Перспективи 3D-друку з EdPro в Україні — навчальні курси, бібліотека 3D-моделей 

Обладнання та навчальні матеріали від Едпро для усіх, хто бажає освоїти 3D-друкування й застосовувати на практиці!

Розмова з учасником команди EdPro Миколою Піроговим про комплексний підхід до впровадження 3D-друку в освітній сфері та загалом для усіх, хто цікавиться цим видом діяльності. Ви дізнаєтеся, що зможете освоїти на навчальних курсах про Основи 3D-друку та знайти у бібліотеці навчальних 3D-моделей. Ознайомитися із 3D-принтерами від EdPro зручно в онлайн-магазині.

3D-принтер Creality, 3D-принтер, Creality, Едпро, EdPro, 3D-друк, навчання 3D-друк, 3D-моделі

Створення відкритої бібліотеки 3D-моделей від EdPro

Компанія EdPro презентувала бібліотеку 3D-моделей. Миколо, розкажи, як її створювали та яких оновлень нам ще чекати?
Нещодавно у Львові закінчився Фестиваль освіти “Вчителі майбутнього”, де я мав нагоду поспілкуватись з багатьма вчителями, а також іншими людьми, що мають дотичність до навчального процесу в Україні. Серед відвідувачів нашого стенда я побачив велику зацікавленість у технології 3D-друку. Моя радість з цього приводу пояснюється дуже просто — мені самому як педагогу у минулому (викладачеві університету) є абсолютно очевидними ті безмежні можливості для навчального процесу, які відкриває 3D-друк! Тож завжди приємно зустріти однодумців. І саме тут, на Фестивалі ми мали нагоду презентувати наш новий відкритий проєкт — Бібліотеку навчальних 3D-моделей — значній кількості людей.
Ідея створення бібліотеки навчальних 3D-моделей народилась у нас майже сама собою. Для тих, хто знайомий з тривимірними моделями й часто з ними працює, абсолютно не секрет, що цих моделей в інтернеті є просто величезна кількість. Частина з них є безплатними, але значно більша їхня кількість — платні. Моделі мають дуже різну якість, від справжніх витворів мистецтва до дуже простих. До слова, якість моделей зовсім не пов’язана з їхньою ціною. Мені доводилось бачити дуже якісні роботи, з яких одразу було видно, що автор дуже старався зробити їх якісними та гарними, і вони були безоплатними! Очевидно, що автор роботи не шукав собі прибутку, а просто хотів, щоб його моделлю користувались інші люди. І навпаки, натрапляв на досить неякісні роботи, а їхній автор намагався їх продавати.
В інтернеті можна знайти моделі у дуже різних форматах: одні призначені для роздруку на принтерах, інші (йдеться про більшість) взагалі не розраховані на те, що їх у будь-якому вигляді будуть переносити у реальний світ. Іншими словами, ці моделі призначені лише для використання у цифровому форматі.
Отож, як ми бачимо, у звичайного вчителя, який мало знайомий зі світом 3D, може виникнути багато складнощів зі знаходженням гарних навчальних моделей, які ще й можна роздрукувати на 3D-принтері, а пізніше використовувати у навчальному процесі. Ми вирішили допомогти вчителям з цим розібратися!

Фестиваль освіти Вчителі майбутнього 2024

Юрій Табачин проводить майстерку “3D друк: освітні перспективи” на Фестивалі освіти у Львові. Більше у публікації "EdPro на Фестивалі освіти у Львові "Вчителі майбутнього 2024"

Як наповнюється бібліотека 3D-моделей

Яких принципів дотримуєтеся під час наповнення бібліотеки?
По-перше, ми прагнемо забезпечити навчальними моделями усі предмети шкільної програми. Адже друкувати на 3D-принтері можна майже все, що необхідно. На всіх предметах шкільної програми використовують якісь навчальні моделі, макети, конструктори чи ігри. Усе це можна надрукувати на 3D-принтері, звісно, якщо є готова тривимірна комп’ютерна модель. Зараз у нашій бібліотеці є моделі для восьми предметів (біологія, захист України, географія, історія, література, математика, фізика та хімія), але з часом будуть й інші предмети. Безпосередньо зараз активно працюємо над наповненням нашої бібліотеки та плануємо робити це і надалі, тож ми радимо усім зацікавленим періодично заглядати на сайт бібліотеки, щоб не пропускати новинок.
По-друге, ми підбираємо лише безоплатні моделі, які розміщені в інтернеті у вільному доступі. Адже, як говорив, якщо модель розміщена у вільному доступі, це зовсім не означає, що вона є гіршою, ніж платна модель. Я б навіть сказав навпаки, значно частіше хороші навчальні моделі, я наголошую на слові “навчальні”, створені вчителями чи науковцями для учнів, чи самими учнями для інших учнів, саме і розміщуються в інтернеті у вільному доступі. А ось платні моделі частіше створюються не з навчальною метою, тож модель може бути й гарною, але чи підійде вона для навчання — велике питання.
По-третє, ми перевіряємо знайдені моделі. Іншими словами, ми усі відібрані моделі пробуємо надрукувати й лише якщо це вдається, тобто модель дійсно можна друкувати на звичайних екструдерних принтерах, таких як Creality K1C чи K1 Max, ми додаємо модель у нашу бібліотеку. Тож, якщо ви бачите модель у нашій бібліотеці, будьте впевнені, що і ви зможете її надрукувати у себе в школі. До слова, вигляд видрукованої нами моделі ви також можете побачити у нашій бібліотеці.

Фестиваль освіти Вчителі майбутнього 2024

З іншого боку, наш досвід друку тої чи іншої моделі дозволяє нам зазначати на її сторінці рівень складності друку цієї моделі. Є моделі, які друкувати дуже легко, ось як цю модель будови Землі. А є моделі, які друкувати важко чи навіть дуже важко. Ось приклад моделі, яку друкувати дуже важко — модель механічної черепахи, яка ніби летить чи пливе у повітрі.Оцінку складності друку моделі ви можете побачити у вигляді зірочок на оригінальній фотографії видрукованої моделі. Одна зірочка означає, що модель друкувати дуже легко. Це, як правило, означає, що модель є простою, тобто складається лише з одного елемента, й друкується без опорних структур і навіть не потребує масштабування. Тобто про неї можна сказати “друкуй і користуйся”. Але таких простих моделей є дуже мало. Зазвичай рівень складності друку моделі є легким чи середнім. Це означає, що для видруку модель потребує опорних структур (“підтримок”), які після друку на етапі постобробки потрібно акуратно видаляти. 

Ще модель може потребувати масштабування, розрізання та інших подібних маніпуляцій. Ну а моделі, які друкувати дуже складно та які позначають п’ятьма зірочками на фото моделі, завжди складаються з кількох елементів, які після друку потрібно певним чином зібрати в одну, часто рухому модель. Кожний елемент потребує своїх окремих налаштувань нарізки та друку. Часто окремі елементи потребують склеювання. Іншими словами, складні чи дуже складні моделі дійсно потребують дуже багато роботи з їхнього виготовлення. Щоправда, загалом ці моделі варті витрачених зусиль.

Як спланувати вивчення 3D-друку

Миколо, чи існує формула для вивчення 3D-друку? Як її можна описати?
Мені хочеться звернути увагу наших читачів, які вирішать освоювати 3D-друк, на ключову формулу 3D-друку:

  • Illustration

    1. Цифрова 3D-модель у форматах STL чи OBJ → 2. Нарізка моделі у спеціальній програмі та перетворення її у формат G-коду (GCODE) → 3. Видруковування на принтері → 4. Постобробка пластикової моделі.

Цю формулу варто вивчити всім, хто хоче друкувати все, що завгодно, на своїх екструдерних принтерах. І на всіх зазначених етапах вам допоможе наша бібліотека!Перший етап. Вам потрібна 3D-модель? У нашій бібліотеці ви знайдете посилання на сторінки, де можна завантажити готові моделі.

3D-принтер Creality, 3D-принтер, Creality, Едпро, EdPro, 3D-друк, навчання 3D-друк, 3D-моделі

Другий етап. Нарізка моделі. Ми рекомендуємо використовувати для цього просту і безкоштовну програму OrcaSlicer. Ця програма досить легка у використанні, але разом з тим вона і досить потужна. Звісно, коли я кажу про OrcaSlicer, що “вона легка у використанні”, я не маю на увазі, що будь-хто лише відкривши її, зможе нею скористатися. Потрібно буде спершу навчитися з нею працювати, як і з будь-якою іншою комп’ютерною програмою. Ми, до слова, створили спеціальний навчальний курс “Основи 3D-друку”, у якому вчимо користуватися цією програмою і не тільки, але про нього я розповім згодом.
Після того, як ви наріжете модель для друку на 3D-принтері, ви можете переходити до третього етапу — видруку. Переносите модель на принтер, вмикаєте його, завантажуєте у нього філамент і натискаєте кнопку “Друк”. За деякий час, в середньому через одну/дві години, у вас на руках вже є готова, ще тепла модель! І тепер ви переходите на етап чотири, до постобробки. На цьому етапі ви видаляєте опорні структури, склеюєте окремі деталі між собою, за потреби фарбуєте модель. І нарешті ви маєте готову навчальну модель!
У нашій бібліотеці на сторінках кожної моделі у розділі “Друк моделі” ви знайдете короткі рекомендації стосовно другого, третього та четвертого етапів друку моделі. Тобто, тут ви знайдете рекомендації стосовно нарізки моделі у програмі OrcaSlicer, стосовно друку на принтері та стосовно постобробки готової моделі.
Звісно, на сторінці моделі ми також вказуємо й рекомендації стосовно використання самої моделі у навчальному процесі. Але ці рекомендації є максимально загальними, адже ніхто краще самого вчителя не знає, як найкраще використати ту чи іншу модель і на яких уроках це потрібно робити. Тож ми допомагаємо вам, нашим вчителям, на всіх етапах друку навчальних моделей, а ви, вчителі, якнайкраще навчаєте майбутнє України!

3D-принтер Creality, 3D-принтер, Creality, Едпро, EdPro, 3D-друк, навчання 3D-друк, 3D-моделі

Зазначу, якщо хороших моделей немає, ми їх робимо самі. І це, до речі, четвертий принцип наповнення бібліотеки 3D-моделей. Є ще один принцип, так би мовити, із зірочкою: Для чого робити свою модель, якщо можна користуватися моделлю, яку вже хтось зробив? Цим принципом ми радимо користуватися й відвідувачам нашої бібліотеки. Звісно, можна зробити свою унікальну модель, яка буде повністю відповідати нашим індивідуальним потребам. Але виготовлення своєї моделі вимагає багато чи навіть дуже багато часу, а також специфічних вмінь, знань і навичок, які є не у всіх. Але бувають випадки, коли саме такої моделі, як нам потрібно, просто немає. Тоді не залишається нічого іншого, окрім як робити свою модель. На цей момент у нашій бібліотеці ми виклали лише десять наших власних моделей. Усіх їх ви можете знайти у предметі “Захист України”, це моделі різноманітних ручних гранат. Самі файли моделей у форматі STL розміщені у базі Thingiverse у вільному доступі, адже ми також хочемо, щоб нашими моделями з навчальною метою користувалися усі-усі.

https://docs.edpro.ua/3dmodels/biologiya

Звісно, ми й надалі будемо робити свої навчальні моделі не лише для предмета “Захист України”. Зараз я працюю над двома моделями для предмета “Біологія” і однією моделлю для “Географії”. Мова йде про модель цвілевого гриба різопуса, розбірну модель стереотипної клітини тварин та про карту рельєфу України. Жодна з цих моделей ще не доступна для завантаження, але, як тільки робота над цими моделями буде завершена, всі охочі зможуть їх завантажити та використовувати у своїй навчальній роботі.

Бібліотека 3D-моделей EdPro

Для нас важливий обмін інформацією з вчителями та іншими відвідувачами бібліотеки! Саме тому я був радий поспілкуватися із вчителями різних дисциплін на Фестивалі. Адже я мав нагоду почути про ті матеріали, які у першу чергу потрібні географам, біологам та хімікам. Для зворотного зв’язку на окремій спеціальній сторінці у кінці бібліотеки я вказав свою електронну адресу: au.orpde%40vogoripm 
Одразу зазначу, що ми будемо намагатися додавати у бібліотеку в першу чергу саме ті матеріали, які потрібні вчителям негайно, яких у школах немає і які дуже потрібні. Саме тому закликаю писати про такі потреби мені на скриньку. А я вже спробую підшукати готові рішення в інтернеті, але якщо таких рішень ще немає, я спробую їх зробити.

D-принтер Creality, 3D-принтер, Creality, Едпро, EdPro, 3D-друк, навчання 3D-друк, 3D-моделі

Готуємо наступну розмову з Миколою про освітні курси з 3D-друку від EdPro, тож переглядайте регулярно блог EdPro та дізнавайся про наші новинки першими!