Компанія EdPro навчає українців 3D-друку

Для усіх, хто бажає освоїти 3D-друкування й застосовувати на практиці!

Запустили курс з основ 3D-друку, який допоможе розпочати знайомство зі сферою 3D-друку на практиці. Досвідом ділиться представник команди EdPro, автор-упорядник лінійки навчально-методичних посібників з різних предметів шкільної програми, кандидат біологічних наук, доцент, викладач біологічних дисциплін із 11-річним стажем Микола Пірогов. Попередню розмову знайдете у статті "Перспективи 3D-друку з EdPro в Україні".

Миколо, для кого призначений курс з 3D-друку від EdPro?
Наш навчальний курс називається “Основи 3D-друку” і призначений він насамперед для вчителів та інших педагогічних працівників, які вже мають у своєму навчальному закладі 3D-принтер або щойно його придбали.Цей курс розрахований лише на 30 год, з них 15 год відводиться на вивчення нового матеріалу, а ще 15 год на виконання практичних завдань. Адже ми не просто хочемо, щоб людина, яка здійснює навчання, дізналася для себе якусь нову інформацію, а щоб вона ще й здобула конкретні практичні навички роботи з принтером та надрукувала декілька моделей, користуючись нашими настановами.Усім, кого зацікавив наш курс, варто відкрити титульну сторінку курсу “Основи 3D-друку”. Тут можна дізнатись програму курсу, які теми у ньому висвітлюються. Вартість курсу 5 000 грн, безоплатний доступ за промокодом для власників Комплексного рішення для 3D-друку.

  • EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

    Микола ПіроговАвтор-упорядник лінійки навчально-методичних посібників з різних предметів шкільної програми, кандидат біологічних наук, доцент, викладач біологічних дисциплін

    Якщо коротко, цей курс можна описати так: ви придбали принтери Creality K1C та K1 Max? Дуже добре! Тож ми почнемо з того, що розпакуємо їх, трохи розберемо, встановимо у правильне місце та увімкнемо в електромережу. А ще ми завантажимо філамент для першого друкування. І десь лише за годину від моменту відкриття коробки з принтером у вас на руках може бути перший відбиток. 
    Але чи багато можна надрукувати з пам’яті принтерів? Звісно, що ні! Та і який інтерес нам від тих декількох моделей? Тож далі вчимося завантажувати декілька комп’ютерних тривимірних моделей, які будуть нас цікавити. І ось тут неймовірно потужною допомогою стає Бібліотека 3D-моделей, про яку я вже стільки розказував. 
    Може виникнути питання, чи підійде наш курс для людей, у яких є принтери інших моделей, не Creality? Відповідь — так! Звісно, уроки про розпаковування принтерів таким людям не будуть корисні, але уся інша інформація є цілком універсальною.

Далі у курсі ми вчимося встановлювати програму OrcaSlicer на комп’ютер, далі трохи ознайомимося з її інтерфейсом. І можна розпочинати першу нарізку моделей! По ходу курсу ми наріжемо декілька моделей, вивчимо різні типи підтримувальних структур, навчимося масштабувати, повертати та переміщувати моделі, будемо їх розрізати перед друком та виконувати ще деякі дуже важливі підготовчі дії. У кінці кожного уроку готову нарізану модель будемо переносити на принтер та друкувати. Адже мало просто знати теорію, важливо виконати кожний крок самостійно й врешті-решт отримати готову пластикову модель. Щось може не вийти з першого разу, але у 3D-друці негативний досвід не менш важливий, ніж позитивний. Іноді краще, щоб щось не вийшло з першого разу, оскільки тоді у вас на руках опиниться зіпсута модель, на якій буквально у пластику буде "виплавлена" кожна ваша помилка. У завершальній частині курсу ви дізнаєтеся про постобробку готових моделей, про різні типи пластиків, якими зможете друкувати на принтерах. Також ми дамо хороші базові знання про програмне забезпечення, у якому можна робити власні 3D-моделі.

EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

Також хочу зазначити, що курс “Основи 3D-друку” дійсно є лише базовим. Тут ви не знайдете розповіді про тонкі налаштування 3D-друку чи різноманітні професійні техніки. Він дає базові знання та навички, які дозволять вчителям та учням без проблем друкувати більшість звичайних моделей. Але і ми на підготовці цього курсу не зупиняємося, у нас в планах є випустити ще декілька курсів, які будуть більш поглиблено навчати тонким налаштуванням нарізки моделей у програмі OrcaSlicer. А ще ми плануємо підготувати курси про модифікацію наявних моделей та створення нових власних моделей у відповідних професійних програмах. Тож з цього приводу у нас планів також є багато.

Чого можна реально навчитися й за який час під час цього курсу?
На це питання я можу відповісти так: для того, щоб самостійно освоїти ті знання та здобути навички, які я викладаю у курсі “Основи 3D-друку” мені знадобилось близько пів року. Адже матеріал доводилось збирати по крихтах, трохи тут, трохи там. У мене на руках, на жаль, не було цього курсу. Ну і звісно багато знань мені дали вдалі й не дуже вдалі друки моделей.
Що ж стосується студентів нашого курсу, то я впевнений, що їм знадобиться лише один-два тижні, щоб почати без проблем друкувати абсолютну більшість навчальних моделей. Орієнтовно один тиждень знадобиться на проходження курсу (нагадую, що курс розрахований на 30 год), при чому навіть у межах цього тижня вони будуть більше часу витрачати на практичну роботу зі знаходження моделей, їхньої підготовки до друку, на сам друк і постобробку готових моделей, ніж на вивчення теорії. Думаю, що ще одного тижня буде достатньо для того, щоб підготувати для друку і видрукувати ще з десяток моделей, тим самим закріпивши знання.
Ну а далі вчителі, які успішно пройшли наш курс, зможуть навчити й своїх учнів друкувати різноманітні цікаві моделі. Впевнений, що дуже багатьох учнів процес 3D-друку зацікавить, а відтак вони зі ще більшим інтересом будуть вивчати різні шкільні дисципліни, особливо, якщо вони своєю роботою долучаться до навчального процесу через підготовку цікавих та навіть унікальних моделей.

EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

Які освітні перспективи 3D-друкування в Україні, на твій погляд?
Вважаю, що 3D-принтери відкривають практично безмежні можливості для навчального процесу! Адже друкувати можна що завгодно! В інтернеті вже є величезна кількість готових навчальних моделей, які суттєво спрощують педагогу процес пояснення учням складних наукових понять. Чи просто роблять навчання більш наочним. Але пам’ятаємо про те, що фізична пластикова модель не лише дозволяє щось побачити, а також дозволяє і доторкнутися до цього об’єкта, нехай і не до справжнього, а лише до його пластикової копії. У цьому контексті я згадую свій нещодавній досвід, так би мовити “тримання у руках” копії справжнього черепа людини.

3D-модель, 3D-друк, ЕДПРО, Едпро, EdPro

Це був дійсно цікавий досвід. Адже я міг цей череп відкрити й подивитися, і навіть доторкнутись до поверхні порожнини черепа, у якій у нас всіх знаходиться мозок. Я покрутив його, розглядав кожну складку та отвір, подекуди торкаючись їх. Я задавав собі питання: для чого ця складка або для чого цей отвір? Що через нього має проходити — судина чи нерв?Звісно, у школі та в університеті я вже колись вивчав череп людини. Але це було навчання по картинках. Тож я вже потроху це забув. А тримаючи череп у руках і розглядаючи його, мені захотілось знову відкрити підручник і спробувати розібратись з особливостями реального черепа людини.
У контексті твого питання, Оксано, мені згадується ще одна розмова із вчителькою на Фестивалі освіти у Львові. Я показував їй видруковані моделі та розповідав про принтери EdPro. Але у якийсь момент я відчув певний скепсис з боку відвідувачки. З її запитань я зрозумів, що їй не дуже подобаються наші моделі, бо вони або якісь замалі, або мають неправильний колір. Я думаю, що це поширене нерозуміння серед вчителів. Вони сприймають моделі, надруковані на 3D-принтері, як власне продукт, який можна купити у школу і потім використовувати у навчальному процесі. У таких випадках я завжди намагаюся пояснювати, що купуючи у школу 3D-принтери, ви не купуєте певний набір навчальних моделей!
Ви купуєте фабрику, яка вміє виробляти різні речі, у тому числі й навчальні моделі! Ви самі вирішуєте, які моделі друкувати для свого предмета. Ви можете друкувати багато маленьких моделей, щоб роздавати їх учням. Або ви можете надрукувати моделі максимально великих розмірів для того, щоб перетворити свій клас, наприклад, на музей. Так ви можете надрукувати великі бюсти визначних вчених — Дарвіна, Ейнштейна чи Арістотеля (відповідні моделі є у нашій бібліотеці). Або ви можете надрукувати великий скелет тиранозавра і встановити його у коридорі школи. Ви можете надрукувати червоним пластиком модель серця людини й потім дати завдання учням, які гарно вміють малювати, акуратно синьою акриловою фарбою помалювати вени на цій моделі й ще чимало варіантів.

EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

Повторю: 3D-принтер — це фабрика, яка вміє виготовляти навчальні моделі й не тільки. Лише від його користувача залежить, наскільки успішно він буде його використовувати.

Микола Пірогов

Один вчитель-користувач принтера надрукує декілька прикрас у клас і забуде про цей пристрій. А інший у співпраці з учнями лише за декілька місяців забезпечить свій предмет десятками, якщо не сотнями, найрізноманітніших моделей: одні будуть розбірні, а інші — ні, частина моделей будуть яскравими й одноколірними (надруковані пластиком відповідного кольору), а інші моделі будуть різнобарвними завдяки звичайним акриловим фарбам. І найголовніше, незалежно від того, наскільки складною є модель, ви можете надрукувати стільки копій, скільки треба для вашого класу! Звісно, за наявності достатньої кількості пластику.

EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

Якщо вчитель-ентузіаст ще й сам навчиться робити тривимірні комп’ютерні моделі й потім буде їх видруковувати для свого предмета, тоді він легко зможе зробити свій клас по-справжньому унікальним! Ні в кого в Україні чи навіть у всьому світі не буде ще одного настільки чудового місця для навчання! Закликаю вчителів та директорів шкіл подумати про це у вільний час.

Микола Пірогов

Миколо, з чого ти починав вивчення 3D-друку та що тобі вдалося освоїти у цій сфері?
Це цікаве питання, Оксано. Починалося моє знайомство із 3D-технологіями ще у далекому 2012 році. У цей час я працював в університеті на посаді асистента, активно займався наукою та готувався до захисту дисертації. До 3D-моделювання я прийшов через те, що я бачив лише у цій технології можливість поділитись красою нашого світу з довколишніми людьми. Тільки уяви собі, тоді я практично щодня дивився у мікроскоп та бачив просто величезну кількість дуже гарних, фантастичних речей! Мова йде про найпростіших, водорості, гриби, лишайники, анатомічні структури різних організмів і у першу чергу рослин. Я все це бачив і хотів цією красою ділитись з іншими. Але як це зробити? — питав я себе. Звісно, можна робити фотографії всього цього різноманіття, я їх і робив сотнями мегабайт і гігабайтами. Але я бачив по моїх студентах, що фотографії їм були не дуже зрозумілими. Адже реальні об’єкти існують у тривимірному просторі, вони об’ємні, а роздавлені препарати під мікроскопом — плоскі, як фото. Тобто, коли ти дивишся на фотографію з певним крихітним організмом, маєш розуміти, що це двомірна проєкція тривимірного об’єкта. Я це розумів, а ось багато моїх студентів — ні. Ось я і почав шукати інші способи зображення біологічних об’єктів.

EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

Технологія 3D-моделювання досить складна, я вивчав її, коли був вільний час. Тож моє навчання розтягнулося на роки. Тепер я добре знаю програму Blender, можу у ній створювати що завгодно. Щоправда, я не гарантую, що мої моделі будуть ідеальними, адже 3D-моделювання — це швидше моє хобі, але я постійно розвиваюся.
За роки моєї співпраці з іншими членами команди EdPro, мені довелось освоїти багато інших технологій і ось нещодавно мої навички у 3D-моделюванні знову виявилися потрібними. Щоправда, раніше я ще не пробував друкувати свої моделі. Це був новий виклик. Адже під час того як ти створюєш нову модель, ти мислиш як художник, намагаєшся зробити свою модель гарною. На щастя, програма Blender вміє моделювати навіть фізично нереальні речі, тож у тебе повністю розв’язані руки для моделювання прекрасного. А ось коли ти моделюєш з метою подальшого 3D-друку, ти маєш мислити швидше як інженер, адже в реальному світі зможеш реалізувати лише те, що дозволяє фізика реального світу та можливості реального 3D-принтера. А з такими інженерними задачами краще справляється інша програма — Autodesk Fusion, з якою я також нещодавно навчився працювати.

EdPro, Едпро, 3D-друк, 3D-принтери, 3D-бібліотека, 3D-моделі, курси 3D-друку

Підсумовуючи, скажу, що завдяки моєму життєвому шляху, який включав і педагогічну діяльність, і наукову, і досвід у 3D-моделюванні, коли я зайнявся питанням 3D-друку в навчальних закладах, для мене були абсолютно очевидними ті неймовірні можливості, які відкриває ця технологія для навчального процесу! Завдяки їй тепер педагог може показати, і не просто показати, а навіть може дозволити учневі чи студентові, так би мовити, доторкнутись до безлічі речей реального світу, які, в іншому випадку, показати та пояснити було б дуже важко чи навіть неможливо. І все що для цього потрібно: трохи часу, натхнення і пластику!