EDPRO РЕКОМЕНДУЄ

Як "розгерметизувати" історію в школі?

Підбірка ресурсів для вчителів історії та інтерв'ю з практиками.

У лютому рубрика #EdProрекомендує поповнилася підбіркою ресурсів для учителів історії на замовлення освітян у фейсбук-коментарях нашої спільноти. Сподіваємося, розмова з трьома вчителями історії окрім перевірених на практиці ресурсів ще й допоможе розкрити суть питання: для чого потрібно використовувати усі ці інструменти та за яких умов навчання буде реально ефективним? Бо навіщо знати історію України з кожним днем розуміємо все більше.Тож спробуємо разом "розгерметизувати" питання вивчення історії в освітніх закладах, що має чимало аспектів, адже це не математика зі сталими формулами, поняттями й цифрами.

Ресурси з готовим наповненням

Навчальна програма mozaBook та платформа mozaWeb є однією з найпотужніших, що містить 3D-візуалізацію, фото, цифрові уроки, в основному зі світової історії. Різноманітні інструменти для створення власних завдань. Також усім цим можна користуватися й на сайті MozaWeb. Сервіс платний, але є можливість створити безплатний акаунт з доступом до частини опцій. Стаття “Віртуальні музеї у mozaBook” про те, як організувати віртуальну екскурсію цікавими музеями світу, які можна відвідати онлайн.

Окремим острівцем допомоги для учителів є Методичні рекомендації щодо інтерактивного контенту в mozaBook або mozaWeb за програмою НУШ для 5 класу та для 6-10 класів за програмою МОН України.

Сайт підтримки підручника “Всесвітня історія. Історія України. 6 клас” автор П. В. Мороз містить візуалізацію тем, які вивчають у 6 класі.Технологія Google Street View (рекомендуємо також завантажити додаток) – надає можливість перегляду вулиць у різних місцевостях: для дослідження столиць чи провінційних містечок.На сайті Histography графічно зображені послідовність історичних подій, роки життя видатних особистостей, здійснення наукових відкриттів, окремими розділами йде музика та література.Відеоресурси з історії: Ютуб-канал Ukraїner з подорожами сучасною Україною та ютуб-канал Книга-мандрівка на основі мультсеріалу про всесвітньо відомих українців та події, пов’язані з їхнім життям.На Google Play є мобільний застосунок із завданнями із Книги-мандрівки.

Програми для створення власних матеріалів та завдань

Про більшість із програм ми вже писали у таких статтях “Підбірка ліцензійного контенту для проведення онлайн-уроків”, “3 програми для учителя на щодень. Яку вибрати?”, “Очима вчителів: уроки, зошити, інструменти в mozaBook”.Тож зараз згадаємо 2 цікавих ресурси, які підійдуть для розминки з цікавим матеріалом.«Ребуси №1» – українськомовна онлайн-платформа, за допомогою якої можна створювати власні ребуси чи розгадувати наявні на сайті.Word It Out – зручний у використанні англомовний онлайн-сервіс, за допомогою якого можна створювати різноманітні хмари слів. 

Курси та спеціалізовані історичні ресурси

На ресурсі Prometheus можна пройти курси: «Новітня історія України: від початку Другої світової війни до сучасності», «Вибрані питання європейської історії», «Історія України. Повний курс підготовки до ЗНО».На ресурсі WiseCow можна пройти курси: «Страх та ненависть у 1917–1921 роках», «1917 – рік, який змінив усе», «100 років української історії за 100 хвилин», «Історія Західної України».Educational EraКурс “Зародження української нації”Курс “Історія України в історіях”
Онлайнове суспільно-історичне, науково-популярне видання “Історична правда” фокусується на політичній історії ХХ століття. Загалом, можна знайти матеріали про історію України та українців, росіян, поляків, євреїв, кримських татар, інших етносів, доля яких пов'язана з нашою країною, від стародавніх часів до сьогодення.Сайт "Україна Incognita" містить статті на історичну тему, інтелектуальний календар, фотоісторії, маршрути Україною та рекомендації для прочитання книг.Сайт Українського інституту національної пам'яті містить інформацію за різними напрямками: Віртуальний некрополь української еміграції; Онлайн-архів усної історії; Українська Друга світова війна; Українська революція 1917–1921 років; Бабин Яр: пам'ять на тлі історії. Путівник для вчителя. 

Переходимо до розмов з учителями-практиками, вдячні за надані відповіді переможцю національної премії Global Teacher Prize Ukraine (2020) Василю Дяківу, учителю історії, основ здоров'я і громадянської освіти у Заліщицькій державній гімназії. Адже зачепили тему сьогоденних викликів для учителів, батьків та учнів, рівні відповідальності усіх учасників навчального процесу.

Пане Василю, зацитуємо вас) “Нинішнє покоління – візуали. Читати і думати для них надто складно.” Якими сучасними інструментами та програмами порадите користуватися учителям для ефективності на заняттях?Кожен педагог може використовувати різноманітні платформи, програми, для… І тоді виникає логічне питання: “чого”? Для зацікавлення та мотивації вивчення, дослідження суті проблеми. Тоді це просто “обгортка” для дитини, яка запрошує її у світ мислення і пошуку відповідей. Якщо для педагога це просто “забавка”, щоб показати свою наближеність до світу дитини, то такий шлях до усвідомлення своєї ролі в освітньому процесі — в нікуди. Перед учителем завжди залишається відкритим питання: або пробувати дітей покоління “альфа” соціалізувати у реальному житті, або залишати їх у віртуальному житті. Але у першому випадку необхідно докладати максимум зусиль, щоб підкреслювати важливість реального життя. І не всі педагоги можуть це робити, враховуючи свій фізичний, психологічний, емоційний стани. Звичайно, найкраще шукати баланс. Але для різних дітей — різний рівень занурення у віртуальний простір, тому складно у класно-урочній системі знайти його для всіх учнів. Ми на сьогодні не маємо результатів досліджень, критеріїв, наскільки наші діти — покоління “альфа” — залежні від віртуального простору і які у цьому перспективи. Зрештою, ніхто не може цього сказати напевне.

Illustration

Тому, якщо порекомендувати з платформ для вивчення історії, які стосуються змісту, то серіал “Невідома Україна”, “Локальна історія”. “Без брому”, “Історія для дорослих”, канал імені Т.Г. Шевченка, серіал “Згадати все”, відеосюжети каналу UA.Перший. Обов’язково матеріали Інституту національної пам’яти, Інституту дослідження Голодомору… Але буду постійно підкреслювати, що зміст усіх відео необхідно проговорювати, обговорювати з учнями. Інакше — це просто надаремне витрачений час. Тепер щодо ігрових та комунікаційних платформ. Вони відомі та, напевно, використовуються багатьма педагогами. Це LearningApps, Learningsnacks, Wordwall, Quizizz, Mentimeter, Kahoot, Padlet, Linoit, сайту для вивчення громадянської освіти “3D демократії думаємо дбаємо діємо”, онлайн-ігри: “Обираєш ти”, “Непідкупність”, “Пригоди Літератуса”, “Медіазнайко”, платформ для тестування: Classtime та на сайтах “На урок”, “Всеосвіта”. Часто використовую сайти з картографічним матеріалом. Цікавою, але, на жаль, єдиною, яка відома мені, історичною онлайн-грою є “Гетьманщина”, де потрібно читати та думати, приймати рішення і нести відповідальність. Є онлайн-ігри про козаків, але вони у стилі фентезі, і тому рідко можна якийсь фрагмент використовувати.
Чи використовуєте програму mozaBook? Якщо так, то які з інструментів є корисними?На жаль, постійні карантини не давали змоги системно використовувати такі захоплюючі та цікаві інструменти з програми mozaBook. Але вдавалося на уроці демонструвати та аналізувати 3D-сцени, виконувати окремі види тестів, теми цифрових уроків, портретної галереї, відео 10 класу про тоталітаризм Й.Сталіна, після мирних угод тощо.

Illustration

Педагог повинен використовувати всі можливі засоби, якими він володіє, для комунікації та здійснення синхронного чи асинхронного освітнього процесу зі здобувачами освіти. Це його зона відповідальности.


Illustration

Василь Дяків

вчитель історії та громадянського суспільства Заліщицької державної гімназії, переможець Премії Global Teacher Prize Ukraine 2020

“Для мене очевидна криза класно-урочної системи.” Як дають з цим раду вчителі зараз, під час карантинів? Які підходи у викладання з власної практики порадите? Педагоги, діти, батьки — заручники класно-урочної системи. Навіть якщо вона використовує електронні засоби та Інтернет-зв’язок. Адже заставляти дітей відбувати перед екраном ноутбука чи гаджета по 6-8 уроків щодня — це нищення фізичного та психічного здоров’я учнів і педагогів. Формально такий підхід виправданий з позиції фінансових органів, адже таким чином можна платити педагогу заробітну плату — за прочитані години. Але ефективність? Про неї ніхто не говорить на рівні дослідження. Часто потрапляють в інформаційний простір дані про, так зване, дистанційне навчання. У них є все, окрім його наслідків для організму та рівня ефективности. Тут хочеш чи не хочеш, але потрібно розділити відповідальність в освітньому процесі. Педагог повинен використовувати всі можливі засоби, якими він володіє, для комунікації та здійснення синхронного чи асинхронного освітнього процесу зі здобувачами освіти. Це його зона відповідальности. Тепер зона відповідальности учня — це його вибір — бути присутнім на уроці чи не бути, засвоювати зміст конкретного уроку чи не засвоювати через синхронне чи асинхронне навчання. Навіть, і це виглядає, як крамольна думка, відповідальність за форму здобуття освіти. Це повинно проявлятися у тому, що діти усвідомлено та аргументовано говорять батькам про психологічний, фізичний дискомфорт, що виникає під час такої форми “навчання”. І це мав би бути сигнал батькам щось змінити, щоб не мучити дитину. Але найцікавіше то є відповідальність батьків за дотриманням дітьми вимог онлайн-навчання. Частина батьківської спільноти звикла, що вся відповідальність лежить на педагогах, частина батьків, бачачи як дитина мучиться фізично та психологічно, робить все, щоб полегшити їй страждання — обманюючи. І це робить часто у присутности дитини. Частина вірить у “доброго вчителя”, який “розуміє” стан дитини та “по-доброму” її оцінить. Зовсім невеликий відсоток батьків відповідально ставляться до такого виклику і, що важливо, спільно з дитиною та педагогами намагаються його пройти. Але переважна більшість батьків так і не розуміє, що, крім класно-урочної системи, є інші форми здобуття освіти, і не намагається її спробувати для добра та здоров’я власної дитини. І кожен з учасників освітнього процесу повинен нести відповідальність, визначену державою. Наприклад, в Англії було прийняте рішення, яке дозволяє штрафувати батьків, які беруть своїх дітей під час освітнього процесу на відпочинок. У Новопечерській школі відсутні гаджети в педагогів та учнів під час проведення уроків, адже, за результатами дослідження, їх використання — це втрата 2,5 чи 3 місяців навчання. Але чомусь на державному рівні немає рішення, яке б стосувалося використання учнями гаджетів. Це не про заборону, а про диференціацію. Наприклад, ті учні, які не використовують гаджети, закінчують школу швидше, а тим, що занурені у гаджет, продовжують навчання відповідно до тривалости їх використання під час освітнього процесу.

Illustration

Які підходи у викладання з власної практики порадите?Період хайпу класно-урочної системи з використанням електронних засобів та Інтернет-зв’язку позаду. Якщо минулого року в інформаційній стрічці соцмереж педагоги часто повідомляли про той чи інший засіб, спосіб, прийом для покращення освітнього процесу онлайн, то тепер їх фактично не зустрінеш. Мотивувати частину учнів стає дедалі складніше. Діти адаптувались і розуміють, що все буде о’кей, навіть якщо не о’кей. І тому мову веду про відповідальність. Що цікавого? Для громадянської освіти — це онлайн-курс “3D демократії думаємо дбаємо діємо”, для “живої” роботи — падлет чи ліноіт, для миттєвої перевірки Classtime, форми Google. І реалізація освітніх проєктів. У цьому випадку я справді стаю консультантом, коучем. Використовую і всі вище перелічені ігрові платформи. Життя продовжується — шукаємо у ньому можливостей, позитиву та віри.

Illustration

блог EdPro, Едпро, історія України, для вчителів, навчання, 2022, Василь Дяків

Ваше твердження “Вивчення історії – це не знання окремих дат, вирваних із контексту” перегукується з підходом до подання історії у книзі “Подолати минуле. Глобальна історія України.” Ярослава Грицака. Чи рекомендували б такі книги з поданням взаємозв’язків різних процесів під час історичного розвитку України у світовому контексті на позакласне опрацювання школярам чи ознайомлення на уроках?
Дякую за питання. Звичайно, я рекомендував і рекомендую такі книги, у яких є концептуальне розуміння історії, як України, так і всесвітньої, для позакласного опрацювання школярам чи ознайомлення на уроках.При цьому є декілька викликів, які необхідно вирішувати. Перший, діти не мотивовані читати такі “грубі книги” самостійно. Другий, такі книги треба читати й проговорювати одночасно, адже дитяча пам’ять, як флешка: щойно прочитане не може триматися у мозку, воно відразу “випаровується”, якщо це не може бути використане на практиці негайно. А такі книги — це книги принципів та цінностей, і людині потрібно дорости до необхідности/мотивованости їх прочитати. Це приблизно так само, як читати Біблію. Важливо використовувати для усвідомлення і розуміння методи Сократа чи навчання в Академії Платона.Але тут виникає третій виклик: час для обговорення, проговорення, усвідомлення, рефлексії. Його, на жаль, у школі для вивчення історії немає. Тому говорити про “ознайомлення на уроках” — це фактично місія нездійсненна, крім профільного вивчення, наприклад, історії України у 10-11 класах.Четвертий виклик пов’язаний з традиційним підходом викладання історії, де часто “надважлива” якась дріб’язкова дата чи подія, яка потім може бути на ЗНО, яку необхідно запам’ятати. Такий підхід — не суть мислення і формування позицій, але на ньому і далі часто акцентують.Зрештою, є ще суспільство, оточення, які піддаються масовій культурі. Й про цінності та принципи у ньому мова взагалі не ведеться, і не демонструється їхня необхідність. Тобто, відсутність потреби, необхідности суспільству шукати непрості відповіді на складні питання життя та успішности держави, унеможливлюють формування критичної маси інтелектуальної еліти, яка здатна реалізувати “українську мрію”.

mozaBook — це синтез різних програм для інтерактивного навчання в одній, який допомагає вчителю на уроці.


Illustration

Володимир Перерва

учасник програми “Навчай для України", вчитель історії в Опорному закладі освіти "Калинівський академічний ліцей - освітній центр"

Володимире, за допомогою яких ресурсів, програм вам вдається створювати цікаві уроки?Я часто використовую Kahoot, стараюся робити різного типу завдання на Wordwall, там можна з дизайном побавитися — це цікаво. Також Learning app, ще може бути flippiti. Звісно, стандартні тестові завдання можна зробити на «На урок» та «Всеосвіті» для урізноманітнення. А для рефлексії добре підходить Padlet.Чим реально корисна програма mozaBook для учителя? Що можна замінити іншими програмами, а що ні?mozaBook дає можливість всебічно підготуватися до уроку й зробити завдання на повторення вивченого. Використовуючи програму, можна подавати новий матеріал. Наприклад, знайти візуалізацію історичних пам‘яток, показати конкретні місця де відбувалися події, додатково можна використати й відеоматеріали. І, звісно, на рефлексію уроку аналогічно можна підготувати матеріал. Отже, думаю, що mozaBook — це синтез різних програм для інтерактивного навчання в одній, який допомагає вчителю на уроці.

Illustration

Чим ви послуговуєтеся, окрім стандартних програм. Які методики викладання вважаєте найдоцільнішими?Як на мене, на уроках історії дітям необхідно давати можливість висловлювати свою думку, навіть, якщо вона не співпадає із думкою вчителя — це стирає межу можливих непорозумінь, а додає комфорту на уроці та розуміння власної важливості.У своїй роботі я намагаюся урізноманітнювати завдання: робота на онлайн-платформах, дебати, групова робота, можливість побути на вчительському місці, конференції, онлайн-завдання, наприклад, створення стікерів історичних персонажів в телеграмі чи за бажання зробити малюнки в зошиті. Учні часто отримують індивідуальні завдання на тиждень. Також час від часу граємо відомі ігри на уроці — це «Хто Я?» чи «Крокодил», але, звісно, з історичними термінами чи персонами.

Illustration

Володимире, ви стали педагогом, взявши участь у програмі “Навчай для України". Чи плануєте рости далі у цьому професійному напрямку? І що вважаєте найкращою запорукою для успішної реалізації молодих учителів?Зараз я є учасником програми «Навчай для України» і два роки точно я проведу в Калинівці, а далі є певні плани, про те в цілісний пазл вони ще не склалися. А щодо найкращої запоруки для молодих вчителів, то скажу так, що перед тим, як йти в школу треба дати собі відповідь на питання: «Чому і до кого?». У школи має приходити вмотивована молодь, яка буде заряджати своїм ентузіазмом, бажанням робити не зовсім стандартні речі й створювати емоційно комфортні умови перебування учнів на уроках. А якщо є бажання заробити всі гроші світу і приходити від години до години, то тоді не до школи точно.

До слова, зараз десятикласники, яких навчає Володимир, збирають кошти на реалізацію потрібного проєкту у їхньому класі на Краудфандинговій платформі GoF. Переглянути та підтримати проєкт можна тут.

3Д-сцени в mozaBook теж класно заходять, це дуже потрібна візуалізація. Діти кайфують від можливості походити по старих фортецях, як у грі), а от 9 клас надовго завис над паровою машиною Ватта, там потім були чудові обговорення.


Маріє, з ваших відгуків у соцмережах видно, що користуєтеся програмою mozaBook. Які з інструментів є найбільш корисними для учителя історії на ваш погляд?Якщо говорити про історію — однозначно 3D сцени. Вони дуже легкі для використання, все зрозуміло на інтуїтивному рівні. Набагато легше пояснювати будову пірамід, показуючи їх з середини)
Що найважливіше для викладання історії загалом, адже це не математика, де все незмінно, тут маємо не просто дати й цифри, а нерідко власне трактування наслідків та причин. Найважливіше — змусити дітей думати. Їх думка може не співпадати зі мною, але це не страшно. Страшно — коли дитина повторює за мною, як папуга, не розуміючи, що вона каже. В історії важливо думати насамперед своєю головою, а там уже, бесідами та судженнями, ми дійдемо до істини.

Які ресурси використовуєте для створення уроків загалом? І що найбільше на заняттях подобається вашим учням? На кожен урок я готую презентацію. В хід йде все — максимально зрозумілі й привабливі картинки з мережі, відео з ютуба, схеми. Деякий матеріал треба створювати вручну — схеми або ті ж самі мемчики (до речі, за їхнього допомогою діти запам'ятовують все в рази краще).3Д-сцени в mozaBook теж класно заходять, це дуже потрібна візуалізація. Діти кайфують від можливості походити по старих фортецях, як у грі), а от 9 клас надовго завис над паровою машиною Ватта, там потім були чудові обговорення. 

Сподіваємося підбірка корисних інструментів та досвід колег будуть вам корисними, на нашому блозі знайдете схожі за тематикою статті. Щомісяця очікуйте публікації про корисні ресурси з різних предметів на блозі EdPro!