НАШІ ПРОДУКТИ

Путівник і покажчик пам'ятних дат «Mozabook на щодень»


Посібник для позашкільної освіти, покажчик пам'ятних дат збагачений контентом програмного засобу Mozabook та приправлений цікавими історіями календар у вигляді збірки.

У путівнику «Mozabook на щодень» подано перелік різних подій року, матеріали про знакові події історії, суспільно-політичного, економічного та культурного життя, видатних особистостей. Розгорнута фактографічна довідка з відповідною 3Д-сценою стане відправною точкою для обговорення теми в класі з дітьми чи одним із пазлів для тих, хто полюбляє "колекціонувати енциклопедичні знання". Звичайно, подій щодня траплялося дуже багато, але ми обрали якусь одну, що припала до серця авторці посібника Вікторії Косик. За допомогою інтерактивного наповнення mozaBook проілюстрували цей факт так, щоб він запам'ятався глядачеві. Відкрити його можна в будь-якому браузері на сайті ua.mozaweb.com (зайти сюди) або у програмі mozaBook.Посібник буде корисним для освітян, бібліотекарів, представників засобів масової інформації, студентів, учнів... Ним можна послуговуватися як під час навчання, так і в позакласній роботі.У фейсбуці ви зможете ділитися дописами на теми, які вам подобаються, за хештегом #mozaBookНаЩодень. Також з таким хештегом будемо бачити ваші дописи про застосування програми до певної події. Мрієте підкорити вершини наук? Тоді ні дня без MozaBook!

Illustration

Автор путівника Вікторія Косик та творець інтерактивного посібника у програмі mozaBook Микола Пірогов біля відкритого на екрані інтерактивної панелі EdPro покажчика пам'ятних дат «Mozabook на щодень»


Вікторіє, як виникла ідея створення такого путівника?Так сталося, що у 2020 році, коли стався карантин та до нас несподівано «завітало» дистанційне навчання, я готувала певні пропозиції щодо таких форм навчання, де одним із пунктів було створення можливості спілкування учнів класу між собою на початку чи наприкінці навчального дня. Адже дітям це дуже важливо! Згадайте себе в школі. Ми зранку прибігали раніше, щоб трохи поговорити з подружками. Або чекали одна на одну, щоб разом йти додому та продовжувати спілкуватися. І я подумала, що коли вчитель буде мати якусь цікаву інформацію про події саме цього дня та ще й підкріплені можливістю показати неймовірну 3Д-візуалізацію, йому й тему для такого спілкування шукати буде не потрібно. А оскільки ще й Mozabook під час карантину, як, до речі, і сьогодні, був у безоплатному використанні, вирішила зробити такий собі календарик цікавинок на кожен день з підтримкою 3Д-сцен. А згодом я почала ще й записувати коротюсінькі відео на кожен день.

Illustration

Вікторія КосикСт. викладач кафедри природничо-математичної освіти та технологій Інституту післядипломної освіти Київського університету ім. Бориса Грінченка, директорка Центру освітнього консультування, освітня технологиня, авторка посібників для вчителів географії з використання програмного засобу mozaBook, авторка путівника «Mozabook на щодень»

Путівник “Mozabook на щодень”, як і всі наші інші посібники, надає методичну підтримку щодо використання мультимедійного контенту системи Mozaik. 

Вікторія Косик

Що говорять користувачі посібників, путівника та онлайн-курсів, адже у тебе тісний зв'язок з освітянами.Я побачила, що людям такі матеріали до вподоби, коли почала отримувати різноманітні питання та пропозиції щодо такого контенту. От тоді ми і вирішили зробити такий путівничок саме у вигляді публікації для Mozabook. Адже він, як і всі наші інші путівники надають методичну підтримку щодо використання мультимедійного контенту системи Mozaik. До речі, саме тому на нових вебінарах ми навчаємо, як використовувати такі путівники та легко створювати на їх основі сучасні цифрові уроки.  
Розкажи, як змінилася твоя діяльність під час війни?
Чи змінилася моя діяльність під час війни? Якби їй не передували два ковідних дистанційних роки, я б сказала, що дуже змінилася, адже майже на 100% спілкування з вчителями, студентами, батьками перейшло в онлайн. А так можу сказати, що життя триває, і освітянський фронт працює!


Миколо, які твої враження від посібника?Книгу “Mozabook на щодень” я розпочав верстати з рукопису Вікторії на початку цього календарного року. Через те, що книга вийшла дійсно великою, я верстав її у кілька етапів, спершу підготував три місяці — січень, лютий та березень. Пізніше доробив квітень та травень. І нарешті під час останнього заходу зробив решту місяців. Варто зазначити, що робота з верстання книги була дійсно захопливою, адже я довідався багато нового і цікавого для себе. Ось, наприклад, а чи знали ви, коли день народження акордеона? Ось я не знав. І не те щоб я раніше над цим замислювався, але у всього на світі є свій день народження, навіть у цього музичного інструмента. Тепер, коли буду бачити акордеон, одразу згадуватиму 13 січня як день, коли було видано патент на цей виріб. А ось інші приклади з книги: ● Коли народилась гра баскетбол? ● Коли почалася легендарна “Золота лихоманка” в Америці і яка подія її спровокувала?● А коли відзначають Міжнародний день стоматолога чи моряка? ● А чи знали ви, що є Міжнародний день дарування книг? І в цій книзі таких цікавих фактів зібрано 366, або навіть більше, адже деякі дні року особливо багаті на визначні події. Тож коли я працював над створенням pdf-версії цієї книги, мої думки просто переповнювали цікаві факти! Але я думаю, що книгу все-таки варто читати лише по одній історії щодня, адже тоді буде і час і можливість обміркувати нову інформацію.

Illustration

Микола ПіроговПредставник команди EdPro, автор-упорядник лінійки навчально-методичних посібників з різних предметів шкільної програми, кандидат біологічних наук, доцент, викладач біологічних дисциплін із 11-річним стажем (кафедра ботаніки ЛНУ ім. І. Франка, 2007-2018 роки)

Наприклад, сьогодні, коли я даю це інтерв’ю, 5 травня. У цей день народилась відома канадійка з українським корінням — Сільвія Федорук. Що ми знаємо про неї? І що таке “ядерна медицина” як галузь науки, якою займалась ця дослідниця? Тож проведімо дослідження, а Mozabook та Інтернет нам у цьому допоможуть.А завтра буде 6 травня. І ось питання для роздумів у цей день: що ви знаєте про тунель під Ла-Маншем, який з’єднує Англію та Францію? Чи їздили ви коли-небудь цим тунелем? А що ви знаєте про його історію?Впевнений, що цю книгу буде цікаво читати дорослим і дітям, адже вона відкриває нам вікно у світ знань людини про Землю, Всесвіт, мистецтво і зрештою про нас самих.

У цій книзі зібрано 366 або навіть більше цікавих фактів, адже деякі дні року особливо багаті на визначні події... Але я думаю, що книгу все-таки варто читати лише по одній історії щодня, адже тоді буде і час і можливість обміркувати нову інформацію.

Микола Пирогов

Illustration
Illustration

Миколо, розкажи, як змінилася твоя діяльність під час війни? З 24 лютого моє життя кардинально змінилося, зрештою як і усіх громадян України. Протягом вже понад двох місяців я намагався і намагаюсь допомагати усім чим можу і Збройним Силам України, і нашим землякам, у чиї домівки безпосередньо прийшла війна. У межах своєї роботи я також за цей час підготував 17 методичних рекомендацій для учнів 5 класів, що вже навчаються за новими модельними навчальними програмами Нової української школи. Що стосується учнів решти класів, то для них ще раніше ми підготували 33 навчально-методичних посібники з найрізноманітніших предметів, починаючи з біології для 6-11 класів і закінчуючи математикою для учнів 1-4 класів. У всіх цих методичних рекомендаціях підібрано різноманітний інтерактивний контент, зокрема 3D-сцени, відеосюжети, ігри та тестові завдання. Увесь контент розбитий за темами згідно з діючими навчальними програмами. Тож я впевнений, що матеріал, який викладено у методичних рекомендаціях, обов’язково допоможе українським вчителям підготувати для наших учнів цікаві та пізнавальні уроки. Але ми не збираємось зупинятись на досягнутому. У цьому календарному році ми плануємо продовжити створення нових навчально-методичних посібників, а також розпочнемо перегляд та уточнення вже існуючих, зокрема для 5-6 класів. Також за останні 70 днів я завершував створення pdf-версії книги “Mozabook на щодень”, про яку я вже розповідав.Крім того, завдяки нашим партнерам і розробникам програми Mozabook усі користувачі з України до кінця поточного навчального року отримали безплатний доступ до цієї чудової програми, а також до ресурсів системи Mozaweb. Важливо зазначити, що програма Mozabook та система Mozaweb чудово підходять для дистанційного навчання. Завдяки цим факторам сьогодні значно більше і вчителів, і дітей мають можливість користуватися матеріалами. Якщо раніше наш тренер Дмитро періодично проводив онлайн-навчання з основ користування програмою Mozabook, то тепер з'явилася потреба й у спеціалізованому навчанні для вчителів-біологів, вчителів-хіміків та вчителів інших предметів. Саме тому за останній час ми підготували та записали курси з використання програми Mozabook для уроків біології, хімії, фізики та географії. У цьому контексті мені особливо приємно наголосити, що над створенням уроків для біологів, хіміків та фізиків, я брав безпосередню участь.Також ми активно працюємо над удосконаленням українського перекладу контенту системи Mozaweb, тож зовсім скоро наші освітяни зможуть оцінити нашу роботу.Як бачите, здобутків за останній час багато. Як і проєктів на майбутнє. Щиро сподіваюся, що всі наші плани вдасться реалізувати та зовсім скоро українська освіта стане ще кращою та сучаснішою!

Illustration
Illustration
Illustration