Освітні тенденції 2024 та пропозиції EdPro




Підбірка трендів та пропозицій EdPro — аби українські вчителі не лише були в тренді, а й отримували найкращу підтримку!

Що пишуть про тренди в освіті на цей рік закордонні видання та які прогнози в організацій, що відстежують трансформацію освіти роками. Додали в підбірку й те, що пропонує EdPro — аби українські вчителі не лише були в тренді, а й отримували найкращу підтримку!

Illustration

HundRED Global Collection-2024 інформує про інструменти й потреби освітян

Протягом восьми років HundrED видає добірки інновацій про освітні ініціативи та ідеї, які радять втілювати в освітніх системах країн, громадах чи окремих школах. Спочатку міжнародна група експертів отримує подані з різних країн заявки про освітні інновації. Згодом їх аналізують й обирають лише сотню найкращих. Цьогоріч 3 тисячі пропозицій надійшло з 47-ми країн, серед яких експерти обрали ТОП-100 трендів на цей рік.Як інструменти вчителя на перше місце в освітніх тенденціях 2024 вийшли EdTech та ШІ. Такий стрімкий поступ технологій в цій галузі помітний у всіх країнах. Зокрема, очікується зростання ринку EdTech на 17% щорічно, а також — розширення сфери застосування ШІ. Наприклад, вчителі в різних країнах намагаються за допомогою сучасних технологій розв’язати проблему освітніх втрат, а це дуже актуально й для українських реалій.Одразу ж за цим йдуть запити на посилення соціально-емоційного навчання і створення сприятливого психологічного комфорту. Адже для різних освітніх систем потрібні рішення, що стосуються психічного та фізичного здоров’я учнів, вчителів, розвитку емпатії та самоповаги. З такими завданнями допоможуть впоратися лише напрацювання фахівців. Інклюзія, покращення сільської освіти та запобігання булінгу — гострі теми, що є актуальними для різних систем освіти у світі, українська — не виняток. Тож це ще один важливий напрямок діяльності, нехтувати яким не варто. Традиційно є однією із незмінних складових покращення якості освіти є вдосконалення професійної майстерності вчителя.Освітянам усе ще не обійтися без віртуальної та доповненої реальності, дистанційної форми навчання принаймні на певний період чи для вивчення окремих дисциплін. Адже подекуди причина проста — діти у певному географічному регіоні просто не можуть відвідувати школу. Для України цим фактором є війна.Джерело: https://hundred.org

Illustration

Що пропонує EdPro? Компанія EdPro окремі Вебінари щодо застосування інструментів ШІ та онлайн-навчання для учителів. Регулярні Освітні курси компанії EdPro вже допомогли десяткам тисяч педагогів освоїти інструменти навчальної програми Мозабук для викладання предметів під час різних форм навчання. 

Illustration

Спільнота Stand Together окреслює дієві процеси

Спільноту Stand Together заснували 50 років тому, діяльність організації спрямована на подолання першопричин найбільших проблем в Америці, від освіти до економіки. Виділяємо вказані у публікації від Stand Together освітні тренди на 2024 рік.Найбільш актуальними визначають забезпечення достатньо добрих умов праці для учителів та їхнього ефективного стану. Питання посилення ролі громади у сфері освіти також важливе. Розвивати культуру взаємопідтримки та співпраці між вчителями повинні освітні середовища. Такі спільноти можуть надавати емоційну опору, забезпечувати ресурсами та допомагати розв'язувати проблеми, застосовуючи досвід колег. Це сприятиме підвищенню рівня задоволеності своєю роботою і знижуватиме рівень емоційного вигорання педагогів.Окрім того, не варто недооцінювати роль громадського партнерства в сучасній освіті. Так, школи можуть плідно співпрацювати з місцевим бізнесом, неприбутковими організаціями або, наприклад, окремими членами громади. Це дозволить покращити навчальний процес, отримати додаткові ресурси та розв'язати певні проблеми місцевого рівня. Врешті такі партнерства безперечно збагачують освітнє середовище і сприяють формуванню почуття спільної відповідальності за освіту в громаді.Джерело: https://standtogether.org
З часом у світі буде все більше електронних та аудіопідручників, онлайн-програм, додатків та інших засобів навчання, аби діти поєднували читання зі сприйняттям інформації на слух, а також із зображенням і навіть дотиком, якщо йдеться про взаємодію з книгою на цифровому екрані. Якщо у 2023 році фахівці робили акцент на уміннях читання, то у 2024-му лідери освіти в США планують зосередитися на наданні системної підтримки математичній освіті. Втім, після оголошення результатів глобального дослідження PISA висновки щодо читацьких компетентностей підлітків у різних країнах дійсно не втішили експертів. Тож потрібними цьогоріч виявилися і нові методики для навчання основ читання. Зокрема, триває розробка нових програм для вчителів та батьків дошкільнят і першокласників. Ба більше, планується апробація цих задумів. Очевидно, потужніші освітні системи зможуть запроваджувати такі нововведення негайно. Тоді як для української освіти першочергове завдання — максимально безпечні умови навчання учнів у різних закладах. 

Що пропонує EdPro? Компанія EdPro активно співпрацює з українськими видавництвами й розміщує у навчальній програмі Мозабук електронні та збагачені інтерактивом підручники. Також ми підтримуємо такі освітянські ініціативи, як EdCamp і Global Teacher Prize Ukraine та учителів, які заохочують учнів до вивчення наук.

Illustration

Медіаплатформа eSchool News пропонує прогнози експертів на 2024 рік

Цифрова медіаплатформа eSchool News працює з 1998 року, охоплює освітні технології в усіх її аспектах — від законодавства та судових процесів до найкращих практик, отриманих уроків і нових продуктів.Куди рухається edtech у 2024 році поділилися керівники, стейкхолдери та експерти галузі освіти. Оскільки сучасні технології стають невіддільною частиною не лише навчання, а й нашого буденного життя, цифрову освіту необхідно підкріплювати знаннями та навичками про безпеку в інтернеті. Дотримання відповідних рекомендацій має стати правилом для всіх учасників освітнього процесу. Також не втрачає важливості вибір методів роботи вчителя в класі, адже вони повинні сприяти швидкому навчанню учнів. При цьому наріжним каменем підвищення якості освіти, на думку багатьох українських педагогів та міжнародних експертів з навчання, є саме зміцнення щирих взаємин між студентами й викладачами, учнями й учителями. «Сприяючи змістовній і конструктивній взаємодії та надаючи цінний зворотний зв'язок учням, ми даємо їм змогу взяти на себе більшу відповідальність за своє навчання», — вважає головний науковий керівник проєкту “Ефективні навчальні стратегії” Чейз Нордегрен.«У 2024 році освітній ландшафт охоплює трансформаційну силу ШІ, створюючи майбутнє, в якому персоналізоване навчання займає центральне місце. Ми на шляху до збільшення кількості індивідуального домашнього навчання та електронного навчання, що супроводжується хвилею гейміфікації в освіті, яка обіцяє більш захопливий та динамічний досвід навчання», — повідомила генеральна директорка і засновник Parallel Learning Діана Хелдфонд. «Зустріч з учнями там, де вони перебувають — у сучасному світі онлайн — це ключ до того, щоб допомогти їм почуватися в безпеці, повідомляючи про своє самопочуття. Деякі учні уникають звернень по допомогу особисто, оскільки можуть боятися негативної реакції. Технологічні інструменти, які пропонують анонімну реєстрацію, можуть заохотити учнів шукати допомогу та ресурси, яких вони потребують щодо особистого добробуту чи покращення шкільної культури. Крім того, ми повинні підтримувати нашу молодь у школі, вдома і скрізь, де вона перебуває. У 2024 році освітяни надаватимуть пріоритет технологіям, які об'єднують школи та сім'ї для моніторингу та покращення добробуту учнів, а також для того, щоб будь-які тривожні сигнали були виявлені та вирішені якомога раніше», — зазначив виконавчий віцепрезидент Linewize Гаррісон Паркер.Джерело: https://www.eschoolnews.com

Illustration

Що пропонує EdPro? До слова, на блозі EdPro ми постійно публікуємо інтерв’ю з експертами з освітянської сфери та українськими вчителями. Розповідаємо про те, що нині є актуальним для батьківської та учительської спільноти, а також для керівників закладів освіти. Адже досвід колег і напрацювання наших педагогів підсвічують саме ті питання, тенденції й тренди, що є найгострішими для нашої освітньої системи.