ОСВІТЯНСЬКІ КОНКУРСИ

Подарунок для школи вартістю 35 тис. грн

Переможці конкурсу "Онлайн-урок з mozaBook" розповіли про освоєння підписок на mozaBook Personal та 30 активацій mozaWeb Student.

Знаєте, як освоюють призи переможці конкурсу “Онлайн-урок в mozaBook” з НВО "СЗНЗ І ст. "Гармонія"-гімназія ім.Т. Шевченка-ЦПВ "Контакт"? Ми все розпитали у завідувача ЦПВ, учительки зарубіжної літератури, класної керівнички 7-го класу Ольги Івашури та заступника директора з навчально-виховної роботи, учительки англійської мови Ганни Дудіч. Навіть побачили, що вони встигли провести в школі, яка отримала mozaWeb для 30-ти учнів з доступом до всього вмісту через браузер та роботи з домашніми завданнями. Програмою mozaBook у Кіровоградській гімназії ім. Т.Г. Шевченка користуються уже 3-й рік, тож з обох боків було шалено цікаво спілкуватися:)

  • Illustration

    Ольга Івашура
    Переможець конкурсу "Онлайн-урок з mozaBook, учитель зарубіжної літератури НВО "СЗНЗ І ст. "Гармонія"-гімназія ім.Т.Шевченка-ЦПВ "Контакт"

    Дуже задоволені перемогою ми, діти і батьки. Тому що коли ти показуєш, що освітяни теж можуть робити подарунки своїм учням перед Новим роком по 30 євро мінімум, це, мабуть, збільшує довіру до тебе, як до вчителя саме від батьків, до твого навчального закладу і ти отримуєш більшу підтримку від усіх.

Пані Ольго та Ганно, оскільки ви брали участь в конкурсі “Онлайн-урок в mozaBook”, цікаво почути, чому вирішили робити бінарний урок, адже це складніше :)Ганна: Уже декілька років ми в гімназії працюємо в напрямі STEM-освіти, намагаємося імплементувати певні елементи цього напрямку. Хоча ми обидві викладаємо гуманітарні дисципліни, я — англійську мову, Ольга Володимирівна — зарубіжну літературу, медіаграмотність та риторику, ми розуміємо: для формування в учнів комплексної картини світу, ми маємо намагатися розкривати навчальні теми з точки зору різних дисциплін. Уже декілька років ми проводимо бінарні та інтегровані уроки, коли бачимо точки дотику в різних темах. Учителі самі знаходять один одного і пропонують співпрацю.
Ольга: Перший мій досвід з бінарним уроком: зарубіжна література та біологія. Тут ми вперше використали “Мозу” — це так скорочено ласкаво називаємо її у школі між собою:). Урок був за твором Чехова “Хамелеон”. Оскільки в Україні хамелеони не живуть, ми вирішили, що краще показати, що ж це за тварина. Щоб діти зрозуміли, чому так називається твір, який образ використав письменник і що він хоче через нього сказати читачу. Також ми додали вправи з емоційного інтелекту. Нам з учителькою біології Яною Холіною сподобалося працювати у парі, доповнюючи один одного. Дітям було надзвичайно цікаво.Наступний мій урок вже був зарубіжна література + англійська мова. Тут дитина не просто має прочитати й проаналізувати твір, вона має мати знання з англійської, щоб дати відповіді на англійську частину уроку. Дитина розуміє, що вона має розвивати свої навички в усіх напрямках, щоб бути активною на такому уроці. Учням подобаються заняття і якщо вони не можуть себе проявити в одній частині, то підтягуються в іншій. Ми створюємо дітям цю ситуацію успіху з абсолютно звичайних речей.

Illustration

Розкажіть, як освоюють роботу з mozaBook учителі в Кіровоградській гімназії ім. Т.Г. Шевченка ?Підписка на програму MozaBook Classroom multilingual в нашому навчальному закладі діє вже третій рік. Вперше про неї ми почули під час якоїсь освітньої події чи конференції. І зацікавилися. Потім пан Дмитро Галько приїздив у наше місто з демонстрацією. Ми побачили, що ресурси програми не обмежуються окремими навчальними дисциплінами. Учителі абсолютно всіх предметів можуть знайти в Мозі цікавий контент для своїх уроків. Це вчителі історії, мистецтва, літератури, іноземних мов, а з природничих дисциплін там взагалі клондайк! Разом із директоркою НВО Галиною Войною визначили, що це були б гарні інвестиції у майбутнє наших дітей, якби ми мали в нашому навчальному закладі принаймні декілька кабінетів, оснащених такою програмою. Так в гімназії з'явився тренінговий центр з встановленим ПЗ mozaBook.

Illustration

Ганна Дудіч
Переможець конкурсу "Онлайн-урок з mozaBook, учитель англійської мови НВО "СЗНЗ І ст. "Гармонія"-гімназія ім.Т.Шевченка-ЦПВ "Контакт", заступник директора з навчально-виховної роботи

Цей кабінет є у вільному доступі для всіх учителів. Там не стоять уроки за розкладом, а кожен учитель може прийти та заздалегідь записатися, щоб провести в потрібний час урок з використанням Моза. Тобто, вчителі самостійно встановлюють графік, обирають зручний день і час. Кожен може прийти й спробувати, скільки часу займе певний фрагмент уроку, випробувати якийсь цифровий інструмент або елемент програми, створити робочий зошит у mozaBook.Раніше MozaBook у нас була встановлена лише на двох пристроях: у тренінговому центрі та на одному ноутбуці, який можна було переносити і яким могли користуватися учителі у будь-якому класі, де встановлена інтерактивна дошка. Я надаю перевагу урокам у тренінговому центрі, тому що там панує творча, інноваційна атмосфера: меблі, які можна пересувати, круглі столи, що дозволяє ефективно організовувати групову роботу. Я, наприклад, зазвичай працюю за моделлю “ротація за станціями”. Моя мета - зробити так, щоб усі діти в класі змогли попрацювати з інтерактивними анімаціями у Мозі. Щоб це не було лише у вигляді демонстрацій, а щоб учні взаємодіяли з цифровим контентом, досліджували, аналізували. Під час організації навчального процесу за моделлю «ротація за станціями» клас ділиться на групи, одна група працює, наприклад, з контентом Моза біля інтерактивної дошки, інша — в ноутбуці, на планшетах чи з окулярами віртуальної реальності, третя група вирішує завдання в підручниках чи робочих зошитах. Час, відведений на роботу на кожній станції чітко регламентований. Протягом уроку групи міняються, так щоб кожна група мала змогу побувати на кожній станції. А в кінці — спільний підсумок.
Ольга: Я можу додати, що Ганна Вікторівна у нас є заступником директора з напрямку STEM-освіти, тому про все нове ми дізнаємося відразу. А щодо використання Моза у нас дуже активні вчителі початкової школи. Іноді сам дивуєшся як педагог, наскільки креативно вони це роблять. Наприклад, перед новим роком Цифровий урок “Наука від Санти” був таким популярним у нас в школі, що мені самій стало цікаво: що ж там за наука? Для початківців такі матеріали дуже добре працюють.

Illustration
Illustration
Illustration
Illustration

Так, у нас є інтерактивні посібники для початкової школи, які дуже подобаються дітям. А як працюється з програмою mozaBook на уроках вам зараз?Ганна: Два роки ми працювали з програмою mozaBook дуже активно. Цей рік для нас, як і для більшості колег у світі, видався дещо неформатним. З початку навчального року ми працюємо в гібридному режимі, коли очні й дистанційні уроки чергуються практично в кожному класі. Звісно, довелося шукати нові форми ефективної взаємодії з учнями. Переконана, в такій ситуації нам дуже допоможе нова учнівська підписка mozaWeb, яку учні отримали в результаті нашої з пані Ольгою перемоги в конкурсі «Онлайн урок з mozaBook». Це просто знахідка!

Illustration

Так, у нас є інтерактивні посібники для початкової школи, які дуже подобаються дітям. А як працюється з програмою mozaBook на уроках вам зараз? Задоволені отриманою перемогою та призом: кодом активації на річну підписку mozaBook Personal та 30 активацій mozaWeb Student?Ольга: Аякже! Дуже задоволені перемогою й ми, й діти, і батьки. Тому що коли ти показуєш, що освітяни теж можуть робити подарунки своїм учням перед Новим роком по 30 євро мінімум, це, мабуть, збільшує довіру до тебе, як до вчителя саме від батьків, до твого навчального закладу і ти отримуєш більшу підтримку від усіх. Тому що батьки розуміють: те, що вони вкладають і те, що вони допомагають, я зараз маю на увазі саме у навчанні та роботі з дітьми, не йде в нікуди, а окупається, мотивує дітей. Як класний керівник цього класу відчуваю дуже потужну підтримку від батьків. І це загалом підтримує освітянську галузь.
Маючи попередній досвід і тепер, після використання mozaWeb для цілого класу, — що ви для себе відкрили й знайшли?Ганна: Ми ще не мали достатньо часу, щоб повною мірою оцінити всі переваги нового функціоналу. Навчання після канікул було лише 2 тижні і весь цей час ми працювали дистанційно через локдаун. Але ми вже встигли провести уроки в щасливому 7-В з використанням пакета mozaWeb для класу. Минулого тижня у нас розпочалася гімназійна STEM-декада на тему екології. І ми провели Цифровий урок з використанням саме ресурсів mozaWeb. Раніше діти не могли так працювати вдома — не мали можливості відкрити всі потрібні анімації, відео та те, що пропонували вже готові розроблені цифрові уроки на mozaWeb або в підручниках, які були завантажені. В учнів було обмеження на відкриття п'яти екстра протягом тижня (безплатна версія mozaWeb). А зараз вони мають необмежені можливості.Цифровий урок, який ми проводили, передбачав роботу учнів у групах. Діти об'єднувалися у 8 підгруп, кожна підгрупа досліджувала окрему проблему, пов’язану з екологією. Потрібно було подивитися відео або 3D-анімацію, а потім підсумувати те, що ти побачив чи почув, і, зробивши з командою мозковий штурм, обрати 2-3 речення, які б підсумовували проблему і, таким чином, навчити інших. Діти мали можливість вдома опрацювати екстра, призначені їхній групі, а потім під час синхронного уроку в Зумі, представити підсумок групової роботи. Без підписок на mozaWeb діти були б позбавлені такої можливості.

Урок, я вважаю, був унікальним для дітей та для учителів, тому що, крім двох учителів англійської, які працювали під час заняття, — у нас класи діляться на півгрупи, кожна має свого вчителя. Одночасно підключили всіх учителів, які працюють з дітьми в цьому класі з безлімітним доступом до ресурсів на mozaWeb. Колеги дивилися, як це працює, і як вони у себе це можуть застосувати. Одночасно йшло навчання для дітей за їхньою темою, а для учителів — за функціоналом mozaWeb — вийшло два в одному. Дуже класно спрацювало. Вчителі більш-менш ознайомилися. Адже одна справа, коли на курсах це тобі показують, навчають, інша справа — коли ти бачиш живих дітей, клас, своїх колег і ти бачиш, як ти це використовуєш на уроці. Зі свого нещодавнього досвіду, наша школа працює на захищеному хмарному середовищі Google Classroom. Нещодавно в 7 класі вивчали Шолом Алейхема “Пісня над піснями”. 

Illustration

Ольга Івашура
Переможець конкурсу "Онлайн-урок з mozaBook, учитель зарубіжної літератури НВО "СЗНЗ І ст. "Гармонія"-гімназія ім.Т.Шевченка-ЦПВ "Контакт"

Твір непростий, заснований на біблійній історії про Соломона. Діти це важко сприймають. І я завжди використовую Мозу, щоб їх заохотити. Література в сучасних дітей йде дуже погано, вони не вміють читати рядочками. І от я зробила домашнє завдання через mozaBook, бо мені було цікаво, коли їх будуть його виконувати. У Classroom я давала посилання на 3D-сцену “Прогулянка храмом Соломона”, щоб вони собі усвідомили, якось візуалізували і спробували це все, а потім пройшли тести. Що я побачила? Оскільки з mozaBook відповіді дітей мені приходили на пошту, то я зрозуміла, що діти виконують все не у той час, який ми собі уявляємо. Більшість учнів виконували роботу після 22:00. Можливо, змінилися їхні графіки. Але важливо, що діти можуть працювати тоді, коли їм зручно. Діти виконали завдання, можливо, не усі прочитали, але храмом прогулявся кожен.Ще знайомлюся з функціоналом, тому що не в усіх відкрилися тести, можливо це пов’язано з відключенням Adobe Flash Player з грудня місяця. Ми з цими нюансами розбираємося. А самі навчаємося дуже швидко.
Для вас особисто цікавіше працювати з такими ресурсами?Ольга: У нас наступний тиждень присвячений БЖД. Раніше, зазвичай, це відбувалося досить одноманітно для усіх, одне й те саме майже повторюється. І я подумала: «Може, мені й тут Моза допоможе»? Знайшла шикарний цифровий урок “Ми те, що ми їмо”. 3D, відео, тести — все настільки цікаво, що я сама там позависала. Отже, я розумію, що наступної п’ятниці в класі буде сучасна виховна година. Оскільки ми будемо в школі, то використаємо гаджети учнів, бо я попросила, щоб діти встановили собі мобільні додатки — вони ж можуть користуватися й на своїх пристроях Мозою.Ганна: Також у нас в тренінговому центрі є 30 планшетів, які стануть в пригоді тим учням, хто не може використовувати на уроці свій гаджет.Ольга: У нас школа повністю покрита інтернетом. Та й навіть мобільний інтернет дозволяє використовувати програму. Скажіть, як тоді її не використовувати? Стояти та розповідати їм лекцію про те, як треба берегти своє здоров’я? Чи включити сучасний контент, де вони з цікавістю все досліджують? Де буде більше користі?

Дехто з наших колег навіть не уявляли, що з сучасною технікою й таким програмним забезпеченням як mozaBook можна зробити на уроці. Педагог, який використовує в роботі такі інноваційні технології, може захопити увагу будь-якої аудиторії, не лише дітей, а тема надовго закарбується в пам'яті учнів.

Ганна Дудіч
Заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель англійської мови НВО "СЗНЗ І ст. "Гармонія"-гімназія ім.Т.Шевченка-ЦПВ "Контакт"

Хочеться дізнатися, які відгуки отримуєте від батьків своїх учнів про mozaBook i mozaWeb?Ольга: Найкращий мій відгук, ось моя дитина не дасть мені сказати неправду, бо вона зараз зі мною:) І вона навчається у цьому класі. Після того, як ми підключили mozaWeb, наступного дня був вихідний. Донька прокинулася зранку і каже мені: ну що, пішли гуляти в Мозі? Для мене це показник, що дитина не хоче відкривати ТікТок чи Ютуб, а йде досліджувати навчальні матеріали в Мозі. Ми дивилися багато географії, історії, вони це все з татом обговорювали. Думаю, що не всі батьки у це занурювалися. Ми тільки почали працювати. Для нас показником є те, що діти виконали домашнє завдання і в Ганни Вікторівни, і у мене. Вони дуже швидко розібралися й активно працюють.
Ганна: Я думаю, що тут ще варто й про учителів сказати. Не тільки молодше покоління, а й вчителі зараз візуали. Ми всі розуміємо, наскільки важливою є зорова опора на уроці. До локдауну в нашому навчальному закладі ми часто приймали слухачів місцевого інституту вдосконалення вчителів з різних куточків області. Також влаштовували заходи Всеукраїнського рівня. Зазвичай, ми зустрічали гостей у нашому Тренінговому центрі, де встановлено mozaBook, і показували певні фрагменти уроків, ділилися досвідом використання програми. Дехто з наших колег навіть не уявляли, що з сучасною технікою й таким програмним забезпеченням як mozaBook можна зробити на уроці. Педагог, який використовує в роботі такі інноваційні технології, може захопити увагу будь-якої аудиторії, не лише дітей, а тема надовго закарбується в пам'яті учнів.
Ольга: Я вам більше скажу. Оскільки я завідую ще й позашкіллям та гуртківцями, то ще до локдауну ми встигли провести кілька заходів. У нас є гурток вокального мистецтва. Це перший клас, маленькі діти. Для них у Мозі ми знайшли багато цікавого. Тут є музичні інструменти, з якими діти можуть досліджувати звуки, співати, гратися. У нас є й математичний гурток, і робототехніка. Це все дуже гарно поєднується з Мозою. Єдине, що виникли питання з хореографією, бо наші дівчата переконують, що навчити танцювати через Мозу таки не можна. Ми ще шукаємо, як це зробити.Чим це так захоплює дітей? У них є година заняття, а види діяльності треба змінювати. Звичайно, що коли вони бачать комп’ютер чи гаджет, вони відчувають себе, як риба у воді. Для позашкілля це також дуже круто, будемо впроваджувати. Тому спектр дуже широкий у всіх галузях освіти.

Illustration

Що означає зараз в освітянському середовищі такий факт: у цій школі навчають з mozaBook? Що говорять між собою вчителі?Ганна: Після відвідування наших семінарів і майстер-класів колеги казали: ваші учні — щасливі, що у вас є можливість використовувати таке сучасне обладнання і проводити такі нестандартні цікаві уроки. Звісно, такі уроки проводяться не щодня, бо вони потребують більше часу на підготовку. Але задоволення від таких уроків отримують не лише учні, а й вчителі, які ці уроки готують і проводять. Тому, колеги нам по-доброму заздрять і тішаться за учнів, які навчаються по-сучасному.
Ольга: Ми є активними фейсбучанами. Коли я ділюся своїм досвідом, мені пишуть не тільки освітяни. Я отримую потужні відгуки від батьків дітей, від освітян. Вважаю, що для нашої школи це додатковий бонус, тому що ці діти будуть на кілька кроків попереду інших. Адже такі інструменти їх розвивають, додають дітям критичного мислення, тому що вони навчаються якісно знаходити інформацію саме завдяки mozaBook. Не просто отримувати, вибачте, все сміття, яке видає Google, а розрізняти, що їм корисно для навчання. І порівнювати те, що вони отримують з тим, що є у Мозі. Це формує особистість і такого уже вибагливого учня, який знає ціну якісній інформації. І він буде шукати якісний контент, щоб наситити себе знаннями. Тут закладаються основи якісної освіти.
Ганна: Я додам, що була б рада поспілкуватися з іноземними колегами, які використовують mozaBook, щоб можна було поділитися досвідом не лише в межах України, а й на міжнародному рівні. Було б чудово, якби з'явилася міжнародна платформа з робочою англійською мовою.

Команда EdPro висловлює вдячність активним учителям, які беруть участь у наших конкурсах, Всеукраїнських преміях, здобувають цінні призи для своїх шкіл та учнів (2 інтерактивні панелі EdPro на Global Teacher Prize Ukraine, 30 підписок за останні 2 онлайн-конкурси у 2020-му та 3 пакети для учнів по 30 активацій mozaWeb). Вражає, як швидко навчаються педагоги як та підтягують за собою освітянське середовище. Щасливі діти в таких учителів!
Статті про досвід впровадження освітніх рішень EdPro у різних школах України наші читачі можуть знайти на блозі.