ОСВІТЯНСЬКІ КОНКУРСИ



EdPro з Global Teacher Prize Ukraine 2020


Про розвиток Премії, церемонію нагородження та розмова з цьогорічним переможцем і фіналістом.

Очевидно, що в майбутньому наша освітянська спільнота буде описувати життя педагогів на “до” й “після” запровадження Премії Global Teacher Prize Ukraine. За 4 роки кількість учасників збільшилася у шість разів і у 2020-му становила понад 3 тисячі, регіональне охоплення — 21 область України. Змінюється ставлення суспільства до професії учителя, а фіналісти та ті, хто увійшов у ТОП-50, отримують активну увагу ЗМІ й стають лідерами думок у своїй сфері. Двоє переможців попередніх років — Олександр Жук та Наталія Гладких — потрапили у ТОП-50 світової премії й змагатимуться за звання найкращого учителя на планеті. Але найяскравішою особливістю цього руху та дійства є те, як проживають це все спільно учителі та організатори. Спілкування, нагородження на яскравій сцені, музика, багато сміху, обіймів та захоплення в очах людей у залі, вибухові емоції та відчуття досягнення цілі. Це такий сплеск, який не тільки заряджає учителів, це відчувають їхні учні, колеги, сусіди та земляки й це не може не впливати на людей. Мотивовані вчителі починають працювати ще упевненіше і наполегливіше.На цьогорічній церемонії нагородження переможець Василь Дяків, учитель історії та громадянського суспільства з міста Заліщики, отримавши серед призів інтерактивну панель EdPro засипав співзасновників компанії компліментами. Уже обізнаний з можливостями приладу та програми mozaBook із майстер-класів наших тренерів, учитель вражав своїм захопленням і бажанням впроваджувати сучасні новинки.

А ще варто окремо згадати про те, що на Global Teacher Prize Ukraine учителі співають на сцені, як кінозірки почуваються на червоній доріжці, відвідують міжнародні та всеукраїнські освітні події. У 2020-му фіналісти приїхали на зустріч з рокерами. І ці миті — про справжній контакт, вихід з тих формалізованих норм, у яких існувала стара система. Змінюється світ, освіта, люди та їхнє самовираження :)

  • Illustration

    Василь Дяків
    вчитель історії та громадянського суспільства Заліщицької державної гімназії, переможець Премії Global Teacher Prize Ukraine 2020

    «Навчання упродовж життя» — це один з моїх принципів. Я прихильник насамперед неформальної та інформальної освіти, не зважаючи, як вона відбувається: онлайн чи офлайн.

Пане Василю, що змінилося у вашому житті після участі та перемоги у Премії Global Teacher Prize Ukraine?Складаю подяку і шану команді громадської спілки «Освіторія», яка відповідально, професійно та успішно організовувала всі етапи цієї поважної та авторитетної Премії. Також я дякую і продовжую співпрацювати з усіма фіналістами цьогорічної Премії, адже основна теза «вчителі важливі» повинна постійно підкріплюватися конкретними справами. І в цьому ми, команда, повинні допомагати один одному. Інтерв’ю на педагогічні теми, на теми успішної командної роботи, запрошення для участі та виступи на освітніх заходах, у засобах масової інформації, пропозиції у соціальних мережах додатися до мене у друзі, можливість популяризувати наші командні ідеї по реформуванню української освіти — це те, що додалося у моє життя. У Заліщиках, і не тільки, мене вітають, розпитують про подальші плани. Відрадно отримувати привітання, побажання від своїх випускників, їх батьків, усіх, хто мене знає, з ким я працював та перетинався у житті. Привітала місцева та обласна влада. Та педагогічне життя продовжується, і щоденно я спілкуюся з дітьми, батьками, колегами, щоденно повинен вирішувати буденні педагогічні справи, планувати уроки в офлайн та онлайн (у нас знову «червона зона»), готувати дітей до конкурсів, турнірів, адже кожному із них торувати свій шлях успіху через пошуки, долання перешкод і отримання власного неоціненного досвіду. А для цього мені необхідно показувати багатоваріативність життя. А що змінилося? Напевне, додалося натхнення та оптимізму і те, що «вчителі справді важливі».

Illustration

Розкажіть, який задум плануєте реалізувати за отриману нагороду?Якщо говорити про плани використання коштів, то вони будуть залежати від ситуації, яка складатиметься. Адже відео курс вносить свої корективи у життя людей. Наприклад, у мене мрія записати або самому, або залучаючи гімназистів, якісний відео курс з «Основ здоров’я» для учнів 5-9 класів (або хоч одного класу).
Хто у школі буде користуватися одним з призів для переможця — інтерактивною панеллю EdPro? Будете ділитися з колегами?Інтерактивна панель є подарунком для всієї Заліщицької гімназії, а тому всі, хто хоче та вміє її використовував, матимуть змогу це зробити. У мене немає свого кабінету. Інтерактивна панель буде попередньо розміщуватися в актовій залі, а вчителі будуть проводити уроки з її використанням відповідно до черги. У нас більш як 10 педагогів пройшли курси на вашій платформі щодо використання інтерактивної панелі, а тому охочих провести урок з її використанням багато. Механізм такий: готую матеріали для уроку з використанням інтерактивної панелі, узгоджую з колегами час його проведення і проводжу.
В одному з інтерв’ю ви говорили, що потрібно виходити за межі шкільного комфорту і ставити перед дітьми складніші проблеми. Як ви це робите?«Бульбашка ілюзій (комфорту)» — це стан людини, коли вона не може реально оцінювати ситуацію, враховувати всі загрози та виклики, тим самим вона тікає від реального світу у віртуальний. Адже там усе, що не подобається, можна відмежувати від себе. У реальному житті все набагато складніше. Адже відмежуватись не завжди вдається, а часто навпаки — доводиться шукати варіанти співіснування для вирішення життєвих викликів.По-перше, це спроба знизити емоційний рівень дитини, адже часто за ним вона не може побачити інше, по-друге, спробувати викликати у дитини емоції співчуття, співпереживання, бажання допомогти або з’ясувати причини того чи іншого явища, процесу. Але такі емоції дуже швидкоплинні й змінні, тому важливо вловити атмосферу і починати діяти на дітей, спілкуючись з ними, на рівні усвідомленого сприйняття. Знаєте, зараз педагог повинен бути не тільки коучем, фасилітатором, тьютором, але й психологом, а подекуди й психіатром.Світ багатогранний. І документалістика або ігрові дитячі фільми часто ставлять перед глядачами більше запитань, аніж відповідей. Тому власне їх перегляд та аналіз — це та основа, яка сьогодні, на мою думку, може змінювати ставлення і підходи дитини до розуміння життя. Тут я насамперед говорю про кінофестивалі DOCUDAYS та Чілдрен Кінофест, про серіал «Школа», який демонструвався на каналі «1+1» та інші дитячі серіали. Будь у мене час і право на використання контенту в освітніх цілях, — зробив би підбірки відеофрагментів з більшості тем з основ здоров’я та громадянської освіти.А ще власний досвід та досвід дітей. Коли ти не як вчитель, а як людина, яка має свій досвід дитинства, розповідаєш про небезпеки, які виникали з тобою 35-45 років тому, то учні починають розуміти, що небезпеки не є ніяким їх власним ноу-хау, а вони існували завжди. І те, як я у дитячому віці з них знаходив виходи, є теж одним з можливих алгоритмів життя сучасної дитини.

Де і як навчаєтеся для себе, скільки часу у вас займає самоосвіта?«Навчання упродовж життя» — це один з моїх принципів. Я прихильник насамперед неформальної та інформальної освіти, не зважаючи, як вона відбувається: онлайн чи офлайн. У мене за 30 років педагогічної діяльності є багато платформ, на яких ми з однодумцями й кваліфікацію підвищуємо, й реалізуємо різноманітні проєкти. Звичайно, за останні 5-7 років з’явилися багато платформ, де пропонують курси для вдосконалення. Серед них, я віддаю перевагу «Прометеус», EdEra, EdPro, ВУМ, УМІТИ, «Дистанційна Академія», «Якісна освіта», Академія.in.ua і це неповний перелік. Але для мене важливою є співпраця з командами Заліщицької гімназії, де на засіданнях методичних об’єднань ми обмінюємося цікавою інформацією, з Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба», з Всеукраїнським дитячим творчим об’єднанням Культурних, Розумних, Організованих, Кмітливих, Спритних (КРОКС), з Програмою «Демократична школа», з Українським центром вивчення історії Голокосту, з Малою академією наук України, з DVV, з Домом прав людини в Чернігові, з громадською організацією «Простір толерантності», з Музеєм терору, які пропонують реалізовувати проєкти як з дітьми, так і з педагогами. Насамперед мене цікавлять змістові, методологічні, технологічні платформи, які дозволяють розвиватися. Скільки часу? Складно сказати, адже часто ти готуєшся до занять і паралельно щось удосконалюєш, якісь, наприклад, цифрові компетентності. Таке враження, що ти ніби уже чогось і досягнув, але назавтра виникає нова ідея — знову пошук, як її реалізувати. Але дуже часто такі «просвітлення» — це можливість співпрацювати з дітьми за межами класу, як кажуть у народі, «між крапельками», тобто між уроками)))

  • Illustration

    Іван Верещака
    вчитель інформатики та астрономії в Чулаківському закладі повної загальної середньої освіти, фіналіст Премії Global Teacher Prize Ukraine 2020

    Мені щодня діти дзвонять і запитують: коли ми будемо його тестувати, коли почнемо друкувати? У них вже є маса ідей. Тому 3D-принтер Snapmaker від EdPro у нас точно відпочивати не буде.

Пане Іване, що особисто для вас означає участь у Премії Global Teacher Prize Ukraine? Чи будете радити вчителям брати участь наступного року?Почалося це все ще три роки тому. Вперше я подавався у 2018-му році, бо у 2017-му якось не встиг надіслати заявку. У 2019 році я вже й не збирався подаватися, але мене номінували учні, а я трішки доопрацював заявку, бо за цей час встиг зробити більше цікавих справ й тоді потрапив у ТОП-50. А цьогоріч це вже був фактично як спортивний інтерес. Я собі поставив ціль, що буду подаватися доти, доки не знайду ключ успіху і не хакну ТОП-10 Global Teacher Prize Ukraine (cміється пан Іван — авт.) І це мені вдалося.Тепер як фіналіст надалі я можу популяризувати Премію та підтримувати інших вчителів, які будуть подаватися. Ми вже увійшли в історію і фактично наша місія пояснювати, що вчителі важливі. Я уже переговорив з 3-ма учителями, які мають потенціал для участі та перемоги в Премії. Хочеться, щоб мої колеги відчули насолоду від самої участі в Global Teacher Prize Ukraine. Бо спочатку, як тільки подав заявку, ти ще не дуже це все переживаєш. Але коли починається відбір, голосування і чекаєш на результати, особливо в останні дні, хвилюєшся аж до певного мандражу. А вже потрапивши у фінал, наприклад, як ми були в місті Дніпро у Центрі оцінювання, я відчував, що ми більше вболіваємо один за одного, а не змагаємося. Можливо, через добрі очі журі, що сяяли й надихали нас, це все відбулося на хвилі піднесення: і уроки, і самопрезентація та активності, пов’язані зі стратегією розвитку основної школи. З усіх боків була взаємопідтримка — все пройшло дуже добре.
Уже скористалися призом — 3D-принтером Snapmaker від EdPro? Коли до нас прийшов 3D-принтер Snapmaker, ми встигли його зібрати та ще до кінця не відкалібрували, як нас відправили на канікули, тому продовжимо це пізніше з учнями. Мені щодня діти дзвонять і запитують: коли ми будемо його тестувати, коли почнемо друкувати? У них вже є маса ідей. Тому принтер від EdPro у нас точно відпочивати не буде. Також плануємо видрукувати корпус для нашого автоматизованого пристрою для контролю температури, передачі антисептика, який буде допомагати контролювати безпеку переміщення дітей. Щоб не медсестра з градусниками кожну дитину перевіряла, а все було автоматично. 3D-модель корпусу вже розробили. Тому цей подарунок нам у потрібний момент підвернувся. Поділіться своїми ідеями, як учителю в сільській школі, де менший рівень забезпечення технікою, тримати високий рівень викладання і зацікавлювати дітей?Не думаю, що варто розділяти школи в містах та селах. Усе ж залежить від учителя — як він уміє знайти нові підходи й технології, як він уміє побачити, що цікаво дітям. Якщо діти люблять гратися, то потрібно знайти й застосовувати ігрові методики, використовувати мобільні застосунки, гаджети, але в навчальних цілях. Якщо вчитель буде йти в ногу з часом, то діти буду з задоволенням його слухати, не зважаючи, чи це місто, чи село. Ну і вчителю просто необхідно шукати можливості, гранти, щоб закупити обладнання з VR чи доповненою реальністю, можливо, для робототехніки чи напрямків, які вивчають у конкретній школі. Потрібно шукати можливості, бо під лежачий камінь вода ніколи не потече. Тому вчитель повинен стукати у всі можливі двері. Результатом є зацікавлені діти, які на уроках будуть щось нове вигадувати, експериментувати.
Пане Іване, розкажіть, хто найбільше порадів за ваш успіх?Коли оголосили, що я виграв у номінації “Вчитель-новатор” від Microsoft, то першими раділи й обіймали мене перед виходом на сцену усі з нашої ТОП-10-ки. А коли я приїхав додому після нагородження, то два дні усі месенджери були червоними від кількості повідомлень з привітаннями від друзів, учнів, колег, знайомих. Прийшов у школу — там діти зробили плакат, видрукували мою фотографію, як я на сцені виступив на церемонії нагородження. Мені інколи було аж ніяково від цієї маси привітань.Якоїсь зірковості я не відчуваю, бо кожен, хто прагне, може досягнути своєї мети. І я намагаюся на цій хвилі мотивувати своїх учнів до звершень і вони з радістю це роблять.

Свого часу вони вас мотивували взяти участь у Премії, а тепер у вас є цей азарт вести до звершень своїх учнів. Поділіться, як займаєтеся самоосвітою, де знаходите корисні ресурси.
Весь вільний час, який у мене є, йде на самоосвіту. Навіть працюючи з дітьми, постійно вивчаєш нові речі. Буває, зранку прибігає дитина і питається, як зробити ось це? І ти обіцяєш після уроку розповісти, далі знаходиш потрібну інформацію. І це вже є елементом самоосвіти. Ну і фактично перший ресурс, де можна знайти багато цікавої інформації, — це спільнота Microsoft — один із напрямків, де є багато різноманітних ідей. Також у мене багато друзів та однодумців в EdCamp.
Як кажуть, інтернет — глибокий, інтернет — широкий. Тут можна черпати багато цікавого для саморозвитку: ідеї, конкурси, курси. У мене є навіть окрема тека з закладками “Брати участь”. Там може бути десятки подій чи конкурсів, серед яких я вибираю, де брати участь, або комусь з колег пропоную, бо все охопити неможливо. Зараз і для вчителів, і для будь-кого є безліч можливостей для саморозвитку, лише б бажання. Навіть при обмеженому часі можна знайти те, що найбільше цікавить і потім е передавати дітям. І вони це з радістю будуть переймати.

Команда EdPro продовжує готувати корисні та цікаві статті для освітян та усіх, хто цікавиться станом освіти в Україні. Переглядайте найцікавіше на нашому блозі!