EDPRO РЕКОМЕНДУЄ


Програми для безпаперового менеджменту в школі

Підбірка програм та відгуки вчителів про користування ними на практиці.

Популярні у світі програми для організації навчального процесу стають зручними інструментами в українських школах. Це те, без чого закладам освіти уже не обійтися. Читайте, обирайте, а хто користується, діліться відгуками та досвідом з колегами! За даними The Top Tools for Learning (опитування проводять уже 12 років підряд), пропонуємо підбірку найкращих платформ для освітніх закладів. Також ми опитали на своїй сторінці EdPro у Фейсбуці наших учителів про користування цими програмами на практиці та поділимося їхніми відгуками!

Moodle або МудлМодульне об'єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище

Ресурс української спільноти користувачів Moodle: https://moodle.org/course/view.php?id=17228
Найбільш поширеною в Україні й у світі платформою для навчання вважають Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, вимовляється «Мудл»). Її можна використовувати для навчання школярів, студентів, при підвищенні кваліфікації, бізнес-навчанні, як у комп'ютерних класах навчального закладу, так і для самостійної роботи вдома. Moodle — це безплатна, відкрита (Open Source) система. Вона не потребує жодного платного програмного забезпечення для роботи. Будь-який заклад освіти може впроваджувати у себе ліцензійну систему та вносити зміни у код відповідно до своїх потреб.
Обладнання: комп'ютер, планшет, телефонВартість: безплатнаМова: українська також є :)Сайт: https://moodle.org/Фейсбук-сторінка: Moodle

Illustration

Як встановити Moodle на домашньому комп'ютері, в локальній мережі навчального закладу: https://moodle.org/mod/page/view.php?id=8175Отримати допомогу, якщо виникають труднощі, можна на форумах сайту moodle.org, де завжди знайдеться багато охочих відповісти на запитання, поділитися досвідом.Враженнями про програму поділився директор науково-дослідного підрозділу дистанційної загальноосвітньої школи 1-11 класів Центр освіти «Оптіма» Робертс Вайшла: "Ми користуємося навчальною платформою Moodle, вона давно уже розроблена, має великий набір функцій і є основною у цілому світі. Тут є усі складові для організації дистанційного навчання. Вона регулярно оновлюється, у нас є розробник, який може вносити зміни за нашими побажаннями. І ця система нам цілком підходить."Також він поділився досвідом інтеграції mozaWeb у програму Moodle: "Минулого року ми у свою платформу додали матеріали з mozaWeb. Це досить дорого, але воно цього вартує. У нас є контент, навчальний матеріал, який призначений для самостійного вивчення або з допомогою тьютора, учителя-консультанта. Не завжди достатньо того, що напише вчитель. Цього буде завжди мало.
Які складові навчального матеріалу? Він має бути компактним, цікавим, містити усі характеристики для засвоєння. Він має бути візуально привабливим. І тут ми знайшли програму від Mozaik, яка є ідеальним доповненням до основного контенту завдяки інтерактиву: 3D-моделі, відео, анімації. Вони інтерактивні, їх можна підібрати до конкретних тем з різних предметів. Часто бувають сайти, які спеціалізуються на одній тематиці. А ця програма охоплює багато предметів. Тому ми почали співпрацю, підписали договір, придбали ліцензії на доступ і ми вже своїм учням надаємо ці матеріали безоплатно."

Google ClassroomБезплатний веб-сервіс від Google для навчальних закладів (шкільних та вузів)

Сервіс орієнтований на безпаперовий обмін завданнями між вчителями та учнями. Йдеться про створення, поширення та класифікацію завдань за допомогою поєднання різних сервісів Google:
Google Drive - для створення та обміну завданнями,
Google Docs, Sheets and Slides - для написання документів,
Gmail - для листування,
Google Calendar - для розкладу.
Учнів можна запрошувати до класу через приватний код або ж автоматично імпортувати зі шкільного сайту. Кожен клас створює окрему папку на Google диску відповідного користувача Google Drive, де зберігаються усі роботи.

Обладнання: комп'ютер, планшет, телефон
Вартість: безплатна
Мова: англійська, українська
Сайт: https://classroom.google.com/
Фейсбук-сторінка: Teachers Using Google Classroom

Illustration

За допомогою мобільних додатків Google Classroom можна робити фото та прикріплювати їх до завдань, ділитися файлами з інших додатків. Викладач чи учитель має можливість відстежувати прогрес кожного студента та залишати коментарі. Створювати файли можуть як вчителі, так і учні. Також завдання з коментарями учні можуть допрацьовувати й відправляти на повторне оцінювання.Перевагами у користуванні Google Classroom назвали:Економію часу, грошей та збереження довкілля — учитель української мови та літератури Олександр Черкас з СЗШ № 242 м. Києва.Скорочення часу на підготовку до уроків — учитель інформатики Дорога-Іванюк Олена з Пологівського НВК.Швидкість перевірки та контролю індивідуальних досягнень учнів — педагог-організатор, учитель української літератури Ілона Івахів з Ліцею № 51 ім. Ів. Франка.Учитель інформатики Ольга Доскочинська з СЗШ 62 міста Львів зазначила: "Я використовую у своїй роботі Google Classroom та Microsoft Office 365. Маю розгорнуте хмарне середовище на Microsoft для школи, цього року отримала експерта:) G suite for Education також можна розгорнути для навчальних закладів, це захищене закрите хмарне середовище, аналогія Microsoft Office365. Оскільки Google дає можливість безплатно використовувати Classroom, то для моїх учнів цього достатньо. Колись, у 2016 році, ще використовувала Moodle — дуже класна платформа, створила там багато уроків і практичних для нашого проєкту "Smart школа", але потім через якісь нюанси з хостингом у нас не було доступу."

G Suite for EducationНабір інструментів для ефективного навчання та викладання

Ці інструменти можна умовно поділити на такі групи:Для зв'язку — Google Classroom, Gmail, Сalendars.Для створення — Documents, spreadsheets, presentations, and forms, Google SitesДля зберігання — Unlimited cloud storageДля оцінювання та контролю ; 24/7 support by phone, email, and online, eDiscovery for emails, chats, and files, Security and administration controls
Обладнання: комп'ютер, планшет, телефонВартість: безплатна для шкілМова: англійська, українськаСайт: https://edu.google.com/products/gsuite-for-education/Фейсбук-сторінка: Teachers Using Google Suite For Education

Illustration

Частина наших закладів користується Google Classroom окремо або у складі G Suite for Education.Відгуком про ефективність використання G Suite for Education поділилася учитель інформатики Наталя Котлярова з Краматорської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №23: "Мені подобається викладання теоретичного матеріалу з можливістю для дітей переглядати матеріал лекції ще раз, особливо якщо учень був відсутній. Завдання для виконання є завжди в доступі й відмовка типу "не було на уроці" чи "не записав" — вже не діють. Учень бачить результати своїх задач, може бачити, якщо виконання йде з обмеженням у часі. Оцінка потрапляє до учня — щойно її виставляє учитель. Батьки можуть контролювати прогрес дитини, що значно підвищує результативність роботи. Окрім того, з'являється можливість спокійно обдумати матеріал і якщо не встиг на уроці, то можна допрацювати вдома, то ж діти з більш повільним темпом роботи — не страждають."

SMLSCистема управління навчальним закладом та навчальним процесом

Це платна програма, якою користуються чимало приватних шкіл. Про неї ми дізналися саме з нашого опитування серед підписників сторінки на Фейсбуці. Користувачі можуть спробувати демо версію. Адміністрація школи отримує можливість керування та контролю. Учителі — інструменти для складання навчального плану, розклад, доступ до освітньої мережі та бібліотеки, безпаперові звіти або з незначним використанням паперів та інше. Учням пропонують надавати інформацію починаючи від маршруту шкільного автобуса до детальних даних про кожен урок: навчальні ресурси, що використовуються на уроці, завдання, оцінки тощо.Батьки мають можливість спостерігати за навчальним процесом своєї дитини незалежно від часу та місце розташування.
Обладнання: комп'ютерВартість: платна, є демо версія Мова: українська, російська, англійськаСайт: https://smls.com.ua/Фейсбук-сторінка: SMLS

Illustration

Про цю програму користувачі не надіслали відгуків, тому обмежуємося оглядом.

EdmodoНабір інструментів для ефективного навчання та викладання

Глобальна освітня мережа Edmodo надає можливість створення облікових записів для вчителів, учнів, батьків та адміністрації школи. Якщо уся школа підключається до користування, обіцяють безплатний доступ до послуг цього сервісу.

Для навчання тут є як освітній контент, так і інструменти зі створення ігрових завдань, швидкої перевірки відповідей, тренувальні вправи, різнопланове (аудіо, відео) наповнення та можливість структуризації класів та роботи вчителя відповідно до навчального плану.

Заснована у 2008 році, має користувачів у понад 190 країнах

Обладнання: комп'ютер, планшет, телефон
Вартість: безплатна
Мова: багатомовна
Сайт: https://new.edmodo.com/
Фейсбук-сторінка: Edmodo

Illustration

До системи можуть підключатися учні або вчителі окремо, отримуючи доступ до частини інструментів, або ж увесь заклад освіти з більшим пакетом можливостей. Працює з Google та Microsoft-продуктами, на різних пристроях.

mozaBook та mozaWebСистема для обміну готовими презентаціями уроків та організації класної роботи

Програма забезпечує можливість створення та поширення зошитів, імпорт книжок та містить цілу систему колообігу документів між сайтом mozaWeb та програмою mozaBook. Іншими словами, своїми напрацюваннями учителі можуть ділитися з колегами зі своєї школи або й з інших освітніх закладів. Тут можна переглянути, як це працює.
Також можна організувати класну роботу, створювати й надсилати на перевірку домашні завдання. Наш тренер розповідає та демонструє, як це все робити у відеолекції.

Обладнання: комп'ютер з ОС Windows, інтерактивна панель, інтерактивна дошка, проєктор
Вартість: платна, є демо-версія
Мова: багатомовна, українська
Сайт: ua.mozaweb.com/mozabook
Фейсбук-сторінка: EdPro.ua
Безплатне навчання для користувачів: edpro.ua/webinars

Illustration

Тисячі українських учителів користуються програмою mozaBook і мають можливість обмінюватися своїми напрацюваннями з колегами!Співзасновниця ГО Гільдія вчителів, учитель інформатики СЗШ №62 у Львові Ольга Доскочинська зазначила: "Ще до перемоги у конкурсі SuperUrok, я побачила, як легко дається учням користуватися mozaBook, скільки задоволення і яку мотивацію до навчання вони отримують. Я все більше переконувалась, що саме програмне забезпечення mozaBook — це справді одна зі знахідок для вчителя 21 століття. І просто не могла не поділитись цим досвідом зі своїми колегами з різних куточків України. Розказувала про свої уроки, на яких застосовувала це програмне забезпечення, про навчання і вебінари від Дмитра Галька. Багато хто з колег приєднався до вебінарів, інші розказали про ці інтерактивні панелі своєму керівництву.Ще 100 років тому вчителі робили колекцію знань, а тоді переносили всі ці знання в голову учнів. Сьогодні ж усі знання зібрані, прикладом є інтерактивні панелі EdPro і mozaBook. Покоління Z готове навчатись. А завдання сучасних вчителів ділитись досвідом і не лише зі своїми учнями, але і колегами. Я рада, що рекомендувала використовувати ці інновації колегам і вони це підхопили, завжди рада ділитись своїм досвідом і напрацюваннями."Сподіваємося, цей матеріал буде корисним для наших читачів! І чекаємо на ваші відгуки у коментарях!