Про концепцію безпечного закладу освіти в Україні

Досвід використання інтерактивних панелей EdPro в укритті.

В Україні розробляється Концепція безпечного закладу освіти, кінцевою метою якої є створення умов для забезпечення ефективного очного навчального процесу. Зокрема, у державному бюджеті на 2023 рік на спорудження укриттів у закладах освіти передбачено 1,5 млрд грн. До початку нового навчального року вони мають бути готові та забезпечувати захист учнів, учителів та персоналу.Заступник директора з НВР у СЗШ № 49 міста Львова Оксана Гудим надала фото використання обладнання EdPro на уроках в укритті: “Так, не зовсім зручно з перевезенням, укриття у нас не передбачає широкого і великого входу, але надзвичайно корисна панель EdPro, особливо під час тривог.”Директорка ліцею "Оріяна" ЛМР Ірина Коропецька розповіла, як вони виходять з ситуації, зазначивши, що панель не доводилось перевозити в укриття, оскільки до укриття далеко для проведення таких перевезень постійно. 

блог EdPro, інтерактивна панель EdPro, код mozaBook, укриття, безпечне укриття, концепція

За яких умов проводите уроки в укриттях? Оксана Гудим: Під час повітряних тривог уроки завжди в укритті, тому обладнання та навчальні матеріали — це важливо. Ірина Коропецька: Немає чіткої стабільності в цьому питанні, все залежить від предмета, вчителя та ситуації. Часто вчителі іноземних мов можуть організувати куточок зі своїми учнями та провести опитування в укритті, вчителі української іноді приймають усні здачі. 

блог EdPro, інтерактивна панель EdPro, код mozaBook, укриття, безпечне укриття, концепція

Наскільки помічною на уроках була програма Мозабук загалом?Оксана Гудим: Використовуємо постійно, тому це надзвичайно цінна річ.Ірина Коропецька: Навесні минулоріч дуже часто користувались програмою вчителі, які приходили під час дистанційного навчання та проводили уроки зі школи. Зараз теж активно користуються.

блог EdPro, інтерактивна панель EdPro, код mozaBook, укриття, безпечне укриття, концепція

Наскільки доцільним, на ваш погляд, є створення безпечних укриттів в школах?
Оксана Гудим: Сьогодні це питання №1, тому це дуже доцільно!
Ірина Коропецька: Це обов'язково і навіть немає тут питань до дискусій. Сьогодення не дозволяє нехтувати безпекою в школі.

блог EdPro, інтерактивна панель EdPro, код mozaBook, укриття, безпечне укриття, концепція

Кілька слів для учасників програми зі створення безпечних умов для забезпечення ефективного очного навчального процесу.Звертаємо увагу, що коди програми mozaBook, які постачаються вже закупленим обладнанням за програмою створення безпечного закладу освіти, не були призначені для використання в Україні. Активація програми не відбувається українською мовою, тобто весь вміст після активації — англійською. Також в них відсутні електронні підручники та додатковий цифровий вміст, що розміщений на українському сервері.Власники таких кодів звертаються до нас, компанії EdPro, з проханням це виправити, але, якщо з перемиканням мови ще можна дати раду, то з доступом до підручників не допоможеш.Для уникнення марного витрачання коштів на цінне програмне забезпечення, важливо зазначити у вимогах до нього саме наявність в програмі електронних підручників українських видавництв.