Дякуємо за підписку!
Ми надішлемо вам оновлення сайту листом
Завдяки mozaBook учнівство не просто вивчає біологію, а проживають її, відкривають для себе нові горизонти.
На Фестивалі освіти відбулася майстерка для освітян, про яку хочеться розповісти усім. Адже це справжня детективна історія й авторська розробка вчителя біології Максима Рудича. Розпиталися про це дійство у самого автора, який є тренером НУШ, співавтором підручників «Біологія», "Природничі науки", автором уроків Всеукраїнської школи онлайн, півфіналістом національної премії «Global Teacher Prize Ukraine 2024», телерадіоведучим та амбасадором mozaBook.
Максиме, розкажіть як працювали над створенням «Біологія борщу: гастрономічна детективна історія травною системою»?Створив її як інтерактивну гру в форматі детективного розслідування. Учнівство стають гастрослідчими, які розсекречують шлях інгредієнтів борщу в травній системі, аналізують молекулярний склад та їхній вплив на власне здоров’я. В основі цієї ідеї лежить інтеграція природничої та соціальної й здоров'язбережувальної освітніх галузей. Мав на меті показати, що біологія може бути не лише про підручники й теорію, а про життя, про наші щоденні рутини на кухні та й за столом також. Бо борщ — це не лише гастрономічний символ, а й приклад системності. Як і в навчанні: потрібна структура, логіка й уважність до деталей.
Кожен інгредієнт борщу стає своєрідним «підозрюваним» у великому гастрономічному розслідуванні. Діти вивчають, як він розщеплюється, які поживні речовини містить, як впливає на організм. Також досліджують етикетки продуктів, зокрема заправок до борщу, приправ, дізнаються про харчові добавки, проводять мініексперименти з кислотністю, спостерігають, як змінюється колір буряка, коли додаємо оцет або лимонний сік.
Джерелом натхнення для мене стали рецепти борщу Євгена Клопотенка — його підхід до осмислення української кухні, популяризація борщу як частини культурної спадщини й заклики мислити нестандартно навіть на кухні. Я переконаний, що завдяки таким людям, як Євген, діти ще більше відчувають, що традиційні страви можуть бути не тільки смачними, а й науково цікавими, сучасними, глибоко змістовними. Завдяки таланту й наполегливості Євгена Клопотенка наш борщ увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Тож прагнув створити не просто урок, а справжнє гастрослідство, яке розвиває дослідницькі вміння, формує культуру здорового харчування та підсилює нашу національну ідентичність через знайомство з борщем — стравою, яка об'єднує нас культурно й історично. Було людно, було живо, і здається — все успішно вийшло!
ПЗ mozaBook стало для мене справжньою мультимедійною лабораторією, яка оживила кожен етап майстерки. Програма допомогла створити не просто урок, а повне занурення в гастрослідство.
Максим Рудич
Амбасадор mozaBook