Як EdPro співпрацює з волонтерами “Допомога вчителям Маріуполя” 

 

Команда EdPro у співпраці з волонтерською ініціативою «Допомога вчителям Маріуполя» надає підтримку вчителям, які з Маріуполя та зараз проживають на території України. Для педагогів проводять безоплатне навчання з освоєння програми mozaBook. Усім вчителям, хто виявив бажання отримати код і зареєструвався, надають річний код активації ПЗ mozaBook для створення уроків та повноцінної роботи з програмою під час роботи. Вчителі, які бажають подати запит на отримання навчального супроводу від EdPro та ПЗ через волонтерську ініціативу, зможуть це все отримати. Майже сто вчителів зареєструвалися на отримання mozaBook, набір на навчання триває!

Illustration

Одна з координаторок ініціативи «Допомога вчителям Маріуполя» Катерина Песоцька розповіла: “Останні 2 місяці літа ми активно зверталися до різних компаній з проханням підтримати нашу ініціативу та допомогти вчителям із забезпеченням ноутбуками. EdPro самостійно вийшли з цією пропозицією надати програмне забезпечення та доступ до бібліотеки підручників. І оскільки ми підтримуємо зв’язок з тими учителями, яких ми забезпечили комп'ютерами, то розмістили інформацію в телеграм-каналі. Там не багато підписників, орієнтовно 140. Усі вчителі, які виїхали з Маріуполя на початку квітня чи у травні, залишаються в Україні. Звісно, що їхні накопичення методичних матеріалів, напрацювання усіх років, є знищеними. Тому ми зрозуміли, що така пропозиція від EdPro учителям, які виїхали також буде дуже корисною. Майже сотня учителів зареєструвалися на освітні курси EdPro Education.” 

Illustration

Катерина ПесоцькаКоординаторка ініціативи «Допомога вчителям Маріуполя»

Телеграм-канал для учителів, які виїхали з Маріуполя, за словами організаторки, наповнюють корисними відомостями: “Ми поширюємо інформацію і про освітні події для вчителів. Ділимося інформацією від House of Europe, оскільки вони мають багато проєктів у сфері освіти. Також протягом червня й липня ми шукали для них вакансії у різних містах, ми зібрали коментарі від учителів, де вони вказали місто перебування та предмет викладання. У нашому телеграм-каналі фокус на освітній контент для учителів, щоб вони бачили, які є можливості.
Google-форму з переліком потреб від ініціативної групи випускників Маріупольського технічного ліцею запустили 8 квітня, щоб зрозуміти, які є потреби у викладачів. “Якщо 90% міста — це повністю руїни, зрозуміло, що в людей згоріло майно й у них немає засобів для роботи. Учителі могли обирати ті види допомоги, які вони потребують: фінансову підтримку, технічне забезпечення, пошук житла, роботи. Прийом заявок закрили 4 липня. Ми просто волонтерська ініціатива, команда невеличка — троє людей. Тому не вистачає ресурсу усе покрити одразу. Ми надали фінансову допомогу 90 учителям. Закриваємо запити у тій почерговості, як вони нам надійшли. У мене немає теплих контактів з різними компаніями, тому ми звертаємося до усіх, хто може допомогти, також мені допомагають колеги з роботи.


Ситуація така, що деякі Маріупольські школи зберігають статус школи міста Маріуполя, що є погоджено МОН України, створивши онлайн-школу, зрозуміло, що учителі перебувають в основному в Україні, а чимало маріупольських учнів продовжують навчання зараз із-за кордону. Деякі вчителі знайшли нові робочі місця у тих містах України, де вони зараз перебувають. Також усіх вчителів, які заповнюють форму, ми додатково верифікуємо з управлінням освіти міста Маріуполя. Також були випадки, коли ми допомагали викладачам наших університетів. Це Маріупольський гуманітарний університет та Приазовський державний технічний університет.” 

Illustration

Наталія ТабачинСпівзасновниця компанії EdPro

“З початку березня компанія EdPro надавала підтримку абсолютно усім українським учителям та учням, відкривши безоплатний доступ до навчальних матеріалів програми. Діти могли продовжити навчання українською, перебуваючи в різних країнах. Тільки одна дистанційна школа “Оптіма”, яка використовує інтерактивні матеріали mozaBook, змогла надати навчальний супровід для 100 тисяч українських учнів і допомогла їм завершити навчальний рік. До 15 вересня користувачі могли відкривати будь-які навчальні матеріали. Знаючи, яка складна ситуація з підручниками, компанія EdPro на прохання МОН України продовжила відкритий доступ до усіх електронних підручників різних українських видавництв та власних розробок — методичних посібників з інтерактивним вмістом від EdPro. Наші працівники розробили 65 таких методичних посібників для вчителів різних класів за програмами МОН України з різних предметів. Для різних класів це вагома підтримка, а для НУШ у 5-х класах — це особливо цінно, адже друкованих підручників школи не мають. 
До кінця 2022 року залишаються відкритими різні посібники для позашкільної чи самостійної роботи, молодшої школи, для вивчення літер “Музична Абетка”, для вивчення традицій, розвитку критичного мислення. На День незалежності ми презентували посібник "MozaBook на щодень: Україна", який буде корисним і вчителям, і батькам з дітьми. Усі відео, 3D-сцени чи Цифрові уроки можна відкривати у книгах і безперешкодно користуватися,” — розповіла Наталія Табачин.

Учителька української мови та літератури Інга Лісогор з Маріупольського технічного ліцею одна із перших зареєструвалася на отримання коду активації mozaBook. Навчання ще не проходила, але матеріали переглянула: “Платформа дуже цікава. Мені сподобалися відео, які я можу брати для аудіювання. Дітям не так цікаві зошити чи підручники, як інтерактивні матеріали. Тому прикладне зараз набагато цікавіше. Мені ще потрібно буде повчитися, як цим усім користуватися. Коли йдеться про здоров'язбережувальні технології, то якраз гарно показати: що таке вогонь, чому те чи те не можна робити. Дуже добре, що вчителям зараз надали такі програми, адже купити їх самостійно не було можливості. На жаль, ми всі зараз розкидані з колегами по світу, тому про професійні теми якось і не виходить спілкуватися. Я залишаюся в Україні. Бо ж де ще й чому ми повинні бути? Ми на своїй землі.”