Хм, чи можна купити інтерактивні панелі, як м'ясо на базарі?

Консультація від юрисконсульта EdPro Софії Маланчук щодо відповідності інтерактивного обладнання технічним регламентам.

Ви пішли на ринок, подивились, яке там на прилавку м'ясо, вибрали, яке Вам підійшло за ціною, трохи поторгувались і все — ввечері їсте смачний стейк. Деякі замовники аналогічно вибирають і техніку, за принципом одноразового споживання, але її не з'їси за раз, а завтра зможеш вибрати нову порцію. Це покупка — на роки. Треба ретельно підбирати, порівнювати, вивчати технічні характеристики і, що головне, — перевіряти наявність та відповідність всіх необхідних документів, які засвідчують, що обладнання відповідає заявленими постачальниками технічним характеристикам і завтра не поламається, й не буде стояти просто як предмет інтер'єру.До чого це я… Прийняли Наказ ДП «УкрНДНЦ» від 29 грудня 2017 року №500 «Про скасування національних нормативних документів», який передбачає, що з 1 січня 2018 року скасовані стандарти державної системи сертифікації та органи сертифікації не сертифікують продукцію. Тобто як? Отак все скасували: привезли що хотіли, написали, що воно най-найновітніше, передове та взагалі кльове і вперед — продавати державі за завищеною ціною? Бо так, на жаль, роблять, думаючи, що не всі там, в тендерних комітетах, розуміють що і до чого.

Illustration

Так от, НІ!
Є ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», стаття 28 якого говорить, що у випадках, визначених у технічних регламентах, виробник, імпортер або дистриб'ютор повинен складати декларацію про відповідність. Тут не дана можливість вибирати: хочеш, чи ні. Кожен виробник зобов'язаний складати Декларацію про відповідність як результат проведення процедури оцінки відповідності для того, щоб засвідчити, що обладнання відповідає Технічному регламенту та є якісним. Така декларація має передаватися реалізаторам товару і на першу вимогу надаватися кінцевому покупцю.

Кожен виробник зобов'язаний складати Декларацію про відповідність як результат проведення процедури оцінки відповідності для того, щоб засвідчити, що обладнання відповідає Технічному регламенту та є якісним. Така декларація має передаватися реалізаторам товару і на першу вимогу надаватися кінцевому покупцю.
Ст. 28 ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності»

Illustration

Що ж у нас з Регламентами? У випадку інтерактивних панелей, в обов'язковому порядку застосовуються 2 або 3 технічних регламенти, а саме:
● Технічний регламент низьковольтного електричного обладнання (п.7, 8 Постанови КМУ від 16 грудня 2015 р. № 1067);● Технічний регламент з електромагнітної сумісності обладнання (п.13 Постанови КМУ від 16 грудня 2015 р. № 1077);● Технічний регламент радіообладнання (п.21 Постанови КМУ від 24 травня 2017 р. №355) – застосовується у випадку наявності в обладнанні радіо технологій передачі даних (Wi-fi, Bluetooth, GPS тощо).
Ці Регламенти передбачають обов'язкове декларування низьковольтного електричного обладнання, апаратури на електромагнітну сумісність обладнання, а також радіообладнання. І це не просто балачки, ми перевірили це на практиці! У рішенні №3729-р/пк-пз від 29.03.2019 року Постійна адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, розглянувши нашу скаргу, дійшла до такого ж висновку. Щоправда, про стейки не писала!Придбання за бюджетні кошти товарів, які не відповідають вимогам законодавства, може мати досить негативні наслідки для Замовників. Тому, якщо Ви дійсно хочете купити якісне та надійне обладнання, рекомендую перевіряти наявність у постачальників таких декларацій ще на стадії розгляду тендерних пропозицій.

Illustration

Схожі за тематикою статті на нашому блозі:"Вибір інтерактивного обладнання для освіти""Хочу купити інтерактивну панель, але не знаю, як"Якщо у вас є запитання, бажання дізнатися більше, пишіть нам на скриньку: au.moc.orpde%40ofni!