EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Ресурси з вільним доступом для українців під час війни


Підбірка матеріалів про навчання, здоров’я, доступ до сервісів та послуг, дозвілля, спорт, консультування у фахівців.

Чимало компаній підтримують українців, щоб ми мали змогу подбати про своє здоров’я, навчання та загальний стан організму. Сьогоднішня підбірка від EdPro — матеріали, які стосуються не тільки навчання дітей та дорослих, а значно ширшого спектра життєвих сфер. Сподіваємося, це стане у пригоді для українців, які зараз перебувають у різних куточках світу, адже так важливо вчасно подбати про свої потреби. 

Навчальні матеріали, уроки, доступ до інструментів для шкільної освіти

На українському сервері (ua.mozaweb.com) для зареєстрованих користувачів відкриті усі ресурси без введення кодів активації. Учителі, діти та батьки можуть відкривати навчальні програми компанії Mozaik Education та EdPro: 1300+ 3D-презентацій, які містять понад 5000 3D-моделей; 1300+ відео; 5300+ фото та ілюстрацій; 118+ інструментів; 450+ цифрових уроків; 200+ українських підручників / посібників.
Завдання для учнів 1-4 класів з англійської мови, математики, логіки, грамоти, науки, читання, фізкультури від школи Базис разом з Viber-спільнотою Школа_інфо.Планують додавати завдання для старших класів.
Онлайн-заняття для дітей від 2 до 17 років від Академія Сучасної Освіти А+ в Zооm (https://aplus.ua/).Для підключення необхідно мати програму Zoom на будь-якому пристрої (ноут, планшет, телефон), розклад та посилання на заняття за віковими категоріями розміщені в телеграм-каналі.
Базова програма навчання «Моя сила» для 5-11 класів від дистанційної школи JAMM School надається безоплатно. 
Демодоступ до освітніх матеріалів дистанційної школи «Центр освіти «Оптіма» надається безплатно до кінця 2021-22 навчального року. Потрібно зареєструватися, вказати свою електронну пошту, і на неї приходить посилання та пароль для входу й користування матеріалами.
Долучають до живих уроків на Платформі ThinkGlobal та проводять додаткові активності для діток. Розклад на фейсбук-сторінці.
Відкрита реєстрація на онлайн уроки та регулярні щоденні зустрічі дітей з психологом від Наукового ліцею Клима Чурюмова (https://bit.ly/3hCf6dm). Програма дає можливість дітям слухати предмети шкільної програми, науково-популярні лекції, Speaking Club, авторські курси від вчених, митців та цікаві інтерактиви неформальної освіти. Протягом дня плануються регулярні включення психологів.
Вільний доступ до повного пакета "Слухач" (1-11 класи) для самонавчання – повна шкільна програма від ТОВ "Центр Дистанційної Освіти "Джерело". Реєстрація за посиланням: https://cdo.org.ua/reg/.
Проєкт School Navigator відкрив реєстрацію для всіх, хто перебуває зі школярами поза межами України. Знайти записи уроків та заняття у режимі реального часу можна за посиланням: https://www.eduforsafety.com.ua/.
Пізнавальні онлайн-зустрічі для дітей та підлітків від українських учителів та ГО "Смарт Освіта" зі щодня оновленим розкладом на сайті: https://nus.org.ua/. Усі, хто бажає долучатися до таких зустрічей, можуть підписатися на телеграм-канал.Доступ до своїх лекцій з мистецтва для дітей надала школа ART4KIDS.
Під час війни матеріали для дітей дошкільного віку можна знайти на сайті онлайн-садка Mr. Leader.

Спортивні заняття, консультації щодо здоров’я та психологічної допомоги

Для дітей та дорослих різних вікових категорій можна знайти відео із записом занять від тренерів на сайті Sportlife. У описі користувач може зорієнтуватися, чи підходить йому таке заняття для тіла. Для діток є записи відео із зарядкою, іграми, корекцією плоскостопості, стретчінг, йога, заняття для спини. 
Helsi надають консультації з лікарями для всіх українців за допомогою відеозв’язку на час війни. Консультують лікарі різних спеціальностей з державних та приватних медзакладів, що зареєстровані в Національній системі ЕСОЗ, їхні дані та кваліфікацію підтверджено в МОЗ.Також онлайн-консультації можна замовити від українського сервісу, який надає онлайн-зв’язок з провідними лікарями країни, Doctor Online та естонської медичної платформи Viveo.
Доступ до практик йоги та медитацій надає програма Down Dog. У застосунку Teplo.app можна отримати безплатні консультації з психологом, якщо запит пов’язаний із війною в Україні. На сторінці психолога Володимира Станчишина чимало інформації про те, як давати раду з емоціями та відчуттями під час війни. 
Навчальні матеріали «Діти та війна: навчання технік зцілення» про те, як допомогти дітям пережити психотравмуючі події війни опублікував Центр здоров’я та розвитку «Коло сім’ї». 
Дітям, які внаслідок війни опинилися без доступу до медичних послуг, допомагає Telegram-бот «Дитячий лікар на війні». Тут батьки можуть отримувати безплатну онлайн-консультацію від дитячих лікарів з усієї України: педіатрів, отоларингологів, ортопедів-травматологів, неврологів, дерматологів, дитячих психологів. 

Професійні навчальні курси

Доступ до професійних курсів для українців відкрили у Genius.Space — маркетинг, дизайн, управління та інші. Обираєте курс і заповнюєте анкету.Відеокурси та вебінари з програмування на платформі ITVDN (IT Video Developers Network) допоможуть опанувати нову спеціальність та стати професіоналом у сфері IT. Безоплатний доступ до всіх 230 відеокурсів на 30 днів для громадян України. Для зручності отримання доступу заходити з цієї сторінки: https://itvdn.com/ua/landing/free-for-ukraineЦентр з інформаційних технологій CyberBionic Systematics пропонує безоплатні курси українською мовою: HTML5, CSS3 Стартовий, C# Стартовий, Python Стартовий. Спілкування зі студентами, матеріали уроків і ДЗ від тренерів відбувається у окремих Telegram-чатах.22 онлайн-курси з різних напрямів відкриті на платформі Campster — копірайтинг, програмування, бізнес, e-commerse, маркетинг, тайм-менеджмент та іноземні мови.Освітній майданчик «Креативна практика» відкрив доступ до курсів з веб- та графічного дизайну, програмування, проєктування інтерфейсів і ведення стартапів до першого червня. Учасники зможуть переглядати на сайті майстер-класи та лекції. Відкритий доступ до онлайн-курсів на різні теми: від інформаційної гігієни до керування фінансами від кращих викладачів на найбільшій освітній платформі України — онлайн-ресурсі Prometheus.Також для українців відкрила доступ до всіх курсів одна з найбільших у світі освітніх платформ Coursera, що налічує понад 5200 курсів і 2200 проєктів, Для отримання доступу до занять залишайте заявку.Для освітян компанія EdPrо проводить навчання з освоєння програми mozaBook, з початку травня будуть доступні спеціалізовані курси для учителів.

Заняття для дозвілля

Усім, хто зараз потребує створення простору спокою та безпеки, рекомендують прочитати книжку Світлани Ройз "Хто живе у Мами в серці?" (доступ у pdf-форматі).Стримінговий сервіс OLL.TV відкрив вільний доступ до більш ніж 30 телеканалів. Можна дивитися онлайн українські національні та регіональні телеканали, зокрема й дитячі мультфільми, програми, фільми) й отримувати вірогідну інформацію без реєстрації та оплати в застосунку. Для поціновувачів читання є свої сервіси. Електронна бібліотека класики української та світової літератури “Відкрита книга” містить також літературу зі шкільної програми. Бібліотека української поезії — найпопулярніша в Інтернеті поетична бібліотека українською мовою. Електронна бібліотека “Україніка" допоможе дізнатися більше про нашу культуру. Бібліотека української літератури також містить озвучені аудіокниги та озвучені та навчальні матеріали на ютуб-каналі.Для всіх українців зараз відкрили доступ до аудіо та е-книг у додатку Yakaboo на App Store та Google Play

Курси з вивчення мов

Доступ до вивчення понад 45 мов, а також 125 уроків корисної лексики без попередніх знань пропонує платформа LingoHut.На платформі LingQ українцям відкритий доступ до вивчення 24 мов. Служба підтримки надає активацію облікового запису.Компанія uTalk допоможе опанувати понад 140 мов (понад 60 тем у кожному курсі) у зручному темпі. На вивчення однієї мови знадобиться орієнтовно 180 годин.Вебінари з польської та англійської мов є на онлайн-ресурсі Tutlo у вигляді відеозанять з викладачами платформи.Курс англійської мови від ALOHA Language School у вільному доступі для українців, реєстрація на сайті. Від чеського сервісу Bdzholka можна вивчати у вільному доступі чеську мову, деталі на сайті. 

Сервіси та допомога 

Українська ІТ-компанія MacPaw дарує українцям річну підписку на ClearVPN — для активації необхідно зареєструватись за посиланням, ввести промокод SAVEUKRAINE, а потім завантажити та встановити додаток.Месенджер Skype дає змогу безплатно телефонувати на українські номери за кордоном, а Viber надав безплатних 60 хвилин дзвінків через сервіс Viber Out.Програма Zoom відкрила преміумдоступ для українців.Hospitality Support — сервіс дає можливість українцям безоплатного бронювання до 5 ночей у 210 готелях-партнерах у всьому світі (включно з Marriott, Hilton).Сервіси пошуку житла для українців: icanhelp.host; Прихисток; Host4Ukraine; help380.org; shelter.dopomagai.org; mapahelp.me.Різні закордонні видання відкрили безплатний доступ для читачів з України до низки своїх матеріалів про війну: The Washington Post, Financial Times, The Economist.

Схованки з гарним настроєм

Щоб створювати собі бойовий настрій та підзаряджатися, варто зробити скарбничку з тим, що вас надихає. Це персональна справа, тож відштовхуйтеся від того, що знайдете у статті, та доповнюйте своє онлайн-сховище гарними й корисними посиланнями, щоб відкрити, коли буде дуже потрібно трішки тепла. Наприклад, фейсбук-сторінки Кота Інжира, Mova. Казки від Cашка Лірника можна слухати на його фейсбук-сторінці. І проєкт "Книга-мандрівка. Україна" дарує, окрім знань, бачення різнобарвності та історичного розвитку нашої культури.