НАШІ ПРОДУКТИ

"Школа Різдва" у програмі mozaBook

Електронна версія книги у вільному доступі для користувачів mozaWeb та mozaBook!

До зимових свят усі користувачі mozaBook готові на 100 відсотків! З книжкою "Школа Різдва" у освітніх закладах можна провести цікаві уроки, підготувати дітей до віншувань, вивчити щедрівки, колядки, навчитися плести різдвяного павука чи робити зірку, готувати кутю або ж навіть організувати урок-виставу. Кому на що вистачить фантазії і натхнення. А будь-хто з наших читачів може підглянути цікаві традиції і спланувати домашнє святкування Різдва по-новому. Більше цікавого дізнаємося у автора книги Ярини Винницької, художниці Олени Сметани та гурту "Курбаси", які наспівали колядок.Але спочатку кілька моментів з книги — гортайте, насолоджуйтеся і відкривайте для себе справжнє рідзвяне диво!

Ловіть у вільному доступі PDF версію книжки та безплатний доступ в системі mozaWeb (для доступу потрібно зареєструватися)! А тепер від творців книги дізнаємося, як її створювали!

Вийшов друкований артбук "Школа Різдва" і ось уже готовий електронний варіант у програмі mozaBook, який зможуть відкрити у кожній школі, де є ця програма. У кожній школі Львова точно.Ярино, для кого ви разом з командою створювала цю книгу?Насамперед для дітей. Я отримала у спадок Традицію від своєї бабці, і тепер все, що я можу зробити з цим скарбом, – це примножити й передати далі. Книга – мій спосіб передачі цінної інформації. Ми хочемо згадати "як воно було із прежде віків" і відшукати джерела справжнього свята – того, що спільнокореневе зі святістю. У мене періодично трапляються напади апокаліптичного страху, що ми безнадійно втрачаємо цей традиційний космос, що більше не вміємо задобрювати морози кутею чи зробити так, аби вареники самі залітали нам до писка. Та найголовніше – втрачаємо дуже тонке, втім таке живе і тепле відчуття Приналежності – до свого Роду, землі, один до одного, втрачаємо контакт зі своїм місцевим genius loci.
Ярино, з яких джерел ви брали віншування? І скільки часу зайняла робота над книгою?Моя бабця – джерело моїх знань про традиційну культуру України. Також багато років я працювала з традиційним фольклором у студії при театрі Леся Курбаса, вивчала там ритуальні пісні річного циклу. Тож можна сказати, що робота над цією книгою тривала все моє життя, адже увібрала у себе і мої дитячі спогади, і дорослі творчі пошуки і експерименти.

Illustration

Ярина Винницька
Автор книги "Школа Різдва"

Де, за вашими спостереженнями, Різдво досі живе за цими традиціями?Наша різдвяна традиція жива. Це не реконструкція, не музейний артефакт-спогад про спадщину, яку ми втратили – Львів досі заповзято смажить пампухи, вудить шинки, пастує підлоги і ходить колядувати від хати до хати. Адже Традиція жива, допоки дійство не ділиться на учасників і глядачів, допоки всі присутні є причетними.
Розкажіть, як ви святкуєте Різдво з рідними?Прочитайте уважно наш артбук "Школа Різдва" – я послідовно описала все так, як воно відбувається у моїй родині. Це практично документальне кіно і пряма трансляція з мого дому.

Illustration
Illustration
Illustration

Олена Сметана
Художниця


Художниця Олена Сметана: "Сьогодні такі проєкти є дуже важливими та актуальними для нашого суспільства та зрештою й для кожного з нас. Загалом працювалось дуже цікаво, легко, але звичайно й без творчих мук та випробовувань також не минулось. Мені хотілось, щоб ілюстрації виглядали наче твої власні спогади, зовсім близькі й водночас далекі, трохи призабуті, але такі дорогі… А маленькі й великі коляднички власне і є учасниками зокрема й моїх спогадів :) Святкую Різдво майже так, як описано у книзі".

Музичний супровід в електронній книзі від відомого в Україні та поза її межами гурту "Курбаси".Прослухати колядку на soundcloud

Illustration

Команда EdPro створює електронні книги, які дарують людям нові знання, інформують про суспільно значимі орієнтири та роблять навчання цікавішим!Книга "Який Такий"Книга "Клан Клік-Клац. Виховання дітей у цифрову еру"кщо є бажання користуватися посібником у програмі mozaBook, а раніше не було можливістю нею скористатися, можна завантажити 30-денну безплатну версію програми, переглянути на сторінці Вебінару, як у ній працювати. Ми регулярно проводимо Вебінари: "Робота з mozaBook та mozaWeb", де можна отримати Сертифікат на підвищення педагогічної кваліфікації на 30 год.Приємної підготовки й проведення усіх зимових свят та чудового настрою з книгою "Школа Різдва"!