У Львові предмет «Захист України» викладають за новими стандартами

Львівські старшокласники вивчають предмет "Захист України" у центрах патріотично-національного виховання.

У лютому 2024 року Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відвідав один з центрів патріотично-національного виховання у Львові, щоб зрозуміти його принцип роботи та масштабувати цей досвід на всю країну. Ми вирішили дослідити, як викладають предмет «Захист України» за новими стандартами.
Наталя Табачин поспілкувалася з начальником управління освіти департаменту розвитку Львівської міської ради Андрієм Закалюком та начальником відділу освіти Сихівського та Личаківського районів управління освіти департаменту розвитку Львівської міської ради Віктором Давнюком.
Також досвідом поділилися керівництво школи, очільник й інструктори з Центру національно-патріотичного виховання школярів — директор Середньої загальноосвітньої школи №13 Мирослав Гіль, керівник Центру національно-патріотичного виховання Олег Поліщук, інструктор з домедичної підготовки Ігор Скульський та інструктор з кульової стрільби Володимир Пастухов

блог EdPro, Захист України, Львів

Наталя Табачин з керівництвом школи та представниками центру патріотично-національного виховання

У Львові міське управління освіти ініціювало повне переформатування роботи та викладання предмета «Захист України». Львівські старшокласники вивчають предмет "Захист України" у центрах патріотично-національного виховання, де працюють психологи та фахові інструктори з кульової стрільби, домедичної й тактичної підготовки. На початку травня 2024 року відкрили 9-й Центр національно-патріотичного виховання школярів (ЦНПВ). Загалом, за словами керівника управління освіти Львова Андрія Закалюка, заплановано створення 12 центрів при опорних закладах освіти.

блог EdPro, Захист України, Львів

Розмова з представниками управління освіти

Відомо, що Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий навів Львів у приклад іншим громадам щодо оновлення предмета «Захист України». Розкажіть, хто над цим напрямком працює у Львові?
Андрій Закалюк: «Про те, що підходи у вивчені предмети «Захист України» потрібно змінювати мова йшла давно. Але про кардинальне оновлення цього предмета ми у Львові почали говорити у квітні 2023 року. Тому виникла ідея створити Центри національно-патріотичного виховання при закладах освіти. Опорні заклади обиралися за принципом територіального розміщення зі школами, учні яких відвідуватимуть той чи інший Центр. Ще одним нововведенням було те, що на вивчення цього предмета у навчальних планах старшої школи відводиться 1,5 години на тиждень. Ми розуміли, що цього недостатньо і шляхом варіативної складової навчального плану вирішили збільшити кількість годин для вивчення «Захисту України» хоча б до двох годин на тиждень. Окрім цього, проводити ці два уроки не щотижня, а один раз на 4 тижні у форматі пар. Учні один раз на місяць приходять згідно з розкладом занять у Центр і цілий день присвячують вивченню предмета з різних напрямків: тактична, домедична, вогнева підготовка, цивільний захист, топографія, прикладна фізична підготовка та інші. Ще одна відмінність полягає в тому, вивчаємо предмет «Захист України» не окремо з дівчатами та окремо з хлопцями, а навпаки, разом у перемішаних групах».

Illustration

Начальник управління освіти департаменту розвитку Львівської міської ради Андрій Закалюк

Хто приїжджає обмінюватися досвідом та вивчати, як працюють класи "Захисту України" у Львові?
Віктор Давнюк: «Під час візиту на Львівщину мали можливість запросити в один із наших Центрів Міністра освіти і науки України Оксена Лісового та розповісти йому про організацію вивчення предмета «Захист України» для школярів львівських шкіл. Пан Міністр виклав у соціальній мережі пост і поставив роботу наших освітян за приклад. Після цього багато міст України захотіли побачити наживо як це працює. Приїжджають у Львів переймати наш досвід. Географія міст на цей час є різноманітною. Були колеги з Вінниці, з Дніпра, з Одеси, з Києва, з Чернівців, з Харкова, з різних куточків України».
Наскільки укомплектовані класи із "Захисту України" у школах міста?
Андрій Закалюк: «Оскільки у Львові 128 шкіл, то забезпечити матеріально-технічною базою усі заклади освіти фінансово затратно. Проте це набагато легше зробити у закладах, при яких функціонують Центри національно-патріотичного виховання. Їх у нас уже дев'ять і до 1 вересня ми плануємо відкрити ще чотири Центри. Усі наші Центри забезпечені усім необхідним матеріалом як для наочного використання, так і для практичного застосування. У розпорядженні кожного Центру є по дві інтерактивні панелі, сім комплектів (комп’ютер, джойстик, програмне забезпечення) для авіасимулятора, інтерактивний лазерний тир, пневматичний тир і все потрібне для його функціонування обладнання. Сміливо можемо сказати, що Центри укомплектовані належно. Проте досконалості немає меж».
Як проводиться навчання та підвищення кваліфікації учителів цього предмета?
Віктор Давнюк: «Не зважаючи на те, що переважно у Центрах національно-патріотичного виховання інструкторами працюють військові й вони не мають педагогічної освіти, але кожен є спеціалістом у своїй галузі. Також наші інструктори навчаються на різних освітніх платформах, проходять онлайн-курси. Також організовуємо для них навчання офлайново невеличкими групами. Щоб можна було зустрічатися, отримати нові знання, попрактикувати вивчене, поспілкуватися наживо та обмінятися досвідом. Як приклад, спільно з Victory Drones провели навчання на курсі «Безпекові технології».

Наскільки важливими є центри національно-патріотичного виховання у навчанні школярів?
Віктор Давнюк: «Щоб мати можливість захистити себе, треба вміти це зробити. Сьогодні кожна людина повинна вміти захистити свій дім, свою країну, вміти надавати першу медичну допомогу, орієнтуватися на місцевості, володіти навичками самозахисту. Саме цього ми навчаємо наших учнів у Центрах. Готуємо наших дітей до дорослого життя».
Чи допомагають військові у створенні уроків для учнів? Або чи отримують запрошення на проведення уроків?
Андрій Закалюк: «Хочемо акцентувати на тому, що у всіх Центрах національно-патріотичного виховання працюють колишні військові. Це ті люди, які мають бойовий досвід, які знають, що саме необхідно знати дітям і можуть їх цьому навчити. Саме вони спільно зі спеціалістами управління освіти та представниками Національної академії сухопутних військ адаптовували освітню програму з вивчення предмета «Захист України» під умови реальності. Окрім цього, на уроки до учнів запрошуємо військових; для дітей організовуємо екскурсії у військові частини, музей Збройних Сил України; часто відбуваються зустрічі з ветеранами».
Які цілі загалом виділяє перед собою управління освіти Львівської міської ради на цей рік?
Андрій Закалюк: «Зараз маємо заклади освіти, у яких учні вивчають предмет «Захист України» ще за «старою системою». Проте плануємо з нового навчального року «покрити» всі школи Львова Центрами національно-патріотичного виховання, щоб усі старшокласники мали однакові умови для вивчення предмета «Захист України». До 1 вересня у планах ще є відкриття мінімум чотирьох Центрів. Також плануємо протягом літнього періоду проаналізувати пророблену роботу, виділити «плюси» та «мінуси», доопрацювати програми, дообладнати наявні Центри необхідним матеріалом. І, у перспективі, розглядатимемо питання вивчення курсу «Захист України» не тільки у старшій школі».

блог EdPro, Захист України, Львів

Розмова з представниками школи та Центру національно-патріотичного виховання

Про що вас найчастіше запитуються учні на уроках?
Олег Поліщук: «Чи будемо стріляти з бойової зброї — АКМ, АК-74, автоматична гвинтівка М-16 — та чи є можливість реальному навчанню водіння БТР, БМП, танка, гвинтокрила».
Ігор Скульський: «Мене нічого не запитують (сміється), бо це я опитую по пройденому матеріалу. Загалом, іноді запитують про місця служби, про лікарську діяльність».
Володимир Пастухов: «Запитують: «як правильно виконати прицілювання?»
Розкажіть, яке обладнання вважаєте необхідне у класі із "Захисту України"?
Олег Поліщук: «Цивільний захист: типи захисних костюмів та масок, сучасні протигази, сучасні дозиметри та індивідуальні дозиметри, учбові макети у розрізі мін, гранат, куль снарядів, міношукачі, різного типу вогнегасники. Вогнева підготовка: пневматичні рушниці, пневматичні пістолети, STRIKEBALL-рушниці, шоломи, бронежилети, каски, налокітники, наколінники, рукавиці, захисні окуляри, комплекти військової форми одягу, наявність тиру, макети зброї АК-74, та новітньої стрілецької зброї яка надходить у війська.Тактична підготовка (управління БПЛА): комп’ютери – симулятори польоту БПЛА, 2 комплекти навчально-тренувальних дронів типу MAVIK або AUTEL, комплект 12 планшетів для завантаження топографічної програми «Кропива» і робота її з дроном.Загальновійськова підготовка: рації для навчання та ведення радіообміну, комплекти стендів на загальновійськову тематику, фліп-чарт.Військова топографія: інтерактивна панель, комплекти карт, компаси, циркулі, лінійки, курвіметри, транспортири, саперні лопати».
Ігор Скульський: «Домедична підготовка: повноцінний манекен, дефібрилятор, турнікети, ізраїльський бандаж, аптечки АМЗІ, електронний тонометр».
Володимир Пастухов: «Потрібна більш сучасна зброя, гвинтівка та пістолет. Також потрібні навушники, оптичний прилад-монокуляр для спостереження за результатами стрільби.

Як відбувається теоретична й практична частина заняття?
Олег Поліщук: «Конкретна відповідь на питання залежить від того, про який розділ програми ми говоримо. Спочатку знайомимо учнів з будовою, принципом роботи, доводимо міри безпеки, опитуємо (тестуємо) учнів, перевіряємо набуті знання. Після того відбуваються практичні вправи».
Ігор Скульський: «Теоретична частина заняття передбачає опитування учнів за пройденим матеріалом, лекцію інструктора, перегляд тематичних відеофільмів, слайдів. Практична частина заняття передбачає відпрацювання на манекені непрямого масажу серця, ШВЛ, на собі та на товаришах відпрацьовується практичне накладання турнікета, тиснучої пов’язки, пальцеве притискання кровотечі, накладання пов’язок і шин при переломах, надання стабільного положення постраждалому, евакуація та транспортування на ношах».
Володимир Пастухов: «У теоретичній частині заняття я проводжу вступний інструктаж, ознайомлюю учнів з мірами безпеки, будовою зброї, порядком поводження зі зброєю, правилами прицілювання, порядком підготовки до стрільби з різних положень (лежачи, сидячи, стоячи). У практичній частині заняття я забезпечую учням відпрацювання стрільби з пневматичної зброї».
Як ви оцінюєте програму предмета «Захист України»? Чи потрібно вносити зміни?
Олег Поліщук: «Потрібно. Ми вже їх вносимо та адаптуємо до сьогодення».Володимир Пастухов: «Зміни вносити необхідно. 10-ті класи отримали базову підготовку по роботі зі зброєю. В 11 класі їх потрібно навчати за вищим рівнем: стрільба з коліна, стрільба стоячи, стрільба із застосування оптичного прицілу та стрільба з пневматичного пістолета».

Команда EdPro створила та опублікувала у програмі mozaBook посібник “Захист України. 10-11 класи” та 2 Цифрові уроки: "Захист України. Міжнародне гуманітарне право" та "Захист України. Війна та воєнний конфлікт". Також підготували серію уроків про українське військо у різні історичні періоди. Також команда EdPro працює над створенням дидактичних матеріалів за допомогою 3D-принтерів. 

Чи запрошуєте військових на уроки до учнів?
Мирослав Гіль: «Вимога Центру — щоб заняття проводили виключно військові, бо саме вони мають відповідну кваліфікацію та досвід у цій галузі. Керівництво Центру сприяє у запрошенні інших військових, ветеранів, учасників АТО для проведення занять, пропонуючи їм можливість ділитися своїм досвідом та знаннями для покращення навичок і стратегій, збагаченні освітнього процесу та підвищенні мотивації учнів».
Якими онлайн-ресурсами користуєтеся, якщо є потреба у навчальних матеріалах для учителів?
Олег Поліщук: «Prometheus; YouTube; На Урок та Google-форми (для складання власних тестів».Ігор Скульський: «Використовую «Стандарт підготовки з медичної підготовки Міністерства оборони України», медичну літературу, YouTube. Для 11-х класів використовую матеріали з підготовки Міністерства оборону України СБУ».
Як давно навчаєте дітей? Які тенденції в успішності сучасних школярів спостерігаєте саме на ваших заняттях?
Олег Поліщук: «Моя педагогічна діяльність розпочалась з 2019 року. У ЦНПВ з 2023 року. Спостерігаю такі тенденції протягом навчального року. Учні з високою відвідуваністю та старанням, хорошою успішністю працюють протягом двох семестрів, мають малий відсоток пропущених занять. На початку навчального року діти поглинають знання із зацікавленням, присутня більша концентрація уваги та висока відвідуваність. А вже на кінець навчального року зменшується відвідуваність, очевидно у зв’язку із додатковими заняттями у репетиторів, підготовки до НМТ».
Ігор Скульський: «Навчаю з 1 вересня 2023 року. Учні з розділу програми «Домедична підготовка» прийшли на заняття у вересні як «чистий аркуш». Практичні навички з даного напрямку відсутні. Відмічаю тенденцію: учні з високою відвідуваністю та хорошою успішністю під кінець курсу в ІІ семестрі всі вміють накладати турнікет, робити непрямий масаж серця, робити ШВЛ, накладати пов’язки, шини, зупиняти кровотечу. Вбачаю негативну тенденцію щодо учнів індивідуальних форм навчання (сімейна форма, екстернатна форма), тому що засвоїти практичні навички з даної дисципліни для них неможливо».
Володимир Пастухов: «З 1 вересня 2023 року. Діти отримали за навчальний рік необхідну базову підготовку».

Які навички повинен отримати сучасний школяр після завершення курсу?
Мирослав Гіль: «Перед нами завдання — виховати психологічно стійку та національно-патріотично налаштовану особистість, свідомого громадянина, захисника Української держави. Дати навички кібербезпеки, протистояння фейкам та пропаганді. Виховати повагу до державних символів України, та служби у військових структурах».
Олег Поліщук: «Мати уявлення про військову організацію, структуру та завдання (Збройні сили України, Державна прикордонна служба, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Національна гвардія, Національна поліція, Служба безпеки України). Мати елементарні навички стройової підготовки. Навчитися практично управляти безпілотним літальним апаратом (БПЛА). Мати стійкі вміння та навички у стрільбі з пневматичної гвинтівки та пістолета. Знати базові вимоги до військової топографії, ведення радіообміну, усвідомити та вміти вести бій у складі двійок-трійок. Уміти надавати домедичну допомогу, як в цивільному житті, так і на полі бою при отриманні поранення».
Ігор Скульський: «Після завершення курсу 10 класу: надання першої домедичної допомоги в населеному пункті та поза межами населеного пункту. Після завершення курсу 11 класу: перша домедична допомога + тактична медицина (надання невідкладної допомоги на полі бою)».Володимир Пастухов: «Порядок поводження з різними типами зброї. Міри безпеки під час роботи зі зброєю».

блог EdPro, Захист України, Львів