Максим Гвоздецький: “Хочу, щоб на уроках діти перебували у комфортних умовах і отримували від навчання задоволення.”

Як Мозабук та EdPro Amperia допомагає вчителю-новатору із Запоріжжя.

Максим Гвоздецький, вчитель фізики Запорізької гімназії №11 отримав національну премію Global Teacher Prize Ukraine 2023 у номінації "Вчитель-новатор року". Розпиталися, що допомагає у роботі та взаємодії з дітьми на уроках. Звісно, що не втрималися дізнатися враження про обладнання, яке створила команда EdPro. Але загалом ця розмова про різні моменти життя, які проходить кожен із нас. Вдячні, що Максим Гвоздецький поділився професійним досвідом, цікавими спогадами, спостереженнями та важливими акцентами, які допомагають розуміти світ сучасних дітей та освітян.
Максиме, вас відзначили премією Global Teacher Prize Ukraine 2023 у категорії «вчитель-новатор». Чим для вас є таке публічне визнання та нагороди? Що змінилося у вашому житті після цих подій?Коли мені зателефонували й сказали, що мене чекають у Києві, у нашій школі відзначали День учителя. Цього дня як ведучий я промовив фразу: ‘‘Є на землі чудова професія, вибираючи яку, люди прекрасно знають, що у відповідь за свою працю вони не зароблять мільйони і не стануть знаменитими.’’ А через годину мені повідомили, що я номінований на премію Global Teacher Prize Ukraine. Ті слова стали для мене символічними. У будь-якій професії людині важливо розуміти, що її цінують й вона комусь потрібна, що її праця не марна. Тому ця премія допомогла більше цінувати самого себе — вчителі важливі.Премія мене надихнула — більше й швидше почали генеруватися ідеї щодо того, що можна застосувати в освіті, намагаюся це поступово вводити. Також мені запропонували стати співавтором підручника з фізики для НУШ 7 класу видавничого дому "Освіта" та автором відеоматеріалів до цього підручника, що мене порадувало.За підтримки War Child та Освіторії побував в Парижі та не тільки побачив своїми очима Ейфелеву вежу, а й познайомився з освітою Франції.

Розкажіть, як новаторство найкраще застосовувати для навчання фізики у школах? І в чому це проявляється?У наш час все дуже швидко змінюється: кумири, вподобання, тренди… Учителям за цим потрібно встигати, бо у дітей дуже багато захоплень. Якщо це інтегрувати в навчання, тоді учням стає цікавіше перебувати на уроках, спілкуватися з учителем, вивчати різні предмети. 
Що зараз полюбляють діти? Коли я роблю відео, то запитую дітей про персонажів, які їх цікавлять. Потім чую: “Ми навіть не здогадувалися, що з персонажів з гри Dota2, Brawl Stars, Minecraft, Genshin Impact можна розв’язувати цікаві задачі з фізики.” Зараз дуже швидко розвивається штучний інтелект. Я запропонував дітям після вивчених тем спробувати створити картинки із застосуванням ШІ з текстовим поясненням, що саме цією картинкою учень хотів показати. Не міг повірити, що діти змогли так оригінально та цікаво донести інформацію ШІ. З одним учнем ми розробили комікс, застосувавши ШІ. А коли я це показую іншим вчителям, то вони у захваті, що діти за допомогою сучасних технологій можуть створювати круті роботи. А ще наші діти багато часу проводять у ТікТоці. То чому б не інтегрувати навчальні матеріали з цієї платформи? Знаю, що багато вчителів України ведуть свої сторінки у ТікТок. І це дуже подобається школярам. 

Людмила Таболіна, блог Едпро

Ви також плануєте вести ТікТок? У мене є з десяток відео, які стосуються більше самого навчального процесу. Діти ставлять вподобайки, коментують, але на створення більшої кількості матеріалів зараз часу не вистачає. Також маю Ютуб-канал "Фізика це просто".
Максиме, навчання в онлайн-форматі дозволяє вам проявитися на повну? Чи вдається реалізувати всі задуми?Усі задуми напевно реалізувати неможливо, хоча б половину. Ось думаю, що коли діти вийдуть в школу, то я взагалі кілька перших уроків буду з ними просто спілкуватися. Бо цього дітям дуже не вистачає. Зараз буває, що ми інколи у розмові можемо відійти від теми уроку. І у такі моменти діти можуть говорити й не перейматися через те, що скажуть щось не те і вчитель їм поставить двійку. Ці аспекти у дистанційному навчанні важливі, адже потрібно дати учням можливість поділитися думками, бо коли ми тільки концентруємося на навчальному матеріалі, дітям цього недостатньо… Брав участь в проєкті "Навчання для стійкості", де разом з Олександром Булахом, дуже талановитим учителем фізики з іншої школи, моїм другом, проводили відкритий урок з його та моїми учнями. Заняття тривало 45 хвилин як зазвичай. Потім у дітей уточнили, чи мають вони якісь запитання? Вони не зупинялися хвилин 20 — говорили, що їм сподобалося, просили пояснити щось. Діти дуже потребують спілкування і важливо, аби учні могли довіряти вчителю. Бо є випадки, коли діти бояться перепитати чи сказати, що вони не зрозуміли. Якщо буде довіра, то буде простіше усім. 

Максим Гвоздецький, блог Едпро

Так, помітно, що де є довіра, там процеси відбуваються ефективніше. Наведу приклад. Перевіряючи домашні завдання, які я отримав на платформі Google Classroom, знайшов дві однакові роботи. Написав обом ученицям, що є ідентична робота, а такого не може бути. Практично одночасно вони відписали: “Я писала сама!”. Але потім ми обговорили з дітьми ситуацію, дуже приємно, що вони розповіли правду і між нами не залишилося недомовок. Як би це від мене як вчителя фізики не звучало, але фізика — це не найголовніше у нашому житті. Зараз у нас є багато різних проблем, а особливо складно учням. І вчителю це потрібно розуміти, спілкуючись з дітьми на уроках. Якщо між дітьми та учителем буде довіра, будь-яку ситуацію можна вирішити. 
Що вважаєте зараз найбільш доцільним в роботі українських вчителів?У будь-якій сфері можна зустріти професіоналів та тих, хто робить роботу абияк. І якщо натрапити на того, хто погано працює, то може здатися, що всі у цій сфері такі… Інколи це клеймо, що “ви нічого не робите” або “вчите неправильно”, пристає до вчителів. І якщо так довго говорити, то чимало вчителів почнуть вірити, що вони не так працюють, не так навчають, і взагалі все не так роблять. А насправді освітянам потрібна підтримка. Також учителю важливо не переносити свій настрій, якщо він у цей момент недобрий, на сам урок. Діти не винні у тому, що у вчителя можуть бути якісь проблеми. Я намагаюся ділитися гарним настроєм, навіть двійки ставлю з посмішкою:) Якщо дитина не вивчила і зараз чогось не знає, навіщо на неї кричати? Можна спокійно відреагувати й дитина також не буде ставитися до оцінки так критично, а наступного разу виправить ситуацію. Це ж не вирок. При цьому важливо відділяти навчання та дитину як особистість. Якщо в учня 6 балів, то він поганий? Ні! Йому це може не вдаватися, він може бути успішним у чомусь іншому… Варіантів чимало. Прив’язуватися суто до предмета навчання та оцінювати предметно учня — неправильно.
Чи багато учнів на уроках проявляють зацікавлення до вивчення фізики? Хочу, щоб на уроках діти перебували у комфортних умовах і більшість з того, що відбувається заняттях, приносило їм задоволення. Якщо позитивних факторів буде багато, то діти будуть полюбляти уроки та навчання. Я живу в Запоріжжі, у нас бувають проблеми з тривогами, інколи я забуваю, але переважно на початку уроку розповідаю цікаві події, які відбулися саме у цей день, що стосується чи фізики, чи інших наук, чогось вартого уваги. Ніби дрібничка, але це вже наша традиція, бачу, як діти цього чекають. Раніше, коли ми ходили у школу, в кінці семестру робили селфі, зараз ми робимо скріншот екрана. Учні нагадують: сьогодні останній урок — робимо скріншот. Я все зберігаю і потім можна разом переглянути, пригадати цікаві моменти. З дітьми виконуємо проєкти, де учні можуть знімати відео дослідів, або переодягнутися у якогось персонажа, вченого та пояснити певні фізичні явища. В 11 класі, де учні готуються до ЗНО, не даю таких завдань, але кажуть, що будуть це робити, бо їм подобається. Мої уроки ж не тільки про фізику, ми повинні розвивати різні компетенції. Наприклад, коли вивчаємо нову тему і в формулі є літера, якої ще не було, я запитую, чому саме літерою “А” позначають роботу. У школі вивчають англійську та німецьку мови, тому діти розуміють, що це з німецької від слова “arbeit”. Досліджуємо різні літери, такі асоціації дітям допомагають, у нас ще й інтеграція з іноземними мовами відбувається. 

Максиме, розкажіть, які ваші враження після знайомства з набором EdPro Amperia? Цей набір навіть складно порівняти з тим обладнанням, яке є у більшості шкіл. Це на кілька рівнів вище. Згадую, що є у шкільних кабінетах фізики, скільки щороку з одними тільки провідками дій: знайти нові, прикрутити, обрізати. Ще купити батарейки. А тут ми маємо набір у вигляді конструктора з магнітними з’єднувальними елементами, які дуже легко складати та комбінувати. Дуже важлива картинка. Якщо ти проводиш лабораторну з у півтора раза старшим за тебе обладнанням, то цим зацікавити дітей складно. А таке сучасне, новітнє, багатофункціональне обладнання дозволяє вчителю пояснити й показати електричні й магнітні явища. Amperia підходить як для демонстрацій, так і для лабораторних робіт. Набір дійсно класний. 
Чи корисною для вас на уроках є навчальна програма mozaBook? Це дуже зручно під час дистанційного навчання, бо фізика — предмет наочний. Звісно краще, щоб діти все це бачили наживо, але якщо таких варіантів немає, то рятує Мозабук. Тут все зібрано до купи: відео, 3D-сцени, різні інструменти. У 3D можна виділити якийсь елемент, покрутити, змінити ракурс. Така наочність якраз-таки дозволяє зацікавити дітей. 

Хочу, щоб на уроках діти перебували у комфортних умовах і більшість з того, що відбувається на уроках, приносило їм задоволення. Якщо позитивних факторів буде багато, то діти будуть полюбляти уроки та навчання. 

Максим Гвоздецький

Хто з учителів фізики є для вас натхненниками, порадниками? У мене є друзі, з якими ми навчалися, пройшли довгий шлях і підтримуємо зв’язок. Коли зустрічаємося, домовляємося, що не будемо говорити про роботу та фізику, але все одно все переважно зводиться до фізики та навчання :) Приємно, що не втратив контактів з викладачами з університету. Ми дуже плідно співпрацюємо та підтримуємо зв’язок, я також їх вважаю своїми друзями, хоча вони раніше навчали мене. Приємно спілкуватися з тими, хто до чогось прагне, і ви розумієте, що рухаєтеся в одному напрямку. Тому викладачі та колеги, з якими ми познайомилися у студентські часи, — це і є мої натхненники.Також найбільшим натхненником є моя дружина, з якою ми познайомилися ще в університеті, вона працює вчителем інформатики в одній школі зі мною. До речі, освідчення їй зробив в університеті під час отримання диплома, що відбулося саме у день народження моєї дружини.

Максим Гвоздецький

Які онлайн-ресурси можете порекомендувати своїм колегам? Як я вже казав, фізика — наука практична, і ось у 7-му класі є 12 лабораторних робіт. Їх потрібно провести. Деякі досліди дитина може зробити вдома, використавши обладнання, наприклад, з маятником. Можна звісно зробити демонстрацію та показати дітям лабораторну, але ж хочеться, щоб вони безпосередньо взяли участь. Тому користуюся сайтом phet, де зібрана величезна кількість демонстрацій з фізики, біології, хімії, математики, які можна інтегрувати як лабораторну роботу. Кожна дитина може використати різні значення, поекспериментувати з різними коефіцієнтами. Це не замінить реальної лабораторної роботи, але у сучасних умовах при дистанційному навчанні, я вважаю, що це найкраще, що може бути. 
Звісно, що після припинення війни на території України, можна буде говорити про відновлення навчання у школах та справлятися з усім значно краще. Хочу зазначити, що у нас залишиться величезна база інтернет-ресурсів, й діти, які будуть навчатися на сімейній формі навчання, матимуть доступ до якісного онлайн-навчання як альтернативи, що, до речі, не завжди гірше за основне навчання у школі.
Розкажіть, чому ви обрали фах учителя? І чому саме фізика? Сталося це взагалі випадково, напевно, як у більшості вчителів. У мене й думки не було вступати на фізичний факультет, але коли складав ЗНО, то мені дали брошурку Запорізького національного університету, на фізичний факультет. Я забрав її з собою, ще потрапив під дощ і вдома цю брошурку побачила моя мама, саме вона наполягла подати туди документи. У ті роки ще потрібно було їхати в університет, подавати документи. Коли прийшов час до вступу, мені зателефонували саме з фізичного факультету й сказали, що я у першій п’ятірці. Уже не вагався й пішов навчатися. 

Максим Гвоздецький

У школі вам подобалася фізика? У мене були проблеми з фізикою, коли навчався у середній школі. Тобто, у мене було 8 балів, і за це дякую. Усе змінилося, коли переїхав у інше місто і з 10 класу був інший навчальний заклад, інша вчителька — Тетяна Іванівна Кравець. Вона сказала сісти за першу парту, вимагала від мене вчитися. Дуже часто було так, що самі учні проводили уроки. Спробував і я провести урок фізики, брав участь у конкурсах, писав роботу в МАН. Хоча ще не думав пов’язати свою професію з фізикою, але я вже тоді полюбив цю науку. Коли почав викладати у школі, то помітив, що з одного боку з'являються якійсь свої фішечки, виробляється власний стиль, але багато чого я перейняв у своєї шкільної вчительки з фізики — стиль викладання, розмови з учнями якось й мені передалися. Тому дякую їй за це!
Так чи інакше ви всі впливаємо один на одного, чи помічаєте, що діти переймають від вас? Зараз це складно простежити. Коли було, як я називаю, нормальне навчання, ми могли хоч кожну перерву з дітьми розмовляти та поділитися чимось. Просто розумію, що учням подобається відвідувати мої уроки, спілкуватися. І це цінно для мене та для дітей.
Які якості вважаєте необхідними для людей, які працюють в освітянській сфері або планують стати вчителем?Щоб бути вчителем, потрібна висока стресостійкість та витримка. І все ж таки не менш важлива відкритість. Також важливим на уроці є гумор. Якщо розповідати в одному темпі, вимагати від учнів ідеального володіння матеріалом, це звісно дасть певні результати, але хочеться, щоб учні отримали задоволення від навчання. І ще важлива працьовитість, бо перші роки роботи в школі — це дуже складно — все це зрозуміти, опрацювати. Тому наполегливість також необхідна.
Які ваші найяскравіші спогади зі школи? Чомусь саме ця ситуація мені запам’яталася... Складно її назвати яскравою. Колись в 8 класі мого батька викликали в школу і вчителька сказала, що з мене ніколи не буде толку, тому що я вчуся погано. Не скажу, що вчителі так мають робити, але це мені так запам’яталося, що видається, ніби усе, що я роблю — це доказ, що ця фраза була неправильно адресована у мій бік. Можливо, ці слова мене також змотивували діяти по-іншому.
Максиме, якби не фізика, то що б ви обрали зараз з тим досвідом, що у вас є? Зараз не уявляю свого життя без освіти. Мені було б цікаво створювати сучасний освітній контент. Не скажу, що я дуже багато попрацював, дев’ятий рік в освіті, але я вже не можу відділити себе від вчителювання.