EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Освітні програми з використанням віртуальної реальності (VR)

Додатки для інтерактивного наповнення уроків.

Маємо нову рубрику для вчителів #EdProрекомендує. Будемо досліджувати різні навчальні програми, ресурси і тестувати їх. В першому огляді пропонуємо додатки з використанням VR. На перший погляд, здається, що це ж треба мати обладнання і ще тисяча різних причин, чому це так складно використовувати в школі. Але все набагато простіше — смартфон та картонні VR-окуляри і вперед!Крім того, що це, в основному, безплатні, якісні інструменти, вони дуже цікаві для школярів.Маючи інтернет, комп'ютер і смартфон, можна проводити шалено цікаві уроки та навіть якщо вчитель не має нагоди користуватися певними програмами, їх варто показувати школярам та колегам!Це свого роду лайфхак: ознайомлюючи з такими програмами всіх, хто працює в школах, навчається, має дітей-школярів, вчителі заохочують колег та дітей до навчання у цікавий спосіб, вивчення нових технологій та програм, і даючи можливість учням самим створювати навчальний контент, застосовують один з найдієвіших способів вивчення матеріалу — хочеш запам'ятати матеріал — навчай інших.

mozaBook та mozaWebНаповнення: понад 1176 3D-презентацій, 1162 відео, 5303 фото, 120 інструментів

Програма дає можливість вчителям створити віртуальний клас і запрошувати учнів. Учні можуть підключатися до класу за допомогою своїх планшетів. Для цього комп'ютер вчителя та планшети повинні бути підключені до однієї мережі Wi-Fi.
Обладнання: комп'ютер з OC Windows, інтерактивна панель, планшети, VR-окуляриВартість: платна; безплатна 30-денна DEMO версіяПредмети: усі предмети шкільної програмиМови: є українська та багатомовна версія програмиСайт: https://edpro.com.ua Завантажити: App Store; Google Play; для WindowsНавчальні 3D моделі: App Store; Google Play, для WindowsНавчальні вебінари для вчителів: https://edpro.com.ua/webinars

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Використовувати VR тут зручно для перегляду 3D-сцен з мобільних телефонів. Крім того, mozaBook на мобільних пристроях також можна підключати до mozaBook, яка працює на інтерактивній панелі (дошці) або комп'ютері, для спільної роботи цілого класу.Вчителі завжди можуть бачити, хто з учнів приєднався до класної роботи, а також отримувати знімки екранів усіх учнів класу, щоб спостерігати за виконанням завдань.Прямо на мобільні пристрої школярів учителі можуть відправляти сторінки підручників, ілюстрації, домашні завдання, відео, інтерактивні листи завдань. З 3D-моделей учні мають можливість побачити фізичні процеси, будову хімічного елемента чи тіла людини, історичний експонат чи певну частину світу у тривимірному вигляді й прослухати про інформацію на різних мовах.

Star Walk, Star Walk2Наповнення: 200 000 зірок, планети, сузір'я, супутники, 3-D моделі, нічний/денний режим

Додаток як інтерактивний гід показує небесні об'єкти в небі точно над користувачем програми й надає докладну інформацію про них. Наводите свій пристрій на небо і в режимі реального часу дивитеся на зірки, сузір'я та супутники.
Обладнання: смартфони та планшети на різних платформах, VR-окуляриВартість: платні та безплатні версії з рекламою і внутрішніми покупкамиПредмети: астрономіяМова: англійська та, загалом, понад 10 різних мовСайт: http://vitotechnology.com/star-walk.htmlЗавантажити: App Store; Google Play; Microsoft Store; amazonФейсбук: StarWalk

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Про кожне небесне тіло є коротка довідка, в яку легко перейти кліком на кнопку інформації. З таким інструментом урок астрономії чи природознавства перетвориться на цікаву пригоду.

TeachVRНаповнення: уроки з використанням VR

Платформа зі шкільними уроками від професійних викладачів. Поки що вона адаптована для голландської системи освіти та написана голландською мовою. Зміст спеціально розробили для початкової, середньої та професійної освіти. Тут є можливість створювати власні уроки зі своїх фото. Зараз йде робота над перекладом та правилами для різних країн і шкіл. Запит на безплатний доступ — з кнопки "free demo".
Обладнання: комп'ютер, VR-окуляриВартість: від 250 євро; безплатно — доступ до матеріалів перших пів рокуПредмети: шкільна програмаМови: нідерландська, англійськаСайт: https://teachvr.nl/Завантажити: Google Play, App StoreФейсбук: Teach VR

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Набір відео в безплатній версії англійською мовою невеликий — історія, біологія. Матеріали можна додати у свою бібліотеку і переглядати як відео на екрані або в додатках з допомогою VR-окулярів. Це нові інструменти, які варто показати учням і можна слідкувати за їхнім розвитком.

The Brain AR AppНаповнення: тканини, структура та ділянки мозку, черепа, голови

Додаток дозволяє розглянути й дослідити голову та весь її вміст, починаючи від шкірного покриву, м'язів та черепа до внутрішніх областей мозку.

Обладнання: смартфони з ОС Андроїд або iOS, VR-окуляри за бажанням
Вартість: безплатно
Предмети: біологія, анатомія людини, медицина
Мова: англійська
Завантажити: AppStore; Google Play
Матеріали для роздруківок: http://harmony.co.uk/project/the-brain-in-3d/

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Зовнішній вигляд варто розглядати в режимі розширеної реальності (AR), внутрішню структуру мозку можна вивчати в режимі віртуальної реальності (VR). За бажанням можна використати Google Cardboard.

Creator AVRНаповнення: короткі навчальні модулі різної тематики

Додаток для створення інтерактивних навчальних блоків безпосередньо на своїх планшетах чи смартфонах, для відтворення в мобільному телефоні у режимах AR або VR.

Обладнання: комп'ютер з OC Windows; смартфони з ОС Андроїд або iOS, VR-окуляри за бажанням
Вартість: безплатно
Предмети: шкільна програма та додаткові теми з інженерії
Мова: англійська
Сайт: https://www.eonreality.com/platform/creator-avr/
Завантажити: AppStore; Google Play

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Також вже є готові теми, з озвученням, відео, доступні в різних режимах. Підходить для індивідуального навчання або в класі усією групою. Система управління навчанням дозволяє фіксувати результати й вести аналітику успішності учнів.

Google ExpeditionsНаповнення: 200 експедицій у різні точки світу

Програма дає змогу проводити самому або ж приєднатися до віртуальної поїздки. Віртуальну подорож може здійснювати клас, де вчитель керує групою чи кількома групами "дослідників" і показує цікаві пам'ятки, місця на цьому шляху за допомогою 3D-картинок і розворотів на 360°.
Обладнання: смартфони з ОС Андроїд або iOS, VR-окуляриВартість: безплатноПредмети: географіяНаповнення: 200 експедицій у різні точки світуМови: українська та 4 десятки інших мовЗавантажити: App Store; Google Play

Illustration
Illustration
Illustration

Експедиції можна завантажувати на пристрій керівника і запускати для пристроїв, підключених через ту ж саму мережу Wi-Fi. З телефонів переглядають експедицію з допомогою Google Cardboard (http://g.co/cardboard), на планшеті можна використати режим 2D "магічне вікно".

Human body (male) educational VR 3DНаповнення: чоловіче тіло, зовнішній вигляд, групи тіла та системи внутрішніх органів

У програмі представлені найважливіші системи органів людського тіла. Тривимірні зображення можна повернути, збільшити чи зменшити. Усі органи з підписами, на кожну систему органів є завдання, а також можливість розглянути, як ці різні системи об'єднані в людському організмі.

Обладнання: смартфони з ОС Андроїд, VR-окуляри за бажанням
Вартість: безплатно
Предмети: біологія людини
Мови: англійська; загалом, 17 мов
Завантажити: Google Play
Матеріал доступний у звичайному режимі або в режимі VR. Є загальне відео про людське тіло та його складові. Дуже простий і зручний в користуванні додаток.

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Підбірки з навчальними інтерактивними інструментами для вчителів можна переглядати на нашому блозі або на фейсбук-сторінку EdPro за хештегом #EdProрекомендує.