Перший Цифровий урок в mozaBook від команди EdPro — про Софію Київську.




Перший Цифровий урок в mozaBook від команди EdPro — про Софію Київську.



Історія, культура, гордість за важливі пам’ятки для України — все у Цифровому уроці, який створила команда EdPro, зокрема Ігор Феник та Микола Пірогов. Сподіваємося невдовзі повідомити про наступні уроки з різних навчальних дисциплін. 
Тривалий час Софійський собор відігравав роль головної церкви Русі-України, центру державного і культурного життя. Тут приймали послів, укладали важливі угоди, ховали великих київських князів. При соборі велося літописання, була створена перша в Русі бібліотека, функціонувала школа.

  • Illustration

    Микола Пірогов
    представник команди EdPro, автор-упорядник лінійки навчально-методичних посібників з різних предметів шкільної програми, кандидат біологічних наук, доцент, викладач біологічних дисциплін із 11-річним стажем (кафедра ботаніки ЛНУ ім. І. Франка, 2007-2018 роки).

    Обрання цієї теми зовсім не випадкове, адже Софія Київська — це сучасник Русі, собор, що пам’ятає Володимира та Ярослава і який “пережив” всю подальшу тисячолітню історію нашої держави. Отож, я був долучений до процесу планування цієї 3D сцени від початку, одним з перших у нашій команді детально дослідив історію Собору, саме тому з перших хвилин підготовки Цифрового уроку про Софію Київську був долучений до цього процесу.

Миколо, розкажи про створення уроку про Софію Київську, як ти долучався?Ще до 30 річниці відновлення незалежності України у нашої команди з’явилась думка підготувати 3D сцену визначної будівлі, яка є знаковою для нашої держави і яка може бути її обличчям. Адже, як всім відомо, контент у програмі MozaBook та у системі MozaWeb доступний для усіх користувачів системи незалежно від країни. Такою будівлею було обрано Софійський собор, що розташований у Києві. Обрання цієї теми зовсім не випадкове, адже Софія Київська — це сучасник Русі, собор, що пам’ятає Володимира та Ярослава і який “пережив” всю подальшу тисячолітню історію нашої держави. Отож, я був долучений до процесу планування цієї 3D сцени від початку, одним з перших у нашій команді детально дослідив історію Собору, саме тому з перших хвилин підготовки Цифрового уроку про Софію Київську був долучений до цього процесу.Звісно на всіх етапах підготовки ми тісно контактували із працівниками Національного заповідника Софія Київська. Вони також нам допомагали писати нарис історії Собору, який власне й увійшов у наповнення цього уроку. Тож у достовірності матеріалів ми цілком впевнені.
Чи плануєте ще випускати уроки?Плануємо і надалі готувати різноманітні цікаві та корисні уроки для українських вчителів. Так, ми вже підготували два додаткові уроки, які розміщені у системі і які присвячені групі грибів — лишайники. Ці два уроки доповнюють цифровий урок, що вже давно є у системі на тему “Чи шкодять лишайники деревам?”. Всі ці уроки всесторонньо розкривають тему лишайників у школі, можна сказати, що повністю її охоплюють.Хоча зараз ми запланували в першу чергу підготувати по кілька уроків з предметів “Захист України” та “Історія України”. Тобто зараз ми хочемо підготувати кілька інтерактивних уроків, яких дуже бракує саме українським вчителям у системі MozaWeb, а надалі, можливо, знову повернемось до підготовки уроків, так би мовити, загального спрямування, тобто з біології, фізики, географії.

З цього уроку читачі дізнаються про: ● Собор Святої Софії та початок історії Києва і Русі● Період козаччини в історії Софійського собору● Становлення сучасного вигляду споруд Софійського ансамблю.Переглянути урок “Софія Київська” з інтерактивним наповненням можна на сайті Мозавебу (необхідна реєстрація та наявність коду активації): ua.mozaweb.com

Софія Київська, Мозавеб, Мозабук, Цифрові уроки

Також поділимося фрагментами уроку в дописі, аби в кожного була нагода розглянути цікаві моменти з історії цього дивовижного храму.

Софія Київська, Мозавеб, Мозабук, Цифрові уроки
Софія Київська, Мозавеб, Мозабук, Цифрові уроки
Софія Київська, Мозавеб, Мозабук, Цифрові уроки

Здавна і дотепер у Софійському соборі відбуваються головні події життя держави, у становленні якої Собор відіграв визначну роль. У 2018 році у Соборі Святої Софії відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков. Учасники собору ухвалили статут та обрали предстоятеля Православної Церкви України, який знов увійшов до юрисдикції Православної Церкви України, Київської митрополії Константинопольського патріархату.

Illustration
  • Illustration

    Ігор Феникпредставник команди EdPro, дизайнер серії Цифрових уроків, менеджер освітніх проєктів

    Оформлення цього Цифрового уроку відрізняється порівняно з іншими. Ми хотіли передати історичність, старовинність. Я підбирав певний стиль, фото, щоб це виглядало як старий свиток. Як на мене, дуже вдалий вибір для представлення Софії Київської. Дуже подобається створювати такі уроки, де не тільки діти, а й дорослі дізнаються про важливі речі.

Команда EdPro презентує Цифрові уроки виходом "Софія Київська". Діліться з усіма цим чудовим уроком та примножуймо більше якісних навчальних матеріалів, які допомагають зберігати національну ідентичність!