EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Шукаєте фінансування для школи?


Де школам взяти кошти на сучасне навчальне обладнання? Це запитання найчастіше доводиться чути під час розмови з вчителями на виставках чи подіях. Тому ми пошукали та склали разом можливі варіанти відповідей. У цій підбірці #EdProрекомендує поділимося реальними історіями вчителів, батьків та людей, які допомагають школам і створюють ресурси для фінансування освітніх проєктів.

Меценатство

Нашуміла цьогоріч історія про біотехнологічний ліцей "Радовель" та мецената Михайла Весельського показала, що в Україні є люди, які готові вкладати власні кошти в освіту. На більшості провідних каналів телебачення говорили, як фактично по-новому збудував і обладнав державну школу в селі Радовель цей меценат. До слова, інтерактивні панелі там у кожному класі.
Ми не знаємо контактів благодійників, але так і хочеться сказати: якщо меценат не йде до школи, то школа має йти до мецената. Принаймні, варто тримати контакт з відомими людьми, які закінчили вашу школу, і залучати їх до шкільних заходів, проєктів.
Знайшли на сайті Янівської школи таку пропозицію для потенційних партнерів-спонсорів.

Illustration

Залежно від потреб школи можна оформити схожим чином будь-який проєкт. Звичайно, що меценати не ходять по шкільних сайтах з думкою, який же проєкт чи заклад мені профінансувати? У цьому плані, як кажуть більшість вчителів та експертів, багато залежить від ініціативності директора. Матеріал "Фінансування школи. Топ-5 порад від директорки" про те, як керівникам шкіл варто шукати підтримки у реалізації шкільних проєктів та рухатися в цьому напрямку. Для натхнення можна прослухати пісню Тартака про спонсора і мецената.

Ініціативні батьки та громадські проєкти

Зовсім свіжа історія від мами школяра Новояворівського НВК "ЗОШ ІІ СТ. - ЛІЦЕЙ" Оксани Гриневич. Вона ініціювала створення Громадського проєкту Цікаве навчання з EdPro та MozaBook у Новояворівському НВК "ЗОШ ІІ СТ. - ЛІЦЕЙ". Коли ми дізналися, вже після публікації новини на Фейсбук-сторінці, про автора, відразу ж розпитали, що надихнуло ініціативну маму на таку колосальну роботу."Бачила, що цей прилад закупили у декілька шкіл Львова і зацікавилась — переглянула інформацію про Mozaik і мені самій захотілось вчитись за таким цікавим матеріалом. Оскільки проживаю у Новояворівську і там моя дитина навчається у школі, звичайно для мене важливо, щоб наші діти теж мали змогу на таку освіту. Чекати, поки таку річ надасть держава чи міністерство освіти ... було б дуже довго і я вирішила пришвидшити той процес. А варіант Громадського проєкту мені підказали у міській раді," — розповіла Оксана Гриневич.За її словами, вчителям ідея сподобалась, але активно вони долучились на етапі збору підписів, коли побачили що проєкт суттєво відстає у кількості голосів. "Найскладніше було заохотити людей голосувати за проєкт через необхідність надавати персональні дані," — підсумовує Оксана.

Illustration

Нашу команду Оксана Гриневич надихнула власним прикладом, бо вона не тільки знайшла механізм, як реалізувати мрію, а й залучила людей, розповідала педагогам, жителям міста про сучасне освітнє рішення і після роботи ходила збирала ксерокопії документів, бо більшість не мала змоги проголосувати за допомогою інтернету.А зовсім нещодавно до нас звернувся директор Вороблячинської сільської школи Василь Клебан і попросив комерційну пропозицію на інтерактивну панель, щоб подати на конкурс проєктів місцевого розвитку. У його школі зараз навчається 112 дітей, бо село зовсім невелике. Але директор хоче забезпечити найкращі умови навчання і проявляє ініціативність.

Краудфандингова платформа GoFundEd

На платформі http://gofunded.org/ вчителі з різних куточків України подають на фінансування проєкти, які покращують навчальний досвід учнів. Платформа працює за таким принципом:вчитель подає свій проєкт на платформу;доброчинець фондує гроші проєкту, який йому сподобався;доброчинець отримує подяку від вчителя та звіт про реалізацію проєкту, якщо проєкт успішно зібрав необхідну суму. Правила можна прочитати тут.За два роки роботи платформи профінансували 41 проєкт, лише 5 з поданих не назбирали необхідної суми. Більшість проєктів надійшли від вчителів - 50, також учні створили 5 проєктів, а Громадські організації - 4.

Illustration

Учителі чи учні можуть подати заявку проєкту, проконсультуватися стосовно покращення своєї ідеї безпосередньо в команди GoFundEd, а на етапах підготовки до запуску на платформу авторам проєктів мають надати ментора.Для прикладу, екологічний проєкт «Компола», який ініціювали двоє учнів з київської школи, підтримує Міністерство екології та займається поширенням проєкту у 200 українських школах.

Кошти з міського, районного та обласного бюджетів

Куди звертатися керівникам школи із запитом розповіла Тетяна Ткачук — провідний економіст Луцького педагогічного коледжу, для якого з обласного бюджету виділили кошти на купівлю 10 ліцензій mozaBook CLASSROOM."Школи, як правило, фінансуються безпосередньо з місцевого бюджету. Ми, як заклад вищої освіти, — з обласного. Потрібно написати лист з інформацією, на яку потребу необхідне фінансування. Відповідно до вимог щодо забезпечення освітнього середовища НУШ, ми склали перелік засобів до укомплектування класів початкової ланки. У листі до районного чи міського відділу освіти потрібно послатися на нову постанову про НУШ і попросити виділити кошти, передбачені в бюджеті, на купівлю певного виду продукції: технічних засобів та програм відповідних програм або попросити додатково виділити кошти. Всі листи розглядають і на них дають відповідь.У нашому випадку обласне управління освіти надавало такий лист, де ми чітко вказували, що нам потрібно, відповідно до вимог НУШ. І на технічно-матеріальне забезпечення нашому закладові виділили певну суму коштів."Завідувач кабінету Гончарук Олена розповіла, чому вибрали таке програмне забезпечення та хто був ініціатором: "Ми готуємо вчителів початкової ланки. У нашого директора була ідея створити зразковий кабінет за вимогами НУШ із сучасними технологіями. І це було його ідеєю придбати інтерактивну панель, а коли ми проаналізували, які програми потрібні, то побачили, що програма mozaBook дуже добре підходить і для школярів старших класів, і для початкових. Тому наш директор та його заступник зверталися у відділ освіти, щоб отримати таке обладнання і програмне забезпечення."Своїм досвідом поділився директор Вороблячинської сільської школи Василь Клебан: "Ініціатива в основному завжди була від мене у пошуках фінансування шкільних проєктів. Мені вдалося у школу села Смолин на комп'ютерний клас отримати фінансування з бюджету Яворівського району. А невдовзі я перейшов працювати в іншу школу."За його словами, на відновлення фасаду школи та внутрішніх ремонтних робіт чи обладнання переважно шукали фінансування з різних джерел одночасно: "Залучалися кошти з району, області, від громадськості та від спонсорів. Найбільше спонсорів відгукується перед виборами."

Участь у конкурсах

За комерційною пропозицією щодо інтерактивної панелі до нас звернулися зі школи №1 села Городківки Вінницької області, щоб взяти участь у конкурсі. У найбільшому у Вінницькій області селі є дві школи з понад 300 учнів у кожній.Вчителька біології Світлана Петрунчак розповіла, що інтерактивна панель потрібна для проєкту «Створення відеобібліотеки в СЗШ І-ІІІст №1с Городківка для поширення і пропаганди екологічного способу життя в Крижопільському районі»."Ми вже подали документацію на конкурс від обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, і нас прийняли, а відбір кандидатів буде у січні. Такими проєктами в нашому районі займається ресурсний центр головний спеціаліст відділу економічного аналізу, прогнозування та інвестиційної політики управління регіонального розвитку Крижопільської районної державної адміністрації – Чепурко Олена Василівна," — зазначила вчителька з Городківської школи.Обов'язковою умовою для участі в більшості конкурсів є співфінансування. "Нашу школу, яка є опорною, підтримують місцевий та районний бюджет. І ми часто беремо участь в екологічних проєктах. Ми брали участь у проєкті від Фонду Кличка "Zero Waste School", де зареєструвалися 1680 шкіл. Участь взяло 50 шкіл, і тільки 25 за активну роботу нагородили пресом для сміття і нашу школу в тому числі. Ми брали участь в екологічному конкурсі від Міністерства екології та Міністерства освіти «Компола» і виграли компостер," — поділилася досвідом Світлана Петрунчак.За словами вчительки, селищна рада не тільки підтримує проєкти школи, а й організовує навчання. Вчителі та учні проходили тренінг з проєктного менеджменту — навчались складати проєкти для школи та залучати на них кошти. "Ми з'ясували, що на екологічний напрямок в бюджеті району є кошти. І вони не можуть бути витрачені на інші статті. Відповідно, ми зробили екопроєкт, зробили запит на фінансування в район, часто інформуємо про це у місцевій газеті, щоб більше людей знали, що ми робимо і як реалізуємо кошти. Також дописуємо на сторінці в Фейсбуці. Ми співпрацюємо з ресурсним центром, він нам повідомляє про нові цікаві проєкти, про те, що можна в школі нового зробити," — розповіла Світлана Петрунчак.Перша спроба участі в конкурсі "Клич друзів — граймо разом" не була успішною, але, як зазначила Світлана, це дало досвід, який допоміг бути наполегливішим у наступних проєктах. Зазвичай, учителі інформують директора і він вже звертається у селищну чи районну раду. "Нам у ресурсному центрі завжди кажуть: спробуйте, візьміть участь. І ми рухаємося. Як вдасться, то ж добре, якщо ні, то це ж життя," — підсумувала співрозмовниця.

Illustration

Сподіваємося, цей матеріал надихне освітян, керівників шкіл та місцевих меценатів, бізнесменів на свій вклад у підтримку цікавих освітніх проєктів.Читати попередні матеріали рубрики #EdProрекомендує:Освітні програми з використанням віртуальної реальності (VR)Навчальні програми для інтерактивного наповнення уроківУкраїнські платформи та ресурси для самоосвіти вчителівВІДЕОІНСТРУКЦІЯ для користувачів інтерактивної панелі EdPro TouchХочу купити інтерактивну панель, але не знаю...