Вікторія Косик: “Психологи радять перетворювати нинішні уроки на місток між стабільним минулим і мінливим теперішнім.”

#theОсвітянки

З Вікторією планували в лютому говорити про нагороду “Тут навчають з mozaBook”, яку отримав Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова та про море мирних ідей і планів на цю весну. Але говоримо про освіту в умовах війни та те, що можемо робити зараз. Віримо, що за освітянські активності візьмемося одразу ж після перемоги України. Сьогодні у рубриці #theОсвітянки ст. викладач кафедри природничо-математичної освіти та технологій Інституту післядипломної освіти Київського університету ім. Бориса Грінченка, директорка Центру освітнього консультування, освітня технологиня, авторка посібників для вчителів географії з використання програмного засобу mozaBook — Вікторія Косик.
Вікторіє, як освітяни адаптуються до воєнного часу в Україні? Що тобі розповідають колеги, яку картину ти бачиш за останні 3 тижні? Спочатку був шок, але вже на наступний день після початку війни наші вчителі почали працювати на Перемогу хто як міг. Багато хто з моїх друзів та знайомих вчителів-чоловіків пішов до ЗСУ або тероборони. В школах також кипіла робота: організація прихистку для біженців, плетіння сіток. Але з 14 березня потроху відновлюється навчання. Звичайно ж, що в дистанційному форматі. Отже, вчителі починають виконувати свої педагогічні обов’язки та допомагати нашим дітям, що в умовах війни є дуже важливим. Звичайно, що ситуація з дистанційним навчанням сьогодні відрізняється від тієї, що була у нас під час карантинних обмежень через COVID-19. Але і вчителі, і учні за можливості приєднуються до навчання через мережу Інтернет: життя триває попри війну.

Illustration

Знаю, що тобі з родиною довелося покидати свій дім 24 лютого на Київщині, а у 2014 році довелося залишати перший дім в Луганську. Розкажи, що може допомогти пережити складні моменти?На жаль, 24 лютого моя родина, як і велика кількість моїх друзів та знайомих, відчула якесь дежавю. Знову дорога, пошук житла, а з великим собакеном, котом та черепахою це, повір, ох як не просто. Згодом усвідомлення того, що відбувається, та спроби привести себе до якогось ладу… І допомагає в цьому підтримка: своїх рідних, друзів, просто знайомих та незнайомих людей. З’являються нові знайомства з ЛЮДЬМИ та, на жаль, з нелюдями. Але перших значно більше!!! 
Чи підтримуєш ти зв’язок зі своїми студентами? Як налаштована молодь і як вони долучаються до захисту своєї країни? Навчання в університеті відновиться у квітні. Але ми постійно спілкуємося зі студентством. А як тільки з’явилася можливість допомагати нашій армії через інтернет, я запропонувала дівчатам долучитися до проєкту. Так що з 1 березня кібер-їжак працює!

Illustration

У тебе величезний педагогічний досвід. Що зараз у навчанні дітей необхідно враховувати? Кажуть, що вивчення нового добре допомагає перемикати увагу.Відновлення навчання — це наша допомога дітям, яку може надати кожен вчитель під час війни, і вона дуже важлива. Адже діти — найбільш вразлива категорія наших краян. Багато хто з них навіть не розуміє, що відбувається. А коли в стані стресу знаходяться і діти, і батьки, саме вчитель стає тою людиною, що може якимось чином допомогти, щось порадити чи, навіть, просто вислухати. Пару днів тому під час вебінару для учнів вони просили дати їм можливість просто ПОГОВОРИТИ з дорослими. І теми не стосувалися навчання! Тому важливо, щоб сьогодні під час дистанційних уроків учні могли поспілкуватися, обговорити якісь проблеми, і разом з тим усвідомити, що відбувається. До речі, психологи радять перетворювати нинішні уроки на такий собі місток між стабільним минулим і мінливим теперішнім. І дійсно, у стресових ситуаціях важливо навчитися перемикати свій мозок на щось нове, позитивне. А вивчення нового, читання — один із найкращих способів потурбуватися про свій мозок. Це допомагає на певний час відволіктися від стресу. 

Illustration

Розкажи, як працює команда EdPro зараз?Наша команда EdPro завжди підтримувала і підтримує освіту України. І сьогодні ресурси MOZAIK безплатно доступні не тільки українським вчителям, але й дітям та їх батькам. І це дуже важливо, адже велика кількість наших земляків була змушена була виїхати з рідних домівок. І учні залишилися без підручників. Тому можливість працювати в системі Mozabook та працювати з завантаженими в неї підручниками не тільки онлайн, а й без наявності інтернету, для багатьох є єдиною такою можливістю. А якщо люди опинилися за кордоном, то це ще й можливість поспілкуватися рідною мовою. З огляду на це у багатьох вчителів, які раніше не використовували ці програмні засоби, виникають питання, на які наша команда завжди готова відповісти: і через проведення майстерок та вебінарів, і через особисте спілкування та листування. А з огляду на те, що мультимедійний контент в системі постійно оновлюється, ми працюємо над його перекладом та адаптацією до Державних стандартів України.

Illustration

Інтерактивними панелями EdPro зараз користуються у міській раді для нарад і в міжнародному пресцентрі. На Snapmaker виготовляють матеріали для ЗСУ. Як вважаєш, наскільки корисним є таке сучасне обладнання в екстремальних умовах? Ну ви самі вже дали відповідь на це питання. Адже інформаційна війна є складовою тої війни, яка триває сьогодні в Україні. І в ній також важливо мати високоякісну зброю. Переналаштувати ж її на використання в умовах миру завжди можна! А що стосується принтерів Snapmaker, то вони вже неодноразово довели, що їх якість дозволяє використовувати це приладдя у промислових масштабах. Думаю, що їх також можна буде використати й для відновлення засобів навчання для наших шкіл, що зазнали руйнування від російських загарбників.

Illustration

Вікторіє, на твою думку, в українській освіті які питання насамперед необхідно вирішувати після завершення війни? А після війни ми будемо насолоджуватися життям: миром, тишею, спілкуванням… І відновлювати нашу Україну та її освіту, вибудовувати та відбудовувати Нову Українську Школу!

У сфері освіти працює дуже багато жінок. І вони точно мають чим поділитися з батьківською та освітянською спільнотою. На актуальні теми спілкуємося з освітянками — саме Тими, хто професіонали у цій сфері та знає не тільки про вершину айсберга, а й усі підводні камені. Приємно дізнатися, які вони люди, що люблять, чим живуть. Живі думки, важливі питання, наболіле і чудовий досвід, яким так хочеться поділитися... Рубрика #theОсвітянки — для широкого кола читачів. Автор ідеї: співзасновниця компанії EdPro Наталя Табачин. 
Компанія EdPro — український виробник обладнання для освіти: інтерактивних панелей EdPro, набору для проведення лабораторних та демонстраційних робіт з курсу електрики та магнетизму в школах Amperia EdPro, дистриб’ютор 3D-принтерів Snapmaker та програмного забезпечення mozaBook, видавець інтерактивних книг та методичних посібників. EdPro — щасливі люди, команда професіоналів. З нами — надійно! І хай так буде на шляху та після перемоги України у війні.