Підготували проєкт для Урядової програми «Спроможна школа для кращих результатів»?

Детальніше про закупівлю обладнання для класів та створення навчальних кабінетів.

Саме зараз засновники шкіл як міська, районна, рада ОТГ чи обласна рада формують проєктні заявки, щоб встигнути до 6-го березня подати їх у департамент управління освіти Обласної державної адміністрації в паперовій та електронній формі. Уже до 13-го березня ОДА сформує перелік всіх проєктів, зазначаючи пріоритетні, та подасть їх у МОН України.У рамках програми уряд надав субвенцію у 3,5 млрд грн для реалізації проєктів, спрямованих на:завершення недобудованих будівель і споруд шкіл,реконструкцію, капітальний ремонт,формування нового освітнього простору.Якщо з першими пунктами в загальному все зрозуміло, то з третім пунктом про власне освітні потреби працівників шкіл та дітей, які в них навчаються, запитань більше, ніж відповідей. Адже чітких стандартів щодо складових та технічного обладнання сучасних навчальних класів немає. То ж школа має повідомити своїх засновників про свої освітні потреби. До слова, у цій програмі беруть участь опорні школи або такі, де навчається не менше 350 учнів.Важливий момент — ці проєкти співфінансуються. Для шкіл у селах, селищах зі статусом гірських та на лінії зіткнення — 5% з місцевого бюджету, для шкіл на території ОТГ чи районних рад — 10% з місцевого бюджету. Школам Києва чи у містах обласного значення, на території ОТГ з центром у містах обласного значення необхідне співфінансування 30% з місцевого бюджету. Звичайно, що чим більший відсоток співфінансування, тим більше можливостей для затвердження.

Illustration

А тепер про оформлення проєктів, що стосуються формування нового освітнього простору. Тільки працівники вашої школи найкраще розуміють, що саме для вас зараз є необхідним. І важливо донести це тим, хто оформляє проєкт. Чим більше інформації ви надасте, тим ймовірнішим буде проходження проєкту на затвердження. Спробуймо разом підготувати проєкт, який може бути вже до кінця року реалізованим саме у вашій школі.

Пункти проєктної заявки:

1. Обґрунтування мети2. Строк виконання (час є до грудня 2020 року)3. Ризики, що можуть зашкодити реалізації (якщо йдеться про покупку обладнання, то при достатньому запасі часу, це цілком можливо здійснити, враховуючи усі можливі ризики, до початку нового навчального року)4. Відповідальна за реалізацію особа (найбільш ймовірно, що це працівник управління освіти)5. Картка закладу6. Проєктно-кошторисна документація7. Фото об'єкту для проєкту (при необхідності можна взяти фото безпосередньо у виробника чи з офіційних онлайн-ресурсів)8. Гарантійний лист про співфінансуванняПроєктна заявка, картка закладу та гарантійний лист має підписати уповноважена особа: керівник органу управління освіти або голова місцевої ради.

Детальніше про два важливі пункти заявки: обґрунтування мети та проєктно-кошторисна документація. На прикладі наших освітніх рішень, які розраховані на забезпечення базових потреб освітян та формування комплексного інтерактивного середовища у школах, розглянемо кілька варіантів подачі інформації.

Illustration

Проєктна заявка - Лабораторія інтерактивного навчання (ваша назва)

Мета: підняти якість навчання шляхом надання учителям технічної бази з сучасними інтерактивними приладами, програмним забезпеченням та електронними освітніми ресурсами та забезпечення безплатного навчання вчителів з користування всіма переліченими технічними та програмними засобами та можливістю підвищення педагогічної кваліфікації (Сертифікат на 30 год).
Обґрунтування: Покращення якості навчання дітей значною мірою залежить від рівня викладання педагогів. Комплексний підхід: сучасна техніка з якісним освітнім наповненням та навчання вчителів дозволяє швидко налагодити процес від моменту отримання приладів до ефективного застосування на уроках. Крім того, електронні освітні ресурси, такі як підручники, та інтерактивні інструменти не обмежують учителя готовими зразками, а розкривають широке поле для випробування різних методик та авторського підходу в проведенні уроків. Така інтерактивна лабораторія дозволить підняти якість навчання за різними напрямками, оскільки містить великий обсяг навчальних матеріалів та посібників з більшості шкільних дисциплін. Такі комплексні освітні рішення як EdPro Education Kit успішно впроваджені у багатьох школах України. (Можна додати показники успішності вашої школи чи значну кількість дітей, що навчається, тут важливо комплексно представити обґрунтування).

Проєктно-кошторисна документація(Складові лабораторії інтерактивного навчання)

Illustration

Можна один клас обладнати ноутбуками та панеллю, а можна кілька панелей для розміщення у різних класах. Можливо, доцільним є проєкт конкретно для молодшої школи або обладнання кабінетів біології та хімії, географії, орієнтуйтеся насамперед на потреби вашого освітнього закладу.

Illustration

Проєктна заявка - Інтерактивний комплекс для початкової школи / конкретного навчального кабінету (ваша назва)

Мета: ввести інтерактивну складову в 1-4 класах, забезпечуючи вчителів технічними засобами та інтерактивними інструментами, що є різносторонньо розвиваючими, покривають різну тематику та розраховані для дітей відповідного віку.
Обґрунтування: Сучасні школярі молодшої школи потребують навичок IKT-грамотності, адже у цей час формується розуміння, як можна користуватися електронними ресурсами у навчанні. Щоб це забезпечити, учителям необхідне комплексне компактне технологічне рішення, що дозволить зацікавлювати дітей демонстраціями та цифровим контентом, забезпечить інтерактивну взаємодію, ігрові форми проведення занять та опитування дітей. Інтерактивна панель EdPro на підставці з колесами та програма mozaBook дозволить покрити освітні запити та компактно переміщувати прилад між класами.Важливо, що учителі мають можливість швидко пройти безплатний курс навчання з використання приладів та програми з безліччю інструментів, отримати Сертифікат для підвищення педагогічної кваліфікації та почати залучення інтерактивних додатків на заняттях.

Проєктно-кошторисна документація  (Складові інтерактивного комплексу для початкової школи / конкретного кабінету)

Illustration
Illustration

Проєктна заявка - Шкільний кабінет фізики — лабораторія з електрики та магнетизму (ваша назва)

Мета: потребуємо забезпечити кабінет фізики обладнанням для проведення лабораторних та демонстраційних робіт з електрики та магнетизму. Це одна з тем, де є найбільше лабораторних робіт, які можливо провести тільки при наявності технічної бази та в обладнаному відповідними розетками приміщенні.
Обґрунтування: Проведення лабораторних робіт — надважливий елемент навчального процесу, адже без практичного досвіду неможливо якісно засвоїти теоретичні знання. Фронтальні демонстрації вимагають коштовного обладнання, чимало дослідів з електрики та магнетизму просто недоступні учням на лабораторних через відсутність комплексного набору з приладами.Набір, за допомогою якого можна виконати 100% лабораторних робіт та 75% шкільної програми з курсу електрики та магнетизму у будь-якому приміщенні, навіть без спеціального обладнання приміщення, дозволить значно покращити якість викладання фізики у школі та зекономити кошти на спеціальному обладнанні самого приміщення.(Якщо ваш заклад фізико-математичного спрямування, обов'язково вкажіть це як додатковий аргумент).

Проєктно-кошторисна документація(Складові шкільного кабінету фізики — лабораторія з електрики та магнетизму)

Illustration
Illustration

Як варіант, школа може замовляти лише освітнє ПЗ — різні ліцензії — mozaBpook чи моzaWeb, щоб покрити освітні потреби свого закладу щодо інтерактивних інструментів та електронні ресурси для роботи у класі. Користувачі mozaBook та учасники Вебінарів знають про можливості програми, а ми зі свого боку завжди раді відповідати на ваші запитання! У випадку якщо Вам потрібні додаткові консультації щодо характеристик, функціоналу та переваг інтерактивної продукції від EdPro або кошторисні документи щодо впровадження описаних проєктів, звертайтесь за контактами: (032) 249 20 29 / au.orpde%40ofni