Як в Україні вчителі проводять уроки без світла

Поради та досвід різних освітян щодо навчання під час вимкнення електроенергії.

Розпитали в освітян, як вони зараз дають раду із навчанням та проведенням уроків під час відключення електроенергії. Це частинка нашої спільноти користувачів навчальної програми mozaBook, з якими ми підтримуємо спілкування. Якщо якісь поради будуть корисними для вас, застосовуйте. Якщо готові ділитися своїм досвідом, надсилайте листи на скриньку au.orpde%40ofni і ми додамо ваш коментар у публікацію. Дякуємо за згуртованість освітянській спільноті!

Illustration

Тут ви знайдете як поради щодо технічного оснащення, використання різних навчальних матеріалів, так і поради щодо відчуття свого стану та поради, як зберегти бадьорість і передати це дітям.

“На жаль, світло вимикають щодня і навіть, якщо урок проводиться, багато дітей не можуть бути присутніми на ньому. Я користуюсь Mozaik вже більше ніж 2 роки, дітям дуже подобаються уроки, коли ми можемо скористатися 3D-сценами, щоб візуалізувати процеси та розібрати будову живих організмів. Я прийняла рішення викладати на ютубі записані відео уроків, щоб діти у зручний час могли його передивитися та засвоїти тему, що пропустили. Якщо урок онлайн проходить і в мене вимикають світло, то одразу перемикаюся на мобільний Інтернет, щоб його завершити. З дітьми всіх класів, у яких викладаю, я створила час, щоб допомогти їм при виникненні питань. У них постійно відбувається зворотний зв'язок. Найкраща порада — не засмучуватися, любити те, що ти робиш і пам'ятати, що все можна надолужити.”
Маргарита Атаманчук

Маю можливість проводити уроки навіть за відсутності світла. 1.Ноутбук тримає зарядку десь 1,5 год.2.На роутер встановили акумулятор, який його живить під час відключення електрики. У провайдера, який надає інтернет послуги, теж є акумулятор, який забезпечує наявність інтернету навіть за відсутності світла. Отак і працюємо.Але діти, на жаль, не можуть всі приєднуватися до уроків. Працюємо з тими, що мали змогу бути онлайн. Для інших викладаю різноманітні матеріали для самостійного опрацювання у зручний час. Також проводжу індивідуальні консультації онлайн. 
 Галина Ховренко

Я маю вже видруковані завдання на повторення, аби можна було використати час з користю, якщо світло вирубили наприкінці уроку і тему міняти вже пізно. Також допомагають досліди, якщо світло вимикають на початку уроку, — ми перебудовуємося і робимо колективне дослідження. Маю також заготовки тем для есе — письмова робота на декілька абзаців, де учень має висловити свою думку з проблемного неоднозначного питання, також дуже гарно працює. Якщо ми опиняємося у повній темряві, і таке було, в укритті, я влаштовувала інтелектуальні ігри. Наприклад, називаємо одиниці виміру фізичних величин, по колу, хто не зможе назвати — вибуває з гри. Повторення не допускаються. Або проходимо гру "так-нітка" — загадуємо якийсь предмет, і всі інші мають відгадувати, запитуючи, на що можна відповісти лише "так" або "ні".Буду рада дізнатися ще ідеї від колег. Від себе можу порадити: намагайтеся не переживати, що не вклалися у програму, що десь щось не встигаєте і таке інше, якщо у таких важких умовах ми вже чогось навчили учнів — це вже добре. 
Юлія Луньова

Мозавеб, Мозабук, Цифрові уроки

Зображення з Цифрового уроку "Енергія не щезає, вона просто трансформується". Переглянути на сайті Мозавеб можуть зареєстровані користувачі. У безоплатному доступі 5 матеріалів із сайту на тиждень часу.

У мене 1 клас, тому навчаємося очно. Батьки зробили альтернативне освітлення. Згадуємо про старі таблиці та роботу на звичайній дошці з крейдою. Намагаюся розробляти на кожен урок по декілька карток для викладання чи закріплення матеріалу.
Наталія Цапенко

Порад не багато, але розкажу про те, що мені допомагає. По-перше, необхідно намагатись тримати ноутбук постійно зарядженим. У разі вимкнення світла переводити налаштування потужності на мінімум, щоб подовжити час його роботи без живлення. Якщо є змога, можна купити павербанк для ноутбука. Його потужність має бути не меншою за 65 Вт. Також в такому разі треба купувати кабель живлення змінного струму з тригером, який дозволить адаптувати USB порт на роз'єм вашого ноутбука. Тримайте блоки живлення, необхідні кабелі для ноутбука, павербанків, телефону та інших гаджетів у достатній кількості в одному місці, до якого можна швидко знайти доступ, так ви швидко зарядите їх у разі раптового ввімкнення світла на кілька годин. Можна робити це ще швидше, особливо якщо біля вашого робочого місця є подовжувач на 5-6 розеток та кнопкою-індикатором ввімкнення. Блоки живлення завчасно можуть бути приєднані до нього.По-друге, варто мати телефон з кількома сім картами. Зі смартфона можна роздавати інтернет, використовуючи як його модем, або вести заняття безпосередньо з нього. Для смартфона теж корисно мати павербанк меншої потужності, достатньо 20000 мАч. Цього буде достатньо на 3-4 повних цикли заряду. Останнім часом мати картку одного оператора, на жаль, недостатньо, бо його мережа може "лягти" при відключенні певних ліній. Дві (а три так взагалі))) картки різних операторів з гігабайтами інтернету додадуть вам впевненості. Звісно, це вийде дещо дорожче, але по-перше зв'язок в цілому в такий час є надважливим. Окрім того, у деяких операторів такі додатки як Зум, Гугл класрум, ВШО та інші не тарифікуються при використанні. Тобто коли ви проведете заняття в зумі, всі ваші мегабайти будуть на місці. 
Богдан Завидовський

Відключення світла — це справжній виклик для вчителя в умовах дистанційної освіти. Я можу запропонувати декілька варіантів виходу із ситуації:1. Придбати повербанк. Він дасть можливість проводити уроки з телефону та користуватись мобільним інтернетом. Рекомендую перейти на безлімітний мобільний інтернет.2. Мобільний інтернет не завжди ловить та нестабільний, тому урок можна провести в пункті незламності. Мова йде про асинхронний урок, хоча деякі вчителі проводять і синхронно. Це чудова можливість залишитися з учнями на зв'язку. В пункті незламності я працюю переважно з ноутбуком. Паралельно з цим заряджую всі свої гаджети.3.Зрозуміло, щоб працювати з mozaBook, потрібен якісний інтернет. Навіть в пунктах незламності можуть бути з цим труднощі, оскільки багато охочих підключені до мережі. Я завантажив повну версію mozaBook та посібники для користування офлайн. Це дає мені змогу якісно підготуватися до уроку не залежно від якості інтернету. Також в навчальній програмі Мозабук є можливість запису екрана, що дозволяє вчителю зберегти записаний урок та надіслати учням.
Сергій Цвєтухін

Методичні посібники EdPro

70 Методичних посібників учителям від EdPro в mozaBook та mozaWeb у відкритому доступі. Ними можна користуватися офлайн.

Я з Кропивницького. Якщо ситуація стабільна, то відключення за графіком. У моєму районі 10.00-12.00,16.00-18.00,20.00-22.00 і вночі. У мене майже постійно два перші уроки обов'язково проводжу в Зумі. Потім ставлю на 12.00 п'ятий урок, який за розкладом. На жаль, коли немає світла, то немає і мобільного інтернету. Хто відсутній, пробую різні варіанти: скидаю файл PDF підручника з вбудованим контентом, або посиланням на цифровий урок. Поки малий відсоток батьків готові мені допомогти опанувати цей вид роботи. Пишуть, що не виходить завантажити 3D-плеєр, то ще якість причини. Буває записую уроки в Зумі та скидаю. Ось так пробую вийти зі становища. Дякую за вашу платформу mozaWeb. 
Юлія Зозуля

Щоранку, коли є світло, повідомляю учням, який матеріал, на основі того, що в них є, ми повинні опрацювати. Доповнюю відео уроками.Якщо світло є, працюємо онлайн. Якщо немає, опрацьовують самостійно. Коли з'являється світло, спілкуємося в чатах. Обговорюємо проблемні питання. Головне, намагатися увійти в ситуацію кожної дитини — зрозуміти та допомогти.
Наталя Мосенцева

Як відбувається урок під час відсутності світла? Поки тримається заряд в ноутбуці, сідаємо близенько один до одного і так проходить вивчення нової теми. Готую презентації, користуюся готовими відеоматеріалами з різних сайтів та з програми mozaBook. Також усе це відправляється дітям під час онлайн навчання. Мало часу та світла для якісної підготовки. Перш за все, рятують підготовані раніше матеріали. Для допомоги іншим вчителям друкую свої матеріали на сайті Всеосвіта, завантажую на mozaBook. Розумію, що час складний і молоді колеги потребують допомоги. Сьогодні в наш кабінет хімії доставили новий мультимедійний комплекс. Але під час відключення світла та відсутності інтернету цей подарунок від освітньої агенції Києва у мене викликав вдячність і радість крізь сльози. Залишається віра в те, що Перемога попереду, і наші учні отримають гідні знання.
Людмила Теребіленко

Коли вимикають світло, уроки проводимо за розкладом. Діти вмикають роздачу з телефона і ми далі проводжуємо. Всі онлайн-заняття проводжу зі школи, бо дома немає інтернету і постійно вимикають світло. В школі світло та інтернет є. Школа працює у змішаному режимі, 5-ті класи навчаються офлайн. Коли лунає тривога, ми спускаємося у сховище і продовжуємо проводити уроки. Всі уроки за розкладом, без жодних змін. Батьки принесли до класу печиво і цукерки на випадок довгого перебування в укритті. Якщо доводиться проводити в укритті понад два уроки, годую дітей смаколиками. Зазвичай, після цього починають посміхатися і заявляються сили працювати далі. Під час перерв граємо в ігри. До речі, мене діти нових ігор навчили. В укритті важче проводити уроки, голос приходиться підвищувати через велике приміщення, але результативність є. Розбираємо нові теми, контрольні роботи писали. Хотілося б порекомендувати колегам частіше посміхатися дітям, їм важко і наша підтримка дуже потрібна, ми не маємо права перед дітьми показувати страх чи сум. Намагаюся як класний керівник проводити для підняття настрою заходи виховні та цікаві, знаходити цікаві платформи і, звичайно ж, використовую Мозабук. На цьому тижні вивчали діаграми, то разом з дітьми будували діаграми у програмі Мозабук. Цікаво і наглядно. Щиро вдячна вам.
Тетяна Ігнатьєва

Мозавеб, Мозабук, Цифрові уроки

Зображення інструмента "Діаграми" в програмі mozaBook. До слова, знижки на код активації mozaBook CLASSROOM Plus до 15 грудня — 30%.

Також у зв'язку із тим, що у вчителів зараз значно менше можливості спланувати час на самоосвіту, компанія EdPro проводитиме безоплатні Освітні курси EdPro Education протягом 2 місяців, тож до кінця січня можна пройти навчання та сертифікацію. Підтримуймо один одного! Будемо вдячні за поширення цієї корисної статті серед освітянської спільноти!