EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Очима вчителів: уроки, зошити, інструменти в mozaBook


Команда EdPro поспішає вчителям на допомогу :)

Що у mozaBook з різноплановим та багатофункціональним вмістом найчастіше використовують на дистанційному навчанні й звичайних уроках? Як зараз на практиці користуються освітяни створеними власноруч зошитами з презентаціями уроків? Зібрали матеріал та коментарі, які допоможуть вибудувати або покращити свою схему підготовки до занять та додати в перелік улюблених і перевірених ресурсів щось з mozaBook та mozaWeb, щоб працювалося ефективніше та зручніше.Цифрові уроки на mozaWeb.

Цифрові уроки на mozaWeb

Цьогоріч плануємо надавати вільний доступ щомісяця до певного цифрового уроку. Наприклад, у квітні відкрили урок “Як ми підкоряли космос?” до Міжнародного дня польоту людини в космос та заплановано до Дня Чорнобильської трагедії та Міжнародного дня пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф — урок “Активність? Радіо? Радіоактивність?”. Відповідно, для тих, хто не має підписки на mozaWeb, корисно отримувати інформацію з фейсбук-сторінки EdPro — коли відкривають доступ та на який проміжок часу до певного уроку. Загалом, на сайті ua.mozaweb.com більше ніж 250 готових уроків з різних дисциплін: географії, фізики, біології, історії, хімії, технологій, мистецтва, математики. Спочатку подають ключові питання, далі розкривають тему — структуровано, з фактажем, тестовими та творчими завданнями.

Illustration

Зошити з презентаціями уроків у mozaBook

Тренер Дмитро Галько запропонував для огляду матеріали від вчителів, як показові, а спілкування підтвердило, що маємо справу з тими, хто у житті використовує усі можливості й до навчання дітей ставиться з запалом та завзятістю. Бо mozaBook люблять діти та вчителі, які дозволяють собі бути дітьми-дослідниками, експериментаторами. Дмитро вважає, щоб створювати якісні зошити-презентації уроків, потрібно пройти Вебінар: "Робота з mozaBook та mozaWeb" та навчитися вільно працювати з програмою. Це основа для вашого уроку.

  • Illustration

    Дмитро Галько
    тренер ТОВ "Едпро Дистрибюшн", Diamond mozaLearn ICT Expert

    Важливо розуміти, що багато тексту чи надлишок мультимедійного вмісту теж втомлює та розсіює увагу учнів, вони можуть не встигнути його перечитати чи запам'ятати важливе.

Далі йдемо за пунктами:1. Насамперед потрібно визначити ключові “точки”, котрі ви будете збагачувати окремими сторінками чи екстра вмістом. Не потрібно переносити весь підручник у свою презентацію. Більшу текстову частину ви проговорюєте голосом на уроці, тому виділяємо лише те важливе, котре хочете донести до учнів, чим хочете зацікавити їх або ж те, що за властивостями закарбується в пам'яті учнів й після уроку. Важливо розуміти, що багато тексту чи надлишок мультимедійного вмісту теж втомлює та розсіює увагу учнів, вони можуть не встигнути його перечитати чи запам'ятати важливе.2. Вибрати необхідні інструменти для обраних ключових точок та визначити їхню роль. Якщо додаєте на певну сторінку 3D-сцену, ви для себе мусите визначити — для чого вона там, що саме ви нею продемонструєте і які закладки використаєте. Так само і для іншого типу контенту як статична фотографія, діаграма, таблиця, спеціалізований інструмент з бібліотеки програми чи відео. Кожен елемент повинен мати причину, чому він там розміщений.3. Обрати відповідний та якісний цифровий вміст: фото, відео чи інші мультимедійні матеріали. Саме від їхньої якості та зрозумілості учням буде залежати цінність використання. Якщо ви вставите на весь екран фото малої роздільної здатності, воно аж ніяк не проілюструє ваш приклад та навпаки відверне увагу учнів.4. Компонуйте попередні кроки в документ, приберіть зайві тексти чи додайте їх у потрібні місця та спробуйте проговорити урок, використовуючи його для доповнення сказаного голосом. Якщо вам все сподобалось, ви виклали весь матеріал за час уроку — ось він ваш ідеальний урок. Зберігайте в хмарі та користуйтесь за потреби.

Учителька хімії Людмила Жировецька СЗШ №13 м.Львів поділилася своїм досвідом.
Для створення зошита-презентації потрібно:● орієнтуватись в контенті, запропонованому в Mozabook;● створювати презентацію відповідно до структури уроку;● мати бажання зацікавити дітей даною темою.Зошити в mozaBook використовую щодня. У цьому навчальному році дистанційне навчання не застало мене зненацька. Свою роботу з учнями я організувала так: у Google календарі відповідно до свого розкладу один раз згенерувала посилання для учнів на відеозустрічі в Meet, тепер календар щодня нагадує про наступні уроки.

Illustration

Людмила ЖировецькаУчителька хімії СЗШ №13 м.Львова

Як презентацію до свого онлайн-уроку я використовую саме зошити в mozaBook, над створенням яких працюю вже другий рік. Багато своїх зошитів-презентацій надаю для публічного доступу, тому вчителі хімії чи природознавства за бажання можуть ними скористатися.https://ua.mozaweb.com/mblite.php?cmd=open&uf_id=112015https://ua.mozaweb.com/mblite.php?cmd=open&uf_id=112240https://ua.mozaweb.com/mblite.php?cmd=open&uf_id=112239Інколи розроблений урок в mozaBook удосконалюю, переробляю, знаходжу інші інструменти, додаю складені тести чи ігри, не даремно ж Сальвадор Далі повчав: "Не бійся досконалості: тобі ніколи не досягти її!" Своїм досвідом використання створених зошитів-презентацій я ділилась з вчителями хімії на VІІ Науково-методичній конференції “Сучасні тенденції навчання хімії”, яка відбулась в березні цього року. Мій виступ був присвячений використанню програми Mozabook для дистанційного навчання хімії.

Учителька з Київської Початкової школи "Смартіка" Любов Крицька:
"З mozaBook знайома вже рік. За умов переходу на дистанційне навчання довелося шукати засоби для найкращого подання матеріалу. Програма повністю охоплює усі вимоги до уроку.Зошити mozaBook використовую щодня. Для уроків дистанційного навчання найчастіше застосовую тести, годинник, інтерактивні карти, мультимедіа. Захоплюють матеріали 3D-меню."Додаємо картинки зошита одного з уроків пані Любові про іменник, який допомагає їй проводити уроки для цих гарних радісних школярів на дистанційному навчанні та на звичайних уроках.

Illustration

Любов Крицька
Учителька в Київській Початковій школі "Смартіка"

Учителька біології Ямницького ліцею, Івано-Франківської області Надія Кавка зазначила, що для неї важливо було навчитися працювати в загалом у програмі mozaBook: "Навчалася на вебінарі "Робота з mozaBook та mozaweb", де й дізналася все про створення якісних зошитів-презентацій для уроків.Зараз зошити в mozaBook використовую практично на всіх своїх уроках, а також 3D-анімації, відео."Додаємо картинки з уроку пані Надії "Вищі спорові рослини".

Illustration

Надія КавкаУчителька біології Ямницького ліцею, Івано-Франківської області

Зошити учительки початкових класів Криворізької загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів № 86 Клапощук Ольги відзначив тренер компанії EdPro з вивчення mozaBook."Я считаю, что для создания эффективного урока в программе mozaBook необходимо, в первую очередь хорошо продумать урок. В котором должны чередоваться визуальная подача материала ипрактические задания, которые формируют навыки. Инструменты, которые используются, должны нести не развлекательную функцию (хотя и это должно присутствовать на уроках в начальной школе), а давать возможность практически применять знания на практике.Хотелось бы, чтобы все дети использовали возможности данной программы. Но для этого нужны индивидуальные ноутбуки или планшеты (а этой возможности у нас нет). А так как к доске выходят лишь несколько человек, интерес у малышей быстро исчезает.

Illustration

Клапощук ОльгаУчителька Криворізької загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів № 86

Использую программу очень часто. Бывают дни, что на всех уроках. Однако это не значит, что использую весь урок. Это может быть отдельный этап урока. Так как создание полноценного урока занимает много времени. Работаю в начальной школе, поэтому не все инструменты использую В основном это тести, кроссворды, пазлы, интерактивные карты, числовой круг, таблица умножения и другие, которые можно использовать для малышей. Часто вношу интерактивные задания на страницы учебников. Хотелось бы использовать 3Д сцены, но слабый интернет и старый компьютер не дает такой возможности. При проведении подготовительных курсов для будущих первоклассников программу использовала на каждом уроке. Это вызывало такую бурю эмоций у детей.
Сейчас, когда работаем в онлайн режиме, использую moza Book как обыкновенную доску. Даю доступ к экрану монитора и все, что комментируют дети, пишу на доске," — розповіла пані Оля.

І на завершення запитали про досвід використання зошитів у mozaBook в учасниць та фіналісток наших онлайн-конкурсів для учителів. Ці вчительки створювали уроки, змагалися за призи та з отриманим кодом mozaBook навчають дітей, діляться досвідом з колегами.

Учителька Київської ЗОШ I-III ст. №309 Ольга Корнійчик добре розбирається у створенні та використанні зошитів для проведення уроків: "Якісний зошит-презентація уроку робить урок творчим, незабутнім, доступним до розуміння дітей, а самих учнів — сприйнятливими до розуміння теми, яку вони вивчають. Для максимальної ефективності приваблива і зрозуміла картинка повинна логічно і точно висвітлювати тему уроку.Зошит-презентація має зацікавити учнів-глядачів. При створенні зошита-презентації основне навантаження лягає на опрацювання смислових картинок: важливо зрозуміти,яким зображенням, 3D-сценою, анімацією чи діаграмою зв’язків найкраще проілюструвати тему або певний момент уроку. Важливо щоби учні самі творили урок. В програмі mozaBook для кожного моменту, етапу уроку є певні інструменти. За допомогою таких ігор, як «сітка на картинці», «диски», «продовжи»; можна зробити цікаву зарядку для очей. Для уроків англійської мови є цікаві та легкі «мовні ігри». 

Illustration

Ольга КорнійчикУчителька Київської ЗОШ I-III ст. №309

Для першого, другого, третього, четвертого класу є багато цікавих інструментів та ігор: «арифметика», «крайнощі», «мікадо» — діти в захваті й учитель теж. Для уроків письма можна використовувати інструмент «вивчаємо літери», «впорядкуй літери». Для уроків я досліджую світ є вже зроблені презентації — «динамічні екстра» з музичними та звуками голосів тварин, 3D-сцени, які занурюють вас цілком у всесвіт того, що так хотілося побачити та відчути. Це магія навчання!Також можливо змінювати тло (фон) зошита-презентації, кожну сторінку ви можете зробити для себе і своїх учнів: розграфити у клітинку, у косу лінію, у велику лінію. Це безмежна програма, яка зробить ваше викладання та навчання учнів молодших та старших класів цікавим дослідом і дасть засвоїти усі необхідні знання та навички. Особливо таких предметів старшої школи як біологія, хімія, історія, географія…

Особисто для мене і моїх учнів програма mozaBook надає усе, що так необхідно у сучасному навчанні. Для кожного уроку я створюю зошит–презентацію, додаю необхідні екстра, якщо потрібно повторити, просто копіюю сторінку попереднього зошита (усі екстра копіюються разом). Завдяки різноманітним шрифтам та можливості робити анімацію, учні бачать рукописний текст, який з’являється в один клік на екрані дошки, комп’ютера…Так ми робимо вправи з української мови, розв’язуємо задачі, читаємо і складаємо тексти. Особливо це цінно на дистанційному навчанні. Щодня використовуємо зошити в mozaBook. Коли онлайн-урок розрахований на певний час, усе має бути підготовлено для уроку. Уроки проходять динамічно. Діти все бачать на екранах своїх домашніх комп’ютерів: відео, 3D-сцени, рукописний текст з’являються на екрані в один клік. Учні цінують такі уроки, бо уся навчальна інформація — доступна."
Переглянути уроки на mozaWeb:
https://ua.mozaweb.com/mblite.php?cmd=open&uf_id=95076
https://ua.mozaweb.com/mblite.php?cmd=open&uf_id=112332

Учителька Очеретинського НВК ЗОШ I-III ст. Яна Гофтарчук вважає: "Можливості програми дозволяють підготувати якісний зошит-презентацію. Так ваше бажання і всі ваші ідеї втілюються у життя. Використовую зошити майже на кожному уроці. Є різні варіанти: презентації, цифрові уроки, зошити, створені вчителями, електронні підручники. Крім того, що я створюю свої зошити для уроків, зараз триває підготовка до ЗНО, де я також використовую зошити в mozaBook. Створюю зошити з питаннями + є можливість додати 3D-сцени, фото, відео для детального розбору матеріалу.Зараз ми не на дистанційному, а ось минулого року використовували активно контент, робили уроки-узагальнення у формі гри."Картинки з уроку, який можна відкрити на mozaWeb:https://ua.mozaweb.com/mblite.php?cmd=open&uf_id=106506

Illustration

Яна Гофтарчук Комунальний заклад Очеретинський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів — дошкільний навчальний заклад (опорний навчальний заклад) Ясинуватського району Донецької області

Хто бажає поділитися своїм досвідом у використанні програми mozaBook, пишіть нам! Будемо раді дізнатися історію — як ви з учнями подружилися з однією з найцікавіших та найвидовищніших освітніх програм у світі. Корисні підбірки — на нашому блозі.